search
ΔΕΥΤΕΡΑ 07.09.2026 01:19
MENU CLOSE

Διαψεύδει ο Νταβούτογλου τη ρήξη με Ερντογάν

10.03.2015 19:23
Διαψεύδει ο Νταβούτογλου τη ρήξη με Ερντογάν - Media

Προσθέστε το topontiki.gr ως προτιμώμενη πηγή στη Google

Add topontiki.gr on Google

O πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου διέψευσε σήμερα ότι επήλθε ρήξη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με το μέλλον του επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας, ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα στα καθήκοντά του, από τα οποία είχε παραιτηθεί προκειμένου να λάβει μέρος στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

O πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου διέψευσε σήμερα ότι επήλθε ρήξη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με το μέλλον του επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας, ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα στα καθήκοντά του, από τα οποία είχε παραιτηθεί προκειμένου να λάβει μέρος στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν ότι ο επαναδιορισμός του Χακάν Φιντάν από τον Τούρκο πρωθυπουργό αργά χθες το βράδυ στην θέση του επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών (MİT) ήταν αποτέλεσμα πιέσεων που άσκησε ο πρόεδρος Ερντογάν, καθώς είχε αντιταχθεί στην απόφασή του να θέσει υποψηφιότητα για μια βουλευτική έδρα.

Ο Φιντάν, που θεωρείται πιθανός μελλοντικός υπουργός Εξωτερικών της χώρας, είναι επίσης ένας από τους πλέον έμπιστους συνεργάτες του Τούρκου προέδρου. Ωστόσο, στην περίπτωση που κατάφερνε να επιτύχει να εκλεγεί στο τουρκικό Κοινοβούλιο, ο ίδιος θα μπορούσε πιθανόν να αναδειχθεί σε ισχυρό σύμμαχο του Νταβούτογλου και δυνητικά να περιορίσει την επιρροή του Ερντογάν.

«Ασκήθηκαν πιέσεις και εκείνος (ο Φιντάν) είπε “θα επιστρέψω στα καθήκοντά μου”» δήλωσε ο ηγέτης του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης της τουρκικής εθνοσυνέλευσης.

«Ο καθένας μας γνωρίζει ότι η επιστροφή του Χακάν Φιντάν δεν είναι σωστή. Η κυβέρνηση τελεί υπό κηδεμονία».

Το εθνικιστικό κόμμα MHP επίσης ανέγνωσε στον επαναδιορισμό του Φιντάν μια κίνηση του Ερντογάν να εδραιώσει την εξουσία του.

«Είναι ξεκάθαρο ότι ο πρόεδρος Ερντογάν ενεργεί με στόχο να καταστήσει την MİT με όλη τη σημασία της έκφρασης την πίσω αυλή του, χρησιμοποιώντας την για τα πολιτικά του συμφέροντα» επισήμανε ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) Ισμέτ Μπουγιουκαταμάν σε μια γραπτή ανακοίνωση.

Βάση του τουρκικού Συντάγματος, ο Ερντογάν οφείλει ως πρόεδρος της χώρας να μην εμπλέκεται σε κομματικά ζητήματα, η αντίθεσή του ωστόσο στην παραίτηση του Φιντάν από την αρχηγία των μυστικών υπηρεσιών άφησε υπόνοιες για μια ενδεχόμενη σύγκρουση μεταξύ του ιδίου και του Νταβούτογλου για τους εκλογικούς σχεδιασμούς του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK).

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο κοινοβούλιο, ο Νταβούτογλου από την πλευρά του υποβάθμισε τα περί σύγκρουσής του με τον Ερντογάν και υπερασπίστηκε την θέση του Φιντάν.

«Δεν υπάρχει καμία διχογνωμία μεταξύ εμού και του προέδρου στο θέμα αυτό. Συμβουλευόμαστε ο ένας τον άλλο» τόνισε ο Νταβούτογλου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 07.09.2026 00:58