Τον πρέσβη της Γερμανίας στην Τουρκία, Μάρτιν Ερντμαν, κάλεσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ώστε να δώσει εξηγήσεις για τον λόγο που δεν επετράπη στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να απευθύνει μήνυμα μέσω ζωντανής αναμετάδοσης σε ανθρώπους που διαδήλωναν στην Κολωνία υπέρ του, και υπέρ της δημοκρατίας στην Τουρκία.
Από την πλευρά του το γερμανικό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε την κλήση του πρέσβη στο τουρκικό υπυργείο εξωτερικών ως «καθημερινή ομαλότητα»
«Αυτό συμβαίνει στην Τουρκία, αυτό συμβαίνει επίσης καθημερινά και αλλού – και στο Βερολίνο. Για αυτό δεν πρόκειται για κάτι εξαιρετικό, αλλά μπορώ πράγματι να επιβεβαιώσω ότι ο επιτετραμμένος μας, έλαβε μια πρόσκληση να περάσει από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για μια συζήτηση», δήλωσε ο κ. Σέφερ και σημείωσε ότι κατά πάσα το θέμα θα είναι «οι εξελίξεις το Σαββατοκύριακο, πιθανόν η χθεσινή διαδήλωση στην Κολωνία, η οποία ευτυχώς εξελίχθηκε τόσο ειρηνικά». Δεν γνωρίζω, αλλά το υποθέτω, συνέχισε ο κ. Σέφερ και πρόσθεσε ότι «πρόκειται για μια ωραία ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων μεταξύ της τουρκικής και της γερμανικής κυβέρνησης (…) με έναν καφέ ή τσάι».
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Σέφερ διευκρίνισε ότι λέξη «κλήση» για την συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι επίσημος όρος – και σίγουρα όχι όρος του διεθνούς δικαίου, αλλά είναι έκφραση συνηθισμένης συναλλαγής μεταξύ κρατών. «Κλήση» σε αυτή την περίπτωση, επισήμανε, σημαίνει ότι η φιλοξενούσα κυβέρνηση επιθυμεί να συνομιλήσει με τον εκπρόσωπο μιας ξένης κυβέρνησης και είναι καλή συνήθεια να ανταποκρίνεται κανείς μια τέτοια πρόσκληση για συζήτηση. «Είτε το αποκαλέσετε ‘κλήση’ είτε ‘πρόσκληση’ για συζήτηση, δεν έχει επί της ουσίας καμία διαφορά. Και δεν πιστεύω ότι ο σκοπός είναι να γίνει μια ‘παρατήρηση’. Αλλά θα το δούμε όταν θα μάθουμε με ποιον τρόπο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών θα μας ενημερώσει δημοσίως για την συζήτηση που θα έχει γίνει», κατέληξε και ανέφερε ότι ο Γερμανός πρέσβης στην ‘Αγκυρα βρίσκεται αυτή την περίοδο σε διακοπές.