search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:27
MENU CLOSE

Τα ναρκωτικά της καραντίνας

15.01.2021 08:27
Τα ναρκωτικά της καραντίνας - Media

 

Η απομόνωση, η ανία και το γενικευμένο άγχος από τα συνεχή lockdown και τις επιπτώσεις τους στην καθημερινή ζωή αλλά και στον ψυχισμό μας, έχουν οδηγήσει πολύ κόσμο στην εκτεταμένη κατανάλωση αλκοόλ αλλά και στη χρήση χαλαρωτικών ναρκωτικών ουσιών. Πρόσφατες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στον Καναδά (όπου η χρήση κάνναβης είναι νόμιμη) αλλά και στοιχεία από ολόκληρη την Ευρώπη δείχνουν πως πολλοί άνθρωποι λυγίζουν κάτω από το βάρος του έντονου άγχους και της αβεβαιότητας και προσφεύγουν στην παροδική ευφορία που δημιουργεί η χρήση κάνναβης.

Ο πλανήτης μετράει εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς εξαιτίας της πανδημίας, οι οικονομικοί δείκτες έχουν πάρει την κατιούσα, πολλοί έχουν χάσει τη δουλειά τους, η καθημερινότητα έχει αλλάξει κι όλος ο κόσμος προσπαθεί να αντέξει και να επιβιώσει. Το ψυχολογικό βάρος της πανδημίας είναι τεράστιο καθώς μόνο και μόνο η ιδέα ότι κινδυνεύουμε από έναν αόρατο εχθρό ο οποίος μπορεί να βρίσκεται παντού και να «επιτεθεί» ανά πάσα στιγμή, είναι αρκετή για να μας καταβάλει. Και όλα τα μέτρα που επιβάλλονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας, επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση .

Μετά από σχεδόν έναν χρόνο καραντίνας στις περισσότερες χώρες του πλανήτη, η χρήση ναρκωτικών ουσιών έχει αυξηθεί δραματικά. Η χώρα μας, μάλιστα, έχει τα πρωτεία στην Ευρώπη στην χρήση κάνναβης. Το πρόβλημα βέβαια σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι μόνο η χρήση αλλά και η ποιότητα του προϊόντος. Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, η χρήση κάνναβης είναι παράνομη, επομένως και μη ελεγχόμενη, γεγονός που εκθέτει τον χρήστη σε σοβαρούς κινδύνους.

Σε έρευνα που πραγματοποίησε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης για τα Ναρκωτικά και τον Εθισμό, παρουσιάστηκαν τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τη χρήση ναρκωτικών μέχρι το τέλος του 2019. Εκείνο το διάστημα είχαν ήδη πληγεί πολλές ευρωπαϊκές χώρες από τον Covid-19. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως η διαθεσιμότητα και η ζήτηση για τις πιο «συνηθισμένες» ουσίες είναι πολύ υψηλή. Εξελίξεις υπάρχουν και στη διακίνηση, καθώς έρευνες αποδεικνύουν πως μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης, ρητίνης κάνναβης και σημαντικές ποσότητες ηρωίνης μεταφέρονται, όλο και πιο συχνά δια θαλάσσης με τη χρήση εμπορικών πλοίων, γεγονός που εγείρει ανησυχίες για διείσδυση του οργανωμένου εγκλήματος στις αλυσίδες ανεφοδιασμού ναυτιλιακών δρόμων και στα μεγάλα λιμάνια.

Η κάνναβη είναι το πιο συνηθισμένο ναρκωτικό στην Ευρώπη και μπορεί να παραχθεί ακόμα και στο σπίτι. Η έρευνα έγινε στις ηλικιακές ομάδες 15-64 ετών και δείχνει πως οι μόνιμοι χρήστες της αντιπροσωπεύουν το 27.2% του ευρωπαϊκού πληθυσμού, ενώ στη χρονιά του κορωνοϊού, το ποσοστό σ’ αυτές τις ηλικίες αυξήθηκε κατά 7.6% που μεταφράζεται σε 25.2 εκατομμύρια καινούργιους χρήστες!

Η αύξηση της χρήσης των ναρκωτικών προκαλεί ανησυχία στις ευρωπαϊκές αρχές. Εντούτοις, υπάρχουν και εκείνοι που υποστηρίζουν πως η χρήση κάνναβης είναι ένα αναγκαίο κακό ή ακόμα και ένα «βοήθημα» για την στρεσογόνο περίοδο που διανύουμε. Συνήθως, η ιατρική κάνναβη χρησιμοποιείται για την ανακούφιση συμπτωμάτων διαφόρων ασθενειών όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, κάποιες σπάνιες μορφές επιληψίας και για την ανακούφιση του πόνου καρκινοπαθών σε τελικό στάδιο. Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η κάνναβη είναι λιγότερο επιβλαβής από το αλκοόλ και τον καπνό, των οποίων η διάδοση είναι κατά πολύ μεγαλύτερη. Όπως κάθε φάρμακο, όμως, έτσι και η φαρμακευτική κάνναβη μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες παρενέργειες στον οργανισμό.

Το ερώτημα για το αν στο όνομα του άγχους και της αβεβαιότητας που προκαλεί η παγκόσμια πανδημία, δικαιολογείται η χρήση ναρκωτικών ουσιών και η κάμψη των όποιων ηθικών αναστολών, παραμένει. Όμως, μετά το τέλος της πανδημίας θα παραμείνουν τα ποσοστά εθισμού στα ίδια επίπεδα; Πόσο βαθύ θα είναι το ψυχολογικό αποτύπωμα της αλγεινής αυτής περιόδου στον σύγχρονο κόσμο;

Photos: Pixabay

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:26