search
ΠΕΜΠΤΗ 06.11.2025 22:44
MENU CLOSE

«Έφυγε» από τη ζωή ο Ανδρέας Ξυφτίλης

18.10.2016 15:15
«Έφυγε» από τη ζωή ο Ανδρέας Ξυφτίλης - Media

 

«Έφυγε» χθες, σε ηλικία 90 ετών, ο παλαίμαχος δημοσιογράφος Ανδρέας Ξυφτίλης.

Ο Ανδρέας Ξυφτίλης γεννήθηκε το 1926 στον Πειραιά. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής υπήρξε ενεργό μέλος της ΕΠΟΝ. Γράφτηκε στη Νομική Σχολή Αθηνών, αλλά με το ξέσπασμα του Εμφυλίου δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Φυλακίστηκε το 1949 και καταδικάστηκε εις θάνατον στη λεγόμενη «Δίκη των 16 Επονιτών». Πριν την δίκη υπέστη σκληρά βασανιστήρια και έμεινε στη φυλακή έως το 1956.

Όταν αποφυλακίστηκε άρχισε να εργάζεται στην εφημερίδα «ΑΥΓΗ» με το ψευδώνυμο Ανδρέας Γεωργίου, καλύπτοντας τα μεγάλα γεγονότα εκείνης της εποχής, όπως τις πορείες ειρήνης, τη δολοφονία Λαμπράκη, τα Ιουλιανά κ.ά.

Μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 κατέφυγε με την οικογένειά του στη Στοκχόλμη. Πήρε ενεργό μέρος στον αντιδικτατορικό αγώνα των Ελλήνων της Σουηδίας. Εργάστηκε, μεταξύ άλλων, ως μεταφραστής της Σουηδικής Αρχής Μετανάστευσης και ως δάσκαλος μητρικής γλώσσας σε Ελληνόπουλα. Παράλληλα, σπούδασε Κοινωνική Ανθρωπολογία και Θεωρητική Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και απέκτησε σουηδική υπηκοότητα.

Το 1974 επέστρεψε, με την οικογένειά του, στην Ελλάδα και δούλεψε πάλι στην εφημερίδα «ΑΥΓΗ». Το 1976 προσλαμβάνεται στη σύνταξη της ελληνικής εκπομπής της Σουηδικής Ραδιοφωνίας, «ΣΗΜΕΡΑ» και έμεινε στη Στοκχόλμη έως τις αρχές του 1980, οπότε επέστρεψε, πλέον μόνιμα, στην Ελλάδα.

Εργάστηκε για πολλά χρόνια στο «ΒΗΜΑ», στα «ΝΕΑ» και τέλος στην «ΑΥΓΗ», ως αρχισυντάκτης. Παράλληλα, συνέχισε να δουλεύει ως ανταποκριτής από την Ελλάδα για λογαριασμό της εκπομπής «ΣΗΜΕΡΑ».

Μετά τη συνταξιοδότησή του αφιερώθηκε εξ’ ολοκλήρου στο συγγραφικό έργο του, το οποίο αναφέρεται στην κοινωνιολογία, την ιστορία, τη φιλοσοφία και την αρχαία ελληνική μυθολογία. Μερικά από τα έργα του είναι: Ελληνική Μυθολογία (1960), Το τέλειο κράτος-η νύχτα των ερπετών (1987), Μυθικοί κώδικες (1989), Ο βιασμός της Θεάς (1992), Κυνηγοί της Αθανασίας (1996) και Ηράκλειτος (1997).

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών, σε ανακοίνωσή του, συλλυπείται τους οικείους του και αποχαιρετά τον εκλεκτό συνάδελφο, ο οποίος εργάστηκε σκληρά και αποδοτικά προς όφελος της δημοσιογραφίας, της Δημοκρατίας και της προόδου. Η κηδεία του θα γίνει αύριο Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016, στις 12:00, από το Β’ Νεκροταφείο Αθηνών.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 06.11.2025 22:42