search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 08:36
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Βλέπει «απολογία Μητσοτάκη», εγκαλεί την κυβέρνηση για καλλιέργεια εφησυχασμού με το εμβόλιο

08.12.2020 08:33
ΣΥΡΙΖΑ: Βλέπει «απολογία Μητσοτάκη», εγκαλεί την κυβέρνηση για καλλιέργεια εφησυχασμού με το εμβόλιο - Media

 

Συνεχίζει την σε υψηλούς τόνους κριτική στην κυβέρνηση για την υγειονομική διαχείριση της πανδημίας ο ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας για «εγκληματικές ευθύνες»  ενώ σχολιάζοντας την συνέντευξη του πρωθυπουργού χθες στον Alpha έκανε λόγο για «κυνική ομολογία αποτυχίας» η οποία όμως έχει δραματικές επιπτώσεις στη χώρα και την Δημόσια Υγεία.

Σύμφωνα με την αντίδραση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης η συνέντευξη με φόντο την κατάρρευση του ΕΣΥ είχε χαρακτήρα απολογίας καθώς έκανε τέσσερις παραδοχές α) ότι δεν προετοίμασε τη χώρα για το δεύτερο κύμα γιατί επαναπαύτηκε, β) ότι η Θεσσαλονίκη και η βόρεια Ελλάδα έπρεπε να έχουν κλείσει νωρίτερα, γ) ότι υπάρχει «υποσύστημα» καταγραφής του ΕΟΔΥ, δ) ότι μπορεί να υπάρχει χρονική καθυστέρηση στην καταγραφή ενός κρούσματος. Παράλληλα καταλόγισε «φαρισαϊσμό» στον πρωθυπουργό όσον αφορά την προτροπή «να κρατήσουμε το ΕΣΥ όρθιο» αφού αυτή φάνηκε να απευθύνεται μονόπλευρα προς τους πολίτες και δεν συνοδεύτηκε από διάθεση λήψης μέτρων χρηματοδότησης και στήριξης.

Για «εγκληματικές ευθύνες» έκανε χθες λόγο και ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της παρέμβασής του σε θεματική ραδιοφωνική εκπομπή του ραδιοσταθμού «Στο Κόκκινο 105,5». Είπε πιο συγκεκριμένα, πως «όλα όσα ειπώθηκαν και θα ειπωθούν σε σχέση με τις ευθύνες είναι συζήτηση που θα συνεχιστεί, θα έχει βάθος χρόνου, οι εγκληματικές ευθύνες είτε της αδράνειας, είτε της αμέλειας, είτε της ιδεοληψίας, θα καταγραφούν». Επιχειρώντας ωστόσο να κλείσει το θέμα περί σκέψεων για Εξεταστική που δημοσιεύματα χθες απέδιδαν στον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως οι ευθύνες αυτές «δεν είναι τώρα η ώρα να αναζητηθούν». «Τώρα είναι η ώρα να δώσουμε τη μάχη στην πρώτη γραμμή για να προστατεύσουμε τη δημόσια Υγεία και την ανθρώπινη ζωή» πρόσθεσε χαρακτηριστικά και απαρίθμησε ποιες είναι οι άμεσες ανάγκες και πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν. 

Κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή οι καυτές προτεραιότητες στο μέτωπο της Δημόσιας Υγείας είναι άλλες: από την επιδημιολογική επιτήρηση με συνταγογράφηση των τεστ ως το άνοιγμα των ιδιωτικών κλινικών στα περιστατικά Covid και την ενίσχυση του ΕΣΥ αρχής γενομένης από την πληρωμή των εφημεριών των γιατρών και με στόχο τη συνολική ενίσχυση στο ύψος του ευρωπαϊκού μέσου όρου δηλαδή 7% του ΑΕΠ από 4,9% που δίνει σήμερα η χώρα μας. Επανέλαβε ότι είναι ανάγκη να υπάρξει διαφάνεια για τα πρακτικά της Επιτροπής, αν και έκανε μια μικρή αναδίπλωση λέγοντας πως θα πρέπει αν όχι να δοθούν στη δημοσιότητα τουλάχιστον να δοθούν στα κόμματα και στη Βουλή.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει η αξιωματική αντιπολίτευση στην κυβερνητική τακτική ως προς το εμβόλιο αντιλαμβανόμενη ότι η κυβέρνηση

  •  Επιδιώκει να πετύχει μια παράταση της κοινωνικής ανοχής καλλιεργώντας  ελπίδες στην κοινωνία για γρήγορη αναχαίτιση της πανδημίας με το εμβόλιο
  •  Αναγορεύει τους εμβολιασμούς σε μοναδική πολιτική κατά της πανδημίας για το επόμενο κρίσιμο διάστημα.

Με αυτό το σκεπτικό στην χθεσινή ραδιοφωνική εκπομπή – εκδήλωση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε «καλώς να έρθει το εμβόλιο» και πως «πρέπει να πείσουμε τους πολίτες να εμβολιαστούν». Ωστόσο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας πως «η κυβέρνηση κάνει λάθος επικοινωνιακά» που επενδύει τα πάντα μόνο στο εμβόλιο. «Το εμβόλιο δεν θα είναι το τέλος της πανδημίας, αλλά ένα εργαλείο». Μάλιστα σημείωσε πως εάν ξεκινήσει ο εμβολιασμός το Γενάρη χρειαζόμαστε 8 μήνες μέχρι να εμβολιαστεί ο πληθυσμός και να υπάρξει ανοσία, αφού όποιος εμβολιαστεί θέλει 45 μέρες για την ανοσία.

Για αυτόν τον λόγο και υπογράμμισε πως «στο μεσοδιάστημα πρέπει να συνεχίσουμε τις προφυλάξεις, για να μην πάμε σε τρίτο ή τέταρτο κύμα παράλληλα με τον εμβολιασμό». Πρόσθεσε, πως παράλληλα «πρέπει να υπάρξει επιδημιολογική επιτήρηση, να ενισχυθεί το ΕΣΥ και ο ΕΟΔΥ και να γίνει άμεσα συνταγογράφηση των τεστ». Υπογράμμισε τέλος, πως θα είναι «ακόμα ένα εγκληματικό λάθος αν όλα αυτά δε γίνουν» και υπάρξει εφησυχασμός μόνο από το εμβόλιο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 08:29