search
ΤΕΤΑΡΤΗ 25.03.2026 23:28
MENU CLOSE

Τα σενάρια για υποψήφιο ΠτΔ του ΣΥΡΙΖΑ και ο πονοκέφαλος της ΝΔ

27.01.2015 05:35
Τα σενάρια για υποψήφιο ΠτΔ του ΣΥΡΙΖΑ και ο πονοκέφαλος της ΝΔ - Media

Μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινώσει ο ΣΥΡΙΖΑ το πρόσωπο που θα προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινώσει ο ΣΥΡΙΖΑ το πρόσωπο που θα προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
 
Πιθανότατα, η κυβερνητική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες – σημειώνεται ότι ο Πάνος Καμμένος δήλωσε πως έχει υπάρξει συμφωνία στο πρόσωπο του ΠτΔ – προδιαγράφει το κεντροδεξιό πολιτικό προφίλ του επόμενου Προέδρου.
 
Τα ονόματα που έχουν ακουστεί πιο έντονα τους τελευταίους μήνες είναι αυτά του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Ευρωπαίου επίτροπου Μετανάστευσης και αντιπροέδρου της Ν.Δ. Δημήτρη Αβραμόπουλου.
 
Σημειώνεται ότι για την Κουμουνδούρου στόχος είναι ο επόμενος ΠτΔ να ψηφιστεί από την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών (180 βουλευτές) και στο πλαίσιο αυτό διακηρύσσει μέχρι σήμερα ότι αναζητεί πρόσωπο που θα ανταποκρίνεται στη συνταγματική επιταγή, σύμφωνα με την οποία ο Πρόεδρος πρέπει να συγκεντρώνει χαρακτηριστικά ευρείας συναίνεσης στο πρόσωπό του.
 
Κατά τους προηγούμενους μήνες, η Κουμουνδούρου έχει εκφραστεί θετικά για το πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού, αν και το ενδεχόμενο αυτό μοιάζει εξαιρετικά αδύναμο, καθώς δύσκολα θα δεχτεί ο Κώστας Καραμανλής να αποτελέσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ τη στιγμή που δεν το έκανε για το κόμμα του. Και κυρίως δύσκολα θα αποδεχόταν μια τέτοια πρόταση εν όψει εσωκομματικών εξελίξεων στη Ν.Δ. (που δεν έχουν εκδηλωθεί ακόμη και προς το παρόν δεν είναι γνωστός ο χρόνος και ο τρόπος που θα εκδηλωθούν), αλλά το πιθανότερο είναι να προκαλέσουν έντονους κλυδωνισμούς στην παράταξη.
 
Πάντως, τυχόν υποψηφιότητα του Δημήτρη Αβραμόπουλου, ενώ θεωρείται από τον ΣΥΡΙΖΑ συναινετική επιλογή που ρίχνει γέφυρες στον κεντροδεξιό χώρο, αναμένεται να προκαλέσει περαιτέρω τριβές στο εσωτερικό της Ν.Δ. καθώς ο Σαμαράς φαίνεται διατεθειμένος να επιμείνει στο πρόσωπο του Σταύρου Δήμα. Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα η Ντόρα Μπακογιάννη είχε δηλώσει ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τον Δημήτρη Αβραμόπουλο για πρόεδρο της Ν.Δ. θα τον ψηφίσει, ενώ το ίδιο αναμένεται να πράξουν και οι «καραμανλικοί» βουλευτές. Από την άλλη εμπόδιο για τον ίδιο το Δημήτρη Αβραμόπουλο να δεχτεί φαίνεται να είναι το γεγονός ότι παραμένει Αντιπρόεδρος της ΝΔ. Αν είναι κάτι που μπορεί να ξεπεραστεί, θα φανεί σύντομα…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 25.03.2026 23:25