search
ΤΡΙΤΗ 21.04.2026 10:38
MENU CLOSE

Φαλσιανί: Οι αποκαλύψεις για την HSBC είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου

10.02.2015 06:32
Έναντι 38 εκατομμυρίων ευρώ έκλεισε ο φάκελος HSBC για τα SwissLeaks... - Media

«Κατ' αναλογία, μιλάμε πολύ για τρομοκρατία», λέει ο Φαλσιανί. «Όμως αυτοί που κάνουν τους ανθρώπους να πεινάνε, οι αληθινοί τρομοκράτες,  είναι ο κόσμος των οικονομικών» και τονίζει ότι οι δημοσιογράφοι που αποκάλυψαν το σκάνδαλο φορολογικής απάτης της HSBC Ελβετίας δεν είχαν πρόσβαση παρά μόνο «στην κορυφή του παγόβουνου».

 
«Κατ' αναλογία, μιλάμε πολύ για τρομοκρατία», λέει ο Φαλσιανί. «Όμως αυτοί που κάνουν τους ανθρώπους να πεινάνε, οι αληθινοί τρομοκράτες, αυτοί που πλήττουν εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους, είναι ο κόσμος των οικονομικών» και τονίζει ότι οι δημοσιογράφοι που αποκάλυψαν το σκάνδαλο φορολογικής απάτης της HSBC Ελβετίας δεν είχαν πρόσβαση παρά μόνο «στην κορυφή του παγόβουνου».
 
Οι δημοσιογράφοι που αποκάλυψαν το σκάνδαλο φορολογικής απάτης της HSBC Ελβετίας δεν είχαν πρόσβαση παρά μόνο «στην κορυφή του παγόβουνου», διαβεβαιώνει σήμερα στη γαλλική εφημερίδα "Le Parisien" ο γαλλοϊταλός πρώην εργαζόμενος της HSBC αρμόδιος για θέματα πληροφορικής Ερβέ Φαλσιανί.
 
Ο Φαλσιανί, σε βάρος του οποίου η Ελβετία έχει εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης για παραβίαση του τραπεζικού απορρήτου της, υπογραμμίζει πως οι δημοσιογράφοι δεν είχαν πρόσβαση παρά σε «ένα μέρος» των πληροφοριών τις οποίες εκείνος διαβίβασε στο γαλλικό κράτος. «Η φορολογική διοίκηση έχει πολλές περισσότερες ακόμη», προσθέτει.
 
Ερωτηθείς σχετικά με τους 106.000 ιδιώτες πελάτες που η εφημερίδα "Λε Μοντ" λέει πως εντόπισε, ο Φαλσιανί υποστηρίζει: «Δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου… Υπάρχουν ακόμη περισσότερα απ' αυτά που έχουν οι δημοσιογράφοι. Πολλές εκατομμύρια συναλλαγές (σ.σ.: μεταξύ τραπεζών) καταγράφονται επίσης στα έγγραφα που διαβίβασα. Οι αριθμοί αυτοί μπορούν να δώσουν μια ιδέα για το τι μπορεί να είναι το κάτω μέρος του παγόβουνου».
 
Η ελβετική θυγατρική της τράπεζας HSBC βρίσκεται στο κέντρο ενός εκτεταμένου σκανδάλου καθώς πολλές εφημερίδες διαβεβαιώνουν πως βοήθησε ορισμένους από τους πελάτες της, κυρίως πλούσιους βιομηχάνους και πολιτικές προσωπικότητες, να κρύψουν δισεκατομμύρια δολάρια για να αποφύγουν να πληρώσουν φόρους.
 
Σύμφωνα με τον Φαλσιανί, "είναι αδύνατον (αυτό το σύστημα φορολογικής απάτης) να μην αφορά τις μεγάλες γαλλικές τράπεζες… Μιλάμε για μια βιομηχανία".
 
Ερωτηθείς σχετικά με την αποτελεσματικότητα των νοιμοθεσιών κατά της φοροδιαφυγής που εφαρμόσθηκαν στη Γαλλία μετά την υπόθεση Καϊζάκ και στις ΗΠΑ, προειδοποίησε πως «οι κανονιστικές ρυθμίσεις αφορούν κυρίως τους ιδιώτες πελάτες που δηλώνουν έναν λογαριασμό στο όνομά τους. Αυτοί είναι οι μικροί, στο βάθος του καλαθιού. Το πάνω μέρος του καλαθιού χρησιμοποιεί εταιρείες, που μερικές φορές δημιουργούνται με δόλιο τρόπο».
 
Ο Φαλσιανί δηλώνει πως τάσσεται υπέρ μιας «οικονομικής προστασίας των κατόχων πληροφοριών δημοσίου συμφέροντος» ώστε να «προχωρήσει η δημοκρατία».
 
Σύμφωνα με τον Φαλσιανί, η φοροδιαφυγή είναι «ένα ουσιώδες θέμα, το οποίο ακόμη σήμερα δεν έχει επαρκώς προβληθεί».
 
«Κατ' αναλογία, μιλάμε πολύ για τρομοκρατία», προσθέτει. «Όμως αυτοί που κάνουν τους ανθρώπους να πεινάνε, οι αληθινοί τρομοκράτες, αυτοί που πλήττουν εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους, είναι ο κόσμος των οικονομικών».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.04.2026 10:38