search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 18:20
MENU CLOSE

Φάμελλος: Δεν πρέπει να παρασυρθούμε από τα «παπαγαλάκια» που επιδιώκουν το Grexit

18.02.2017 07:21
4051150.jpg

 

Το περιβάλλον ως ταυτότητα της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη, δεν μπορεί παρά να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για τη χώρα. «Το περιβάλλον είναι ένας τομέας, στον οποίο στηρίζεται η οικονομία και η εργασία στη χώρα μας και γι’ αυτό θα το αξιοποιήσουμε», λέει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Με την πεποίθηση ότι ο χώρος της ενιαίας Ευρώπης είναι αυτός που μπορεί να στηρίξει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και να αποτελέσει ένα προπύργιο για τη δημοκρατία και το περιβάλλον, ο κ. Φάμελλος τονίζει ότι η «Ευρώπη χρειάζεται αλλαγή προσανατολισμού, γιατί θέλουμε να υπάρχει».

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος αναφέρεται και στην αρνητική πρωτιά της Ελλάδας, μεταξύ των χωρών της ΕΕ, στις περιβαλλοντικές παραβιάσεις, υπογραμμίζοντας ότι «έχει τεθεί ως προτεραιότητα το ζήτημα των προστίμων και η εφαρμογή πολιτικών αναστολής και πρόληψης, προκειμένου να μειωθεί το οικονομικό κόστος και να αποφευχθούν νέες πιθανές καταδίκες».

Όσον αφορά στο κλείσιμο της αξιολόγησης ο κ.Φάμελλος είναι σαφής: «Δεν αμφισβητείται η αξιολόγηση από τα αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας, αλλά ούτε και από τους θεσμούς. Αυτό που αμφισβητείται, ίσως από την πλευρά του ΔΝΤ ή από κάποιους πολιτικούς χώρους, είναι η δυνατότητα να υπάρχει και άλλη πολιτική. Είμαστε σε αντίθεση με το νεοφιλελευθερισμό».

Στη συνέχεια, σε ερώτηση για το πρόσφατο άρθρο του ο Economist που δίνει 60% πιθανότητες για Grexit Grexit, απάντησε: «Η συζήτηση για Grexit δεν αναπτύσσεται στην Ελλάδα και δεν αναπτύσσεται στο θεσμικό περιβάλλον της Ευρώπης. Ως χώρα δεν πρέπει να παρασυρθούμε στα «παπαγαλάκια», τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, που επιδιώκουν το Grexit με μόνο στόχο να καθυστερήσει η χώρα και να θιγούν τα συμφέροντα των Ελλήνων. Αναφέρομαι, επίσης, και σε πολιτικούς χώρους, οι οποίοι δεν θέτουν ως προτεραιότητά τους τα συμφέροντα των Ελλήνων, αλλά τα στενά κομματικά τους συμφέροντα. Είτε εκπέμπεται από τον κ. Σόιμπλε μία πολιτική εις βάρος της χώρας, είτε από τον κ. Μητσοτάκη, και οι δύο υπακούουν στο κομματικό συμφέρον και όχι στο συμφέρον της πολιτικής και των πολιτών. Η Ελλάδα όσον αφορά στις δημοσιονομικές υποχρεώσεις είναι απόλυτα συνεπής. Όσον αφορά το αναπτυξιακό υπόβαθρο επίσης έχει αλλάξει ρότα, ενώ ταυτόχρονα η πολιτική της και η στρατηγική της υπηρετεί την ιδέα μιας Ευρώπης προοδευτικής, ενιαίας, προς όφελος όλων των κρατών και όλων των πολιτών. Άρα, και δημοσιονομικά, και αναπτυξιακά, και παραγωγικά, η χώρα μας υπηρετεί και εκπέμπει την ιδέα της ενιαίας Ευρώπης».

Αναφερόμενος στις ευρωπαϊκές φωνές, οι οποίες τοποθετούνται υπέρ των επιτευγμάτων της ελληνικής οικονομίας και υπέρ της συμβατότητας της ελληνικής πολιτικής με το πρόγραμμα, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ, λέει: «Προτιμούμε το κόμμα των πολιτών, το κόμμα των συμφερόντων των Ευρωπαίων πολιτών. Οι συσχετισμοί φαίνεται ότι βελτιώνονται προς όφελος της χώρας μας».

Φυλλομετρώντας ένα πλήθος ζητημάτων ο κ. Φάμελλος τοποθετείται και όσον αφορά στη μεγάλη στροφή που κάνει η χώρα μας στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, αλλά και στην ενέργεια με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα, που είναι και ο στόχος, χωρίς να υποτιμάται η οικονομική ανάπτυξη.

Σχετικά με το ζήτημα της περιβαλλοντικής επιθεώρησης και της αποψίλωσης του σώματος επιθεωρητών περιβάλλοντος, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ λέει πως είναι το αποτέλεσμα μίας πολιτικής που πρεσβεύει ο κ. Μητσοτάκης στη δημόσια διοίκηση.

Το αξίωμα ότι το περιβάλλον αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο εξόδου από την κρίση υπογραμμίζεται και με την υλοποίηση έργων στερεών και υγρών αποβλήτων που έχουν ξεκινήσει σε όλες τις περιφέρειες. Τα έργα με προϋπολογισμό 2 δισ.ευρώ θα ανοίξουν 16.000 θέσεις εργασίας.

Η Ελλάδα έχοντας παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κύρωση της συμφωνίας των Παρισίων, αποκτά πλεονεκτήματα στην περιβαλλοντική συνομιλία και στα συμβούλια των υπουργών.«Προσπαθούμε να πετύχουμε την πρωτοπόρα περιβαλλοντική επίδοση της Ευρώπης, ταυτόχρονα με την εξυπηρέτηση των αναγκών της χώρας μας για παραγωγική ανασυγκρότηση και δίκαιη ανάπτυξη», τονίζει ο κ.Φάμελλος.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 18:19