search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 19:35
MENU CLOSE

Τρομοκρατική επίθεση στη Βιέννη: Πληροφορίες ότι το ISIS ανέλαβε την ευθύνη (Photos/Videos)

03.11.2020 18:43
Επίθεση στη Βιέννη: Ταυτοποιήθηκαν οι τέσσερις νεκροί και οι 23 τραυματίες - Media

 

Την ώρα που η Βιέννη μετρά τις πληγές της από το χθεσινό τρομοκρατικό χτύπημα, που είχε ως αιματηρό απολογισμό πέντε νεκρούς (μεταξύ αυτών και τον δράστη) και 14 τραυματίες εκ των οποίων οι επτά είναι σε κρίσιμη κατάσταση, το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) φαίνεται ότι σπεύδει να αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, σύμφωνα με το Sputnik, το οποίο επικαλείται ιστοχώρο που συνδέεται με τους τζιχαντιστές του ISIS.

Η ανακοίνωση συνοδευόταν από μια φωτογραφία ενός άνδρα με γένια, που ονομάζεται «Αμπού Νταγκνά αλ Αλμπάνι», ο οποίος επιτέθηκε εναντίον πολιτών στο κέντρο της Βιέννης χθες με ένα όπλο και ένα πολυβόλο, προτού πέσει νεκρός από αστυνομικά πυρά.

Ο 20χρονος Αυστριακός από τη Βόρεια Μακεδονία

Ήδη, οι διωκτικές αρχές της Αυστρίας έχουν συνδέσει τον δράστη της επίθεσης με ισλαμικό εξτρεμισμό, καθώς, όπως ανέφερε ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νεχάμερ, ο νεαρός δράστης, ένας 20χρονος Αυστριακός που είχε γεννηθεί και μεγαλώσει στη Βιέννη, αλλά είναι αλβανικής καταγωγής από τη Βόρεια Μακεδονία, είναι οπαδός του Ισλαμικού Κράτους.

Η γερμανική εφημερίδα BILD μάλιστα δημοσιεύει τη φωτογραφία ενός άνδρα ο οποίος φέρεται να προαναγγέλλει την επίθεση μέσω Instagram. O επίμαχος λογαριασμός έχει πλέον καταργηθεί με τις αυστριακές αρχές να ερευνούν τη γνησιότητα του.Ο μαυροντυμένος άνδρας κρατά στο ένα χέρι του ένα όπλο Zastava M70, ένα πιστόλι και ένα μεγάλο μαχαίρι.

Ήταν γνωστός στις αρχές

Για να γίνουν ακόμα χειρότερα τα πράγματα, το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών παραδέχθηκε ότι ο νεκρός τρομοκράτης ήταν γνωστός στις υπηρεσίες πληροφοριών επειδή ήταν ένας από τους 90 αυστριακούς ισλαμιστές που ήθελαν να ταξιδέψουν στη Συρία.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο Νεχάμερ, ο νεαρός τζιχαντιστής είχε φυλακισθεί αφού αποπειράθηκε να ταξιδέψει στην Συρία για να ενταχθεί στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες ότι ο δράστης είχε καταδικασθεί σε φυλάκιση 22 μηνών τον Απρίλιο 2019. Τον Δεκέμβριο 2019 αποφυλακίσθηκε πρόωρα λόγω του νεαρού της ηλικίας του.

«Μοναχικός λύκος»;

Την ίδια στιγμή, ο Νεχάμερ ενημέρωσε ότι η ανάλυση των σκηνών της επίθεσης με βάση το οπτικό υλικό κινητών τηλεφώνων δεν παρέχει στοιχεία για την ύπαρξη και δεύτερου δράστη, προσθέτοντας ωστόσο ότι μένει ακόμη να αποκλεισθεί ότι υπήρξε και δεύτερος δράστης.

Ο βασικός ύποπτος εξουδετερώθηκε από την αστυνομία σε διάστημα εννέα λεπτών, διευκρίνισε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, ενώ ο υπουργός Ασφαλείας τόνισε ότι η ταχεία ταυτοποίηση των στοιχείων του είχε ως αποτέλεσμα τις αστυνομικές εφόδους που έκανε στη συνέχεια η αστυνομία και τις συλλήψεις που ακολούθησαν.

Τσουνάμι συλλήψεων

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρέσβης στη Βιέννη έκανε λόγο για πολυάριθμες συλλήψεις ατόμων από τα Βαλκάνια, τον ισλαμικό κόσμο και τον Βόρειο Καύκασο στην Αυστρία, μετά την τρομοκρατική επίθεση, λέγοιντας ότι άτομα που κατάγονται από βαλκανικές χώρες και τον Βόρειο Καύκασο συνελήφθησαν στην Αυστρία μετά την τρομοκρατική επίθεση στην Βιέννη, μιλώντας στο δίκτυο «Ρωσία-1».

Νωρίτερα, ο Νεχάμερ είχε κάνει λόγο για ένα άτομο που διαφεύγει και αναζητείται από την αστυνομία, χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρεις για το αν θεωρείται συνεργός του δράστη, ενώ υπάρχουν και βίντεο από συλλήψεις υπόπτων.

Το χρονικό του αίματος

Η επίθεση ξεκίνησε περί τις 20:00 τοπική ώρα κοντά σε συναγωγή στο κέντρο της Βιέννης. Μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας κλήθηκαν επιτόπου και έδωσαν τέλος στην επίθεση πυροβολώντας και σκοτώνοντας τον άνδρα στις 20:09, δήλωσε ο Καρλ Νεχάμερ. «Χωρίς την ταχεία επέμβαση, το περιστατικό θα ήταν ακόμη χειρότερο», είπε.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 19:35