search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 23:14
MENU CLOSE

Σπουδαστές σε ομηρεία

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1935
22-09-2016
26.09.2016 03:00
iek0.jpg

 

Ανακαλούνται οι άδειες των ΙΕΚ Ξυνή και του Mediterranean College

Τον συνεχή έλεγχο του υπουργείου Παιδείας προκαλούν ορισμένες ενέργειες των υπευθύνων του ομίλου Ξυνή σχετικά με τη λειτουργία του εκπαιδευτικού ομίλου, αφού παρά τις δικαστικές αποφάσεις βρίσκουν τρόπους να συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους μέσω άλλων κέντρων, αλλάζοντας απλώς επωνυμία.
 
Μάλιστα, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, οι συγκεκριμένες μέθοδοι έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον των εισαγγελικών αρχών και το προσεχές διάστημα αναμένονται εξελίξεις, προκειμένου να προστατευτούν οι σπουδαστές που τυχόν σπεύδουν για εγγραφές.
 
Έτσι λοιπόν, όπως προκύπτει από δημόσια έγγραφα, με όχημα την εξαγορά μεριδίου από το ΙΕΚ Άλφα, ο όμιλος Ξυνή επιχειρεί να παρακάμψει τις Υπουργικές Αποφάσεις που ανακαλούν την άδεια λειτουργίας των ΙΕΚ Ξυνή και του Mediterranean College. Από την πλευρά του το υπουργείο Παιδείας, όπως τόνισε μιλώντας στο «Ποντίκι» ο υπουργός Νίκος Φίλης, συνεχίζει τους ελέγχους έτσι ώστε να μην υπονομευτεί η νομιμότητα με μεθόδους που στόχο θα έχουν την παραπλάνηση των σπουδαστών. «Ενεργούμε» είπε ο Ν.Φίλης «με βάση τη νομιμότητα που προβλέπει το υπάρχον πλαίσιο και με βάση τις δικαστικές αποφάσεις που πρέπει να γίνουν σεβαστές».
Τα προβλήματα για τα ΙΕΚ Ξυνή έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό. Το «Π» με ρεπορτάζ του πριν από δύο χρόνια είχε αναφερθεί εκτενώς στις πλαστές ασφαλιστικές ενημερότητες και στις έρευνες του εισαγγελέα για απάτη σε βάρος του ΙΚΑ. Το πόρισμα του εισαγγελέα έκανε λόγο για εκ συστήματος παραβάσεις με χρήση πλαστών βεβαιώσεων.
Η μεθόδευση
Στις 6 Σεπτεμβρίου 2016 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αριθμός φύλλου 2810, με απόφαση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, ανακλήθηκαν οι άδειες λειτουργίας του ΙΕΚ Ξυνή και του Mediterranean College της Θεσσαλονίκης.
Από την απόφαση του υπουργείου για την ανάκληση των αδειών εξαιρέθηκε το Mediterranean College της Αθήνας παρά το γεγονός ότι ανήκει στους ίδιους ανθρώπους. Ενδεχομένως η έρευνα να συνεχίζεται…
Καθώς λοιπόν παρακολουθούμε τις προσπάθειες του ομίλου Ξυνή να βρει πόρτες και… παράθυρα προκειμένου να συνεχίσει τη λειτουργία του παρά τις ανακλήσεις των αδειών, αξίζει τον κόπο να θυμίσουμε ότι ο Σοφοκλής Ξυνής και τα μέλη της οικογένειάς του παραπέμπονται για τέσσερα κακουργήματα με αμετάκλητο βούλευμα!
 
Το τελεσίδικο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών τους παραπέμπει να δικαστούν ως υπαίτιοι καθώς «από κοινού, με περισσότερες πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση του ίδιου επαγγέλματος, κατάρτισαν πλαστά έγγραφα με σκοπό να παραπλανήσουν με τη χρήση τους άλλους σχετικά με γεγονός που μπορεί να έχει έννομες συνέπειες, σκοπεύοντας να προσπορίσουν στον εαυτό τους περιουσιακό όφελος βλάπτοντας τρίτον, διαπράττοντας πλαστογραφίες κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια σε βάρος του Δημοσίου…».
 
Θα πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι το συγκεκριμένο βούλευμα έχει δημοσιευθεί σε άπειρα ενημερωτικά sites και εφημερίδες .
Κάτι που επίσης θα πρέπει να τονιστεί είναι ότι για όλα αυτά που γράφονται και γράφτηκαν πριν και μετά την ανάκληση των αδειών, η πλευρά Ξυνή προσπαθεί να ρίξει «την μπάλα στην εξέδρα» και κρατά «όμηρους» τους σπουδαστές των προηγούμενων ετών ή αυτούς που έκαναν προεγγραφή πριν ανακληθούν οι άδειες.
 
Επιχείρηση συσκότισης
Με τον τρόπο αυτόν ο όμιλος της οικογένειας Ξυνή επιχειρεί να συσκοτίσει το γεγονός της αφαίρεσης των αδειών λειτουργίας των ΙΕΚ από το υπουργείο Παιδείας και να… ξεπεράσει το ότι ο Σοφοκλής Ξυνής και μέλη της οικογένειάς του παραπέμπονται με αμετάκλητο βούλευμα να δικαστούν στις 12.12.2016 στο Εφετείο Κακουργημάτων.
 
Κάτι που επίσης επιχειρεί να συσκοτίσει ο όμιλος προκειμένου να ξεπεράσει την απόφαση του υπουργείου Παιδείας για άρση της άδειας λειτουργίας των ΙΕΚ είναι το ότι διαμέσου «παρένθετων» προσώπων (των γονέων του γαμπρού του Κων/νου Μακρή) αγόρασαν ένα άλλο ΙΕΚ, το ΙΕΚ Άλφα – το οποίο έχει εξασφαλίσει άδεια λειτουργίας –, και έκαναν αίτηση να λειτουργήσουν στα κτήρια του ΙΕΚ Ξυνή. Το ερώτημα που προκύπτει από αυτήν τη μεθόδευση αφορά την πολιτεία: Πώς κλείνει μια επιχείρηση για λόγους που έχουν να κάνουν με την παραβίαση νόμων και οι ιδιοκτήτες της, δηλαδή αυτοί που ελέγχονται για την παραβίαση των νόμων, μπορούν άμεσα και ανοίγουν μια άλλη, ίδια επιχείρηση;
 
Πέρα απ’ όλα αυτά, πάντως, με τα οποία ασχολείται η Δικαιοσύνη, η οποία τελικά θα αποφανθεί, υπάρχει και η τρέχουσα ηθική διάσταση της υπόθεσης καθώς οι δραστηριότητες των ΙΕΚ Ξυνή αφορούν νέους ανθρώπους, τους σπουδαστές. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Π», λοιπόν, στους σπουδαστές που πηγαίνουν να ρωτήσουν για την τύχη των σπουδών τους μετά την ανάκληση των αδειών οι υπεύθυνοι του ομίλου απαντούν: «Γραφτήκατε στο ΙΕΚ Ξυνή, αλλά φέτος θα είστε στο ΙΕΚ Άλφα».
 
Για το κατά πόσο αυτό είναι εντός των κανόνων που το υπουργείο Παιδείας ορίζει, όπως είπαμε στην αρχή αυτού του κειμένου, οι αρμόδιες υπηρεσίες συνεχίζουν τον έλεγχο με γνώμονα την τήρηση της νομιμότητας και την προστασία των σπουδαστών.
Αναμένουμε την εξέλιξη αυτής της ιστορίας και τις αντιδράσεις του υπουργείου Παιδείας, το οποίο έχει έτσι κι αλλιώς την αρμοδιότητα και την ευθύνη για την προστασία των σπουδαστών από τυχόν παραπλανητικές πρακτικές και μεθοδεύσεις.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 23:14