search
ΣΑΒΒΑΤΟ 18.05.2024 19:31
MENU CLOSE

Προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για αλλαγές στο πολιτικό σύστημα – Σύγκλιση με την κυβέρνηση στις αλλαγές του εκλογικού νόμου

26.02.2016 14:10
ΠΑΣΟΚ: Ο Τσίπρας δεν πείθει πια ούτε τους βουλευτές του - Media

Ουσιαστική σύγκλιση στις αλλαγές που προετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών για τον εκλογικό νόμο περιλαμβάνονται σε άρθρο της Φώφης Γεννηματά στην ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ, με εισήγηση για αλλαγές στο πολιτικό σύστημα

 

 

Ουσιαστική σύγκλιση στις αλλαγές που προετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών για τον εκλογικό νόμο περιλαμβάνονται σε άρθρο της Φώφης Γεννηματά στην ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ, με εισήγηση για αλλαγές στο πολιτικό σύστημα. Στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ μπορεί να γίνεται αναφορά στην πίστη σε απλή αναλογική αλλά φαίνεται να αποδέχεται την ύπαρξη ενός μπόνους 30 βουλευτών, υπο προϋποθέσεις, προκειμένου να υπάρχουν ισχυρές κυβερνήσεις συνεργασίας. Αναλυτικά οι προτάσεις για τον εκλογικό νόμο είναι:

– Κατάργηση του bonus των 50 εδρών και πρόβλεψη για πριμοδότηση του πρώτου κόμματος με 30 έδρες μόνον εφόσον το εκλογικό του ποσοστό υπερβεί το 40%

– Παροχή του bonus και σε συνασπισμούς κομμάτων

– Να διατηρηθεί το κατώφλι για είσοδο Κόμματος στη Βουλή τουλάχιστον στο 3%

– Κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών (π.χ. Β΄ Αθήνας και άλλων αστικών Περιφερειών) με σκοπό την ενίσχυση της αρχής της αντιπροσωπευτικότητας και την αντιμετώπιση των φαινομένων αδήλωτου πολιτικού χρήματος και διαπλοκής με ΜΜΕ και συμφέροντα

– Εκπροσώπηση στη Βουλή των απόδημων Ελλήνων, με την καταγραφή τους ανά γεωγραφική ζώνη και τη δημιουργία εκλογικών καταλόγων.

 

Στο θέμα του μπόνους σε συνασπισμούς το ΠΑΣΟΚ δεν διευκρινίζει αν θα πρέπει να απατείται κοινή κάθοδος κομμάτων σε ενιαία λίστα ή με δήλωση δύο ή τριών κομμάτων πρόθεσης κυβερνητικής συνεργασίας. Επίσης το ζήτημα της εκπροσώπησης των αποδήμων είναι  πολύπλοκο θέμα και χρειάζεται περαιτέρω εξειδίκευση και κυρίως την πλήρη και θεσμική καταγραφή τους.

Στο άρθρο της η Φώφη Γεννηματά στο πλαίσιο ανανέωσης του πολιτικού συστήματος, όπως λέει,  ανοίγει και θέμα θητειών θητειών «τόσο στην Κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο όσο και σε άλλους κορυφαίους θεσμούς της Αυτοδιοίκησης και της Κοινωνίας, όπως η σαφής περιγραφή των όρων και των κανόνων για την οριοθέτηση των σχέσεων ανάμεσα στο Κράτος και την Εκκλησία».  

Στο ζήτημα των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων σύμφωνα με τη Φώφη Γεννηματά  περιλαμβάνονται τα εξής θέματα, που άπτονται της λειτουργίας της δημοκρατικής διαδικασίας:

·  η αποδέσμευση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του,

·  η τροποποίηση της διαδικασίας ανάδειξης των μελών των ανεξάρτητων αρχών,

·  η θωράκιση της δικαστικής ανεξαρτησίας,

·  η αναβάθμιση του θεσμικού ρόλου της αντιπολίτευσης,

·  η απλούστευση της διαδικασίας για την ποινική ευθύνη των υπουργών, η διεύρυνση των θεσμών άμεσης δημοκρατίας και

·  ο εμπλουτισμός των εργασιακών δικαιωμάτων.

 

Με την κίνησή της αυτή η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θέλει να ανοίξει τον  δημόσιο διάλογο για τις μεγάλες τομές στο κράτος, το Σύνταγμα και το εκλογικό σύστημα. «Καλούμε  όχι μόνο τις πολιτικές δυνάμεις αλλά όλους τους πολίτες να συνδιαμορφώσουμε τις πολιτειακές μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλλουν στην έξοδο από την κρίση και στην ανανέωση της πολιτικής ζωής» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Ολόκληρο το άρθρο στο www.pasok.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 18.05.2024 19:27