search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.10.2025 18:43
MENU CLOSE

Η Τουρκία καλεί τις ΗΠΑ να μην «θυσιάσουν» τις διμερείς σχέσεις τους για έναν «τρομοκράτη»

09.08.2016 09:17
Ποια... απομόνωση του Ερντογάν; - Τούρκος ο νέος πρόεδρος της ΓΣ του ΟΗΕ - Media

 

Τις Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησε η Τουρκία δια στόματος του υπουργού Δικαιοσύνης της χώρας, Μπεκίρ Μποζντάγ, καλώντας την Ουάσινγκτον να μην θυσιάσει τις διμερείς σχέσεις με την Τουρκίας για χάρη του «τρομοκράτη» ΦΕτουλάχ Γκιουλέν τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί ως ενορχηστρωτή της αποτυχημένης προσπάθειας πραξικοπήματος στην χώρα στις 15 Ιουλίου.

«Αν ο Γκιουλέν δεν εκδοθεί, οι ΗΠΑ θα θυσιάσουν τις (διμερείς) σχέσεις λόγω του τρομοκράτη αυτού», δήλωσε ο Μπεκίρ Μποζντάγ στο πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, υπογραμμίζοντας ότι το αντιαμερικανικό αίσθημα στους κόλπους του τουρκικού πληθυσμού έχει αποκορυφωθεί εξαιτίας αυτής της διαφοράς μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ.

“Εναπόκειται στην αμερικανική πλευρά να εμποδίσει την μετατροπή αυτού του αισθήματος σε μίσος”, σημείωσε ο υπουργός. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι “τροφοδοτεί” και “προστατεύει” τον Γκιουλέν, έχει καταστήσει σαφές στις ΗΠΑ ότι μια άρνηση της έκδοσής του στην Τουρκία θα έχει συνέπειες στις διμερείς τους σχέσεις.

“Οι αμερικανικές αρχές μελετούν με σοβαρότητα το αίτημά μας για την έκδοσή” του, δήλωσε επίσης ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, σημειώνοντας παράλληλα ότι “εφεξής ο Γκιουλέν έχει χάσει τον χαρακτήρα της μαριονέτας, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί πλέον από τις ΗΠΑ ή κάποια άλλη χώρα”.

“Αν ο Γκιουλέν δεν εκδοθεί αυτό θα έχει έναν αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις” μεταξύ των δύο χωρών, επέμεινε.

Η Άγκυρα κατηγορεί τον πρώην σύμμαχο του Ερντογάν και νυν μαύρο πρόβατο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος βρίσκεται στην Πενσιλβάνια, ότι είναι ο εγκέφαλος του πρόσφατου αποτυχημένου πραξικοπήματος που προκάλεσε τον θάνατο 273 ανθρώπων και τον τραυματισμό 2.000 στην Τουρκία. Ο ίδιος αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξή του σε αυτό.

Ο Μποζντάγ δήλωσε επίσης στο πρακτορείο Ανατολή ότι 16.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί επισήμως και έχουν τεθεί υπό κράτηση στην Τουρκία σε σχέση με το αποτυχημένο πραξικόπημα, ενώ άλλοι 6.000 κρατούμενοι εξετάζονται.

Επίσης άλλοι 7.668 άνθρωποι τελούν υπό έρευνα, αλλά δεν κρατούνται, κατέληξε

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.10.2025 18:41