Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
«Δύσκολη αλλά διαχειρίσιμη» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας αναφορικά με το προσφυγικό, το οποίο ήταν το αντικείμενο της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου το μεσημέρι της Πέμπτης. Ωστόσο, τόνισε, χρειάζονται άμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση. Αυτές αφορούν το εσωτερικό μας, την Ευρώπη και την Τουρκία
«Δύσκολη αλλά διαχειρίσιμη» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας αναφορικά με το προσφυγικό, το οποίο ήταν το αντικείμενο της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου το μεσημέρι της Πέμπτης. Ωστόσο, τόνισε, χρειάζονται άμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση. Αυτές αφορούν το εσωτερικό μας, την Ευρώπη και την Τουρκία
Στην εισήγησή του ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η απόφαση της προηγούμενης συνόδου δεν τηρήθηκε, καθώς κράτη-μέλη επί της βαλκανικής οδού ενήργησαν μονομερώς σε συντονισμό με χώρες εκτός της Ε.Ε. Χαρακτήρισε αυτή την πρακτική «απαράδεκτη, αλλά και μη ανεκτή από την Ελλάδα».
Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, τα βασικά προβλήματα είναι ο περιορισμός της ροής στα Βόρεια Σύνορα και η μέχρι στιγμής απουσία ανάσχεσης των ροών από Τουρκία.
Σε ότι αφορά το εσωτερικό, είπε ότι η κατάσταση δύσκολη αλλά σε κάθε περίπτωση διαχειρίσιμη, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες ανοίγουν με σταθερούς ρυθμούς τις απαιτούμενες θέσεις φιλοξενίας.
Σε ό,τι αφορά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο τον κορμό των ελληνικών θέσεων που διατυπώθηκαν και δημόσια και στις κοινές δηλώσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και βασίζονται στους παρακάτω άξονες:
1)Διαχείριση του Προσφυγικού:
2)Μετεγκατάσταση
3)Οικονομική βοήθεια:
Χρειάζεται επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης όλων των μορφών οικονομικής βοήθειας.
4)Τουρκία
Πρέπει να εφαρμοστεί αποτελεσματικά και υπεύθυνα η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας ώστε να ανασταλούν οι ροές και η παράνομη διακίνηση.
Άμεσος στόχος είναι επίσης να ενισχυθεί και να καταστεί σαφέστερη η διαδικασία για την επανεισδοχή μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο
Σχετικά με το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στη Σμύρνη την ερχόμενη Τρίτη, σημείωσε πως αυτό θα πραγματοποιηθεί διότι στόχος της Ελλάδας είναι η ενεργητική παρέμβαση. Χαρακτήρισε «κομβικό» τον ρόλο της Ελλάδας για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη και ανέφερε πως η Διακυβερνητική της Σμύρνης είναι κομμάτι της Ευρωπαϊκής πολιτικής και οι ευρωπαίοι ηγέτες αποδίδουν ιδιαίτερο ρόλο στην Ελλάδα επί των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας.
Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό μέτωπο, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι υπάρχουν άμεσα επιχειρησιακά και οργανωτικά αποτελέσματα καθώς, όπως είπε, ο διυπουργικός συντονισμός αποδίδει ικανοποιητικά. Συντονιστής της ομάδας διαχείρισης είναι ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας.
Ο πρωθυπουργός είπε στους υπουργούς πως «είναι κρίσιμο να έχουμε μαζί μας τις τοπικές κοινωνίες, και, εξίσου κρίσιμο, να διατηρηθεί η διάθεση συμπαράστασης της ελληνικής κοινωνίας στους πρόσφυγες. Ή θα κερδίσει ο ανθρωπισμός ή η ακροδεξιά».
Παράλληλα, έκανε λόγο για την ανάγκη να δημιουργηθεί διεθνές κίνημα στήριξης των προσφύγων με την συμβολή όσων προσφέρουν την στήριξή τους. Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε, πως «είναι εξαιρετικά βοηθητικές για την Ελλάδα οι παρεμβάσεις του Πάπα, του Γ.Γ. του ΟΗΕ, προσωπικοτήτων διεθνούς εμβέλειας, αλλά και διανοουμένων, καλλιτεχνών και ολόκληρης της κοινωνίας των πολιτών στην χώρα μας».
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.