search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:09
MENU CLOSE

CNBC: Η Ελλάδα νόμιζε ότι τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να χειροτερέψουν – Tότε ήρθε ο κορωνοϊός

28.04.2020 13:16
CNBC: Η Ελλάδα νόμιζε ότι τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να χειροτερέψουν - Tότε ήρθε ο κορωνοϊός - Media

 

Η αισιοδοξία μόλις επέστρεψε στην Ελλάδα μετά από 10 χρόνια σοβαρής χρηματοοικονομικής κρίσης, αναταραχών και ζοφερής οικονομικής προοπτικής. Αλλά η παγκόσμια πανδημία κάνει τώρα τους Έλληνες να ανησυχούν ακόμη περισσότερο για το μέλλον τους, σύμφωνα με το CNBC.

«Πιστεύω ότι θα είμαι άνεργος», δήλωσε ο Βασίλης, 34χρονος Έλληνας πολίτης που προτίμησε να μην δώσει το επώνυμό του, στο CNBC τη Δευτέρα.

Εργάστηκε στον τομέα του τουρισμού για 11 χρόνια και τα τελευταία τρία η δουλειά του ήταν να ξεναγεί τους διεθνείς επισκέπτες σε μερικά από τα κρυμμένα «διαμάντια» της Αθήνας. Είπε ότι η ξενάγηση για φαγητό, η οποία περιλάμβανε μερικές από τις υπαίθριες αγορές και τα τοπικά εστιατόρια, ήταν η πιο δημοφιλής.

«Περιμέναμε να έχουμε την καλύτερη σεζόν από ποτέ (αυτό το καλοκαίρι), καλύτερη από τα ρεκόρ του περασμένου έτους. Έτσι, φταίει μόνο ο ιός », είπε ο Βασίλης, εξηγώντας γιατί φοβάται για το μέλλον της δουλειάς του.

«Ακόμη και κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, είχα δουλειά», είπε.

Όπως αναφέρει το CNBC, η Ελλάδα ζήτησε οικονομική βοήθεια πριν από 10 χρόνια, τον Απρίλιο του 2010. Μέχρι τότε, διάφορες κυβερνήσεις είχαν δανειστεί πάνω από την ικανότητα της χώρας και το δημόσιο χρέος της χώρας έγινε τόσο υψηλό που οι επενδυτές δεν ήταν πλέον πρόθυμοι να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τις δαπάνες της χώρας.

Αυτή ήταν μόνο η αρχή μιας μακράς και επώδυνης κρίσης. Η Ελλάδα έπρεπε να υπομείνει συνολικά τρία προγράμματα διάσωσης με αυστηρά μέτρα λιτότητας, τα οποία έληξαν μόλις τον Αύγουστο του 2018.

Ωστόσο, από τότε η οικονομία έχει δείξει σημάδια ανάκαμψης. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν έφτασε το 1,9% πέρυσι και το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 17,3% – πολύ κάτω από το 27,5% που παρατηρήθηκε το 2013. 

Το διαρκές ξέσπασμα του κορωνοϊού πρόκειται να αντιστρέψει αυτήν τη μετριοπαθή ανάκαμψη. Άλλωστε, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβλεψε μείωση 10% στο ΑΕΠ και ποσοστό ανεργίας 22,3% για την Ελλάδα το 2020.

 «Η κατάσταση με τον κορωνοϊό έρχεται να εκτροχιάσει την πολυαναμενόμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε η Αθανασία Κοκκινογένη, ανώτερη αναλύτρια της ερευνητικής εταιρείας DuckerFrontier στο CNBC.

Ωστόσο, τα μέτρα περιορισμού έχουν σταματήσει τη βιομηχανία του τουρισμού.

«Ο τουρισμός και η ταξιδιωτική βιομηχανία συμβάλλουν κατά 21% στην ελληνική οικονομία. Λόγω της πανδημίας, η Ελλάδα παραμένει κλειστή για τον τουρισμό εντός κι εκτός ΕΕ, με μια απότομη ύφεση να απειλεί την χρεωμένη ελληνική οικονομία με τεράστιες απώλειες θέσεων εργασίας στους τομείς του τουρισμού και των υπηρεσιών », δήλωσε η κ. Κοκκινογένη.

 Χωρίς τουρίστες, η βιομηχανία βρίσκεται σε παύση. Αλλά με διεθνείς επισκέπετες που κάνουν διακοπές στην Ελλάδα, αυξάνεται ο κίνδυνος νέων περιστατικών κορωνοϊού.

Ως αποτέλεσμα, η ελληνική κυβέρνηση θέλει να αναπτύξει ένα κοινό σύνολο υγειονομικών διαδικασιών με άλλα ευρωπαϊκά έθνη για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη μεταξύ των διεθνών επισκεπτών, προστατεύοντας παράλληλα τους τοπικούς εργαζόμενους.

Ο τουρισμός συμβάλλει μεταξύ 10 και 11% στο συνολικό ευρωπαϊκό ΑΕΠ, απασχολώντας 27 εκατομμύρια άτομα σε θέσεις εργασίας, κυρίως σε χώρες της Νότιας Ευρώπης.

Μιλώντας στους ευρωπαίους νομοθέτες την περασμένη εβδομάδα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μπρετόν είπε ότι, ως αποτέλεσμα του Covid-19, η ευρωπαϊκή τουριστική βιομηχανία «αντιμετωπίζει σαφή κίνδυνο πτωχεύσεων και απώλειας θέσεων εργασίας».

Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα σκοπεύει να ανοίξει ξανά τον τουριστικό τομέα τον Ιούλιο. Οι περισσότεροι τουρίστες επισκέπτονται την Ελλάδα από τον Μάρτιο και μετά, καταλήγει το CNBC.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:08