search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 21:26
MENU CLOSE

Αμερικανός νεοναζί κατευθύνει την οργάνωση του από τη Ρωσία

24.01.2020 17:33
Αμερικανός νεοναζί κατευθύνει την οργάνωση του από τη Ρωσία - Media

 

Ο Αμερικανός ιδρυτής της εξτρεμιστικής νεοναζιστικής ομάδας «The Base» κινεί τα νήματα της οργάνωσης από τη Ρωσία, αναφέρει έρευνα του BBC που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Ο 46χρονος Ρινάλντο Ναζάρο, γνωστός με τα προσωνύμια «Νορμανδικό Δόρυ» και «Ρωμαϊκός Λύκος», έφυγε από τη Νέα Υόρκη για την Αγία Πετρούπολη λιγότερο πριν από δύο χρόνια.

Η οργάνωση, η οποία στοχεύει στην «ανατροπή της αμερικανικής κυβέρνησης, την πυροδότηση ενός φυλετικού πολέμου και την εγκαθίδρυση ενός “λευκού” έθνους κράτους», είναι ένας από τους βασικούς στόχους των αμερικανικών αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών και του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI).

Σύμφωνα με το FBI, η «βίαιη εξτρεμιστική ομάδα» διαθέτει κατά βάση ρατσιστικά κίνητρα, προωθεί την παραστρατιωτική εκπαίδευση μεταξύ των μελών της, ενώ οι επικοινωνίες στο πλαίσιο της γίνονται μέσω κρυπτογραφημένων εφαρμογών μηνυμάτων. Η ίδρυση της έλαβε χώρα γύρω στον Ιούλιο του 2018, και ο μεγαλύτερος όγκος των μελών της έχει έρθει σε επαφή με την οργάνωση διαδικτυακά. Επτά φερόμενα μέλη της συνελήφθησαν τον Ιανουάριο από τις αμερικανικές αρχές και αντιμετωπίζουν σειρά κατηγοριών, μεταξύ των οποίων για τον σχεδιασμό διάπραξης δολοφονιών. Μάλιστα, τρεις από τους συλληφθέντες σκόπευαν να παρευρεθούν στη μεγάλη συγκέντρωση υπέρ της οπλοκατοχής που πραγματοποιήθηκε στη Βιρτζίνια την περασμένη Δευτέρα.

Παρότι, η πραγματική ταυτότητα του ηγέτη της αποτελούσε για καιρό μυστήριο, πολλές εικόνες και βίντεο του Ναζάρο δείχνουν τον άντρα που είναι γνωστός ως ο ιδρυτής της «Βάσης», και ο οποίος μέχρι τότε ήταν γνωστός μόνο με τα δύο προαναφερθέντα προσωνύμια. Στο παρελθόν, είχε χρησιμοποιήσει προσωπικές του φωτογραφίες, για να προωθήσει μέσω διαδικτύου την οργάνωση.

Πέρυσι, το όνομα του Ναζάρο έκανε την εμφάνιση του στη λίστα μίας έκθεσης της ρωσικής κυβέρνησης για ζητήματα ασφαλείας στη Μόσχα, η οποία «επικεντρώθηκε στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων και των επιτυχιών της κρατικής πολιτικής» σε αυτό τον τομέα. Στη συνέχεια, τον Μάρτιο του 2019, εμφανίστηκε στο διαδίκτυο ένα βίντεο που έδειχνε τον 46χρονο να φορά μία μπλούζα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και το σύνθημα «Ρωσία, απόλυτη δύναμη». 

Σύμφωνα με τα αρχεία του FBI, προτού μεταβεί στη Ρωσία, ο Ναζάρο «έτρεχε» μία εταιρεία με βάση τη Νέα Υόρκη, η οποία προσέφερε πρόσβαση σε ένα «δίκτυο επαγγελματιών από τον χώρο της ασφάλειας», ειδικών σε ζητήματα πληροφοριών, αντιτρομοκρατίας, καταστολής εξεγέρσεων και ψυχολογικών επιχειρήσεων.

Το BBC αναφέρει ότι τον εντόπισε στην Αγία Πετρούπολη, όπου ζει με τη Ρωσίδα σύζυγο του, τον Ιούλιο του 2018, τον ίδιο μήνα που το FBI χρονολογεί την ίδρυση της «Βάσης». Κατά τον πρώτο χρόνο της προώθησης της «Βάσης», με κοινοποιήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως «Νορμανδικό Δόρυ», ο Ναζάρο προωθούσε φωτογραφίες και βίντεο της απαγορευμένης βρετανικής τρομοκρατικής οργάνωσης National Action, εξυμνούσε τη δράση της Αλ Κάιντα και ζητούσε εθελοντές με διάφορα προσόντα, όπως γνώσεις για τη χρήση όπλων, για τη νέα του οργάνωση.

Ηχητικά αρχεία που έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο, περιέχουν ομιλίες του 46χρονου σχετικά με διάφορα ζητήματα, όπως ο «ανταρτοπόλεμος». Ακόμη, στο διαδίκτυο συχνά περιγράφεται ως βετεράνος στρατιωτικός, πρώην αξιωματικός της CIA και γνώστης σε βάθος ζητημάτων πολέμου και άμυνας.

Πηγή: kathimerini.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 21:26