search
ΤΡΙΤΗ 11.11.2025 16:43
MENU CLOSE

Ομπάμα: Έτσι θα καταστρέψουμε το Ισλαμικό Κράτος

03.12.2015 13:49
Ομπάμα: Έτσι θα καταστρέψουμε το Ισλαμικό Κράτος - Media

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα πως μολονότι οι ΗΠΑ στέλνουν περισσότερες δυνάμεις για να καταπολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ, δεν θα ακολουθήσουν το μοντέλο της εισβολής που πραγματοποίησαν το 2003

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα πως μολονότι οι ΗΠΑ στέλνουν περισσότερες δυνάμεις για να καταπολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ, δεν θα ακολουθήσουν το μοντέλο της εισβολής που πραγματοποίησαν το 2003 στη χώρα και η οποία τους παγίδευσε εκεί σε μια βίαιη σύγκρουση πολλών ετών.

«Δεν θα κάνουμε μια ιρακινού στυλ εισβολή στο Ιράκ ή στη Συρία, με τάγματα που να μετακινούνται μέσα στην έρημο», δήλωσε ο Ομπάμα σε συνέντευξή του στο CBS.

«Όμως αυτό στο οποίο είμαι πολύ σαφής είναι ότι θα πιέζουμε συστηματικά και τελικά θα καταστρέψουμε την ISIL και αυτό απαιτεί να έχουμε ένα στρατιωτικό εξάρτημα για να το πράξουμε», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος, χρησιμοποιώντας το ακρωνύμιο ISIL για να αναφερθεί στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Στο μεταξύ, από το Βελιγράδι όπου συμμετέχει στην υπουργική διάσκεψη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ζήτησε να σταλούν αραβικά και συριακά χερσαία στρατεύματα για να πολεμήσουν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

«Όλοι γνωρίζουν πως, χωρίς τη δυνατότητα να βρούμε χερσαία στρατεύματα έτοιμα να αντιταχθούν στο Νταές (το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους), δεν θα μπορέσουμε να κερδίσουμε πλήρως τη σύγκρουση αυτή μόνο με τα αεροπορικά πλήγματα», δήλωσε ο Κέρι απευθυνόμενος στις αντιπροσωπείες που είναι παρούσες στη συνάντηση.

Ο Κέρι διευκρίνισε στη συνέχεια πως έχει κατά νου «συριακά και αραβικά» στρατεύματα και όχι δυτικά, παρόλο που 50 μέλη των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων πρόκειται να αποσταλούν σύντομα στη Συρία.

«Αν καταφέρουμε να θέσουμε σε εφαρμογή μια πολιτική μετάβαση, θα επιτρέψουμε να συνασπισθούν όλα τα έθνη και οι οντότητες, ο συριακός στρατός μαζί με την αντιπολίτευση», δήλωσε ο Κέρι.

«Οι ΗΠΑ μαζί με τη Ρωσία και άλλους θα πάνε να πολεμήσουν το Νταές», συνέχισε προβλέποντας μια γρήγορη νίκη.

«Φανταστείτε μόνο με ποια ταχύτητα θα εξαλειφόταν η μάστιγα αυτή, κυριολεκτικά μέσα σε διάστημα μηνών, αν είμαστε ικανοί να φθάσουμε σ’ αυτή την πολιτική διευθέτηση», τόνισε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 11.11.2025 16:43