search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 14:40
MENU CLOSE

Χιλή: Οι τουλάχιστον 20 νεκροί διαδηλωτές δεν πτοούν τον Πινιέρα – Εξήγγειλε νέα μέτρα καταστολής

08.11.2019 08:30
Εξελίξεις στη Χιλή: Ο πρόεδρος Πινιέρα θα καταθέσει πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος - Media

 

Ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα ανακοίνωσε χθες Πέμπτη σειρά μέτρων, νόμων και πρωτοβουλιών για την αποκατάσταση και την «ενίσχυση» της «δημόσιας τάξης», έπειτα από τρεις εβδομάδες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων οι οποίες σημαδεύτηκαν από εκτεταμένα επεισόδια, λεηλασίες και εκτεταμένες καταστροφές δημόσιας περιουσίας αλλά και ιδιωτικών περιουσιών.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν πολύ αυστηρότερες ποινές για όσους διαπράττουν κλοπές και λεηλασίες, για τους διαδηλωτές που καλύπτουν τα πρόσωπά τους, καθώς και για όσους παρεμποδίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία των οχημάτων και των προσώπων στήνοντας οδοφράγματα, διευκρίνισε ο συντηρητικός πρόεδρος σε τηλεοπτικό διάγγελμά του.

Ο Πινιέρα ανακοίνωσε τα μέτρα αυτά την επομένη της επέκτασης των επεισοδίων στα πιο πλούσια προάστια της μητροπολιτικής περιοχής της πρωτεύουσας της Χιλής, που μέχρι σήμερα είχαν μείνει αλώβητα.

«Θα πίστευε κανείς πως όταν, με υπόβαθρο την κοινωνική κρίση, ο πρόεδρος απευθύνεται σε όλη τη χώρα, θα το κάνει για να ανακοινώσει τις βασικές προτάσεις του προκειμένου να λυθεί η κοινωνική κρίση. Αλλά όχι. Ο Πινιέρα μόλις απηύθυνε διάγγελμα προς το έθνος για να ανακοινώσει περισσότερη καταστολή», ανέφερε βουλευτής του αριστερού κόμματος Convergencia. «Αντί να ακούσει τη Χιλή, απομονώνεται, κλείνεται στον μοναχικό του πόλεμο εναντίον του ίδιου του λαού του», στηλίτευσε βουλεύτρια του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Στις παραβιάσεις που έχουν καταγγελθεί συμπεριλαμβάνονται φόνοι, αυθαίρετες συλλήψεις, βασανισμοί, ξυλοδαρμοί…

Στις διαδηλώσεις έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 20 άνθρωποι, οι πέντε από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΙΑΔ), ανεξάρτητη αρχή.

Η αστυνομία έχει ανακοινώσει ότι προχώρησε σε περίπου 10.000 συλλήψεις κατά τη διάρκεια των ταραχών. Οι περισσότεροι αφέθηκαν ελεύθεροι.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 14:38