search
ΤΕΤΑΡΤΗ 17.06.2026 15:13
MENU CLOSE

Τι είπε ο Γάλλος υπουργός οικονομικών στον Βαρουφάκη- Η Γαλλία θα σας στηρίξει (Video)

02.02.2015 06:58
Τι είπε ο Γάλλος υπουργός οικονομικών στον Βαρουφάκη- Η Γαλλία θα σας στηρίξει (Video) - Media

Τη στήριξη της Γαλλίας προς τη νέα ελληνική κυβέρνηση τόνισε επανειλημμένα ο Γάλλος υπουργός οικονομικών Μισέλ Σαπέν .

 
Τη στήριξη της Γαλλίας προς τη νέα ελληνική κυβέρνηση τόνισε επανειλημμένα ο Γάλλος υπουργός οικονομικών Μισέλ Σαπέν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Έλληνα ομόλογο του Γιάννη Βαρουφάκη.
 
«Η Γαλλία θα παίξει το ρόλο της, ως χώρα, ως έθνος, ως χώρα φίλη της Ελλάδας, ως μια χώρα με πολλούς ιστορικούς δεσμούς με την Ελλάδα, αλλά και ως μία χώρα με σημαντικό πολιτικό και οικονομικό βάρος στην Ευρώπη. Η Γαλλία επομένως θα στηρίξει, θα διευκολύνει, θα είναι πάντα εκεί ώστε να βρεθεί μια λύση που θα επιτρέψει στον καθένα από εμάς να υπερβεί τις δυσκολίες».
 
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα και φάνηκε από την πρώτη στιγμή όταν ο Γάλλος υπουργός τύλιξε τον Ευκλέιδη Τσακαλώτο με ένα κιτρινόμαυρο κασκόλ και τον ρώτησε εάν κάνει κρύο, για να λάβει την απάντηση ότι στην Γαλλία πάντα κάνει κρύο. Στη συνέχει οι διάλογοι μπροστά στις κάμερες κινήθηκαν γύρω από την προφορά του Γάλλου υπουργού και τις χώρες που έχουν ζήσει ο Γιάννης Βαρουφάκης και ο Ευκλέιδης Τσακαλώτος. Ο πάγος έσπασε και ακολούθησαν οι συζητήσεις ανάμεσα στις δύο αντιπροσωπείες.
 

Στο τέλος της συνάντησης ο Γάλλος υπουργός απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους και πολλαπλά τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης, πέρασε σύντομα στο θέμα του ελληνικού χρέους.
« Ξέρω ότι είναι το θέμα που σας απασχολεί ιδιαίτερα» είπε και πρόσθεσε «Όταν μια χώρα έχει για χρέος το 175% του ΑΕΠ δεν είναι ζήτημα ανώδυνο. Είναι λογικό η σημερινή κυβέρνηση να θέλει στο μέλλον και με όρους που δεν έχουν ακόμα ορισθεί, να ελαφρύνει το βάρος».
 
Ο κ. Σαπέν ανέφερε ότι μίλησαν για το θέμα του χρέους και «ειπώθηκαν πολύ συγκεκριμένα πράγματα» χωρίς όμως να εξηγήσει περισσότερο. Πρόσθεσε ότι κατά τη γνώμη του «το χρέος είναι τελικά ένα θέμα ανάμεσα σε άλλα πολλά που θα πρέπει να συζητηθούν και που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα νέο συμβόλαιο μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της», τόνισε.
 
«Ένα νέο συμβόλαιο» εξήγησε, «που θα επιτρέψει να δούμε τις υποχρεώσεις του ενός και του άλλου στο πλαίσιο του σεβασμού των ευρωπαϊκών κανόνων και της ΕΚΤ. Παράλληλα θα πρέπει να επιτρέψει στην Ελλάδα να εκφράσει τη βούλησή της για μεταρρυθμίσεις, τα μέσα και τις λεπτομέρειες αυτών των μεταρρυθμίσεων, που και ο Έλληνας υπουργός επικαλέστηκε και που είναι απολύτως απαραίτητες».
 
Ο Μισέλ Σαπέν έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της φοροδιαφυγής. «Είναι κοινή μας βούληση» είπε «να καταπολεμήσουμε κάθε μηχανισμό φοροδιαφυγής και σύστημα φοροαπαλλαγών στο οποίο γίνεται κατάχρηση. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους Ευρωπαίους εταίρους. Είναι μία από τις μεταρρυθμίσεις για την οποία οι Ευρωπαίοι, το λέω ξεκάθαρα, είχαν πολλά παράπονα σχετικά με την εφαρμογή της από την προηγούμενη κυβέρνηση. Επαφίεται τώρα λοιπόν στην ελληνική κυβέρνηση να ενεργήσει. Υπάρχουν πολλά επείγοντα ζητήματα που εκκρεμούν, γι αυτό και τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να υπάρχει όσο το δυνατό ηρεμία και ψυχραιμία για να έχει η ελληνική κυβέρνηση το χρόνο να ανασάνει» κατέληξε ο Μισέλ Σαπέν.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 17.06.2026 15:12