search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 12:46
MENU CLOSE

Υποχρεωτική στράτευση: Γιατί αυξάνεται «του παράλογου η θητεία»;

28.01.2021 09:00
Υποχρεωτική στράτευση: Γιατί αυξάνεται «του παράλογου η θητεία»; - Media

 

Την αύξηση της στρατιωτικής θητείας κατά τρεις μήνες στον Στρατό Ξηράς, κάνοντας δεκτή τη σχετική εισήγηση των Γενικών Επιτελείων, επικύρωσε και επίσημα έπειτα από συνεδρίασή του την περασμένη εβδομάδα, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).

Ειδικότερα, εξισώνεται η διάρκεια της πλήρους θητείας των Οπλιτών του Στρατού Ξηράς με τη διάρκεια της θητείας των οπλιτών σε Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία (12 μήνες για τους υπόχρεους πλήρους θητείας αντί για 9 μήνες που ισχύει σήμερα). 

Παράλληλα, με βάση την απόφαση του ΚΥΣΕΑ εφαρμόζεται «διζωνικό» σύστημα και καθορίζεται διάρκεια θητείας 9 μηνών, για τους στρατιώτες που υπηρετούν σε ακριτικές μονάδες του Στρατού Ξηράς, οι οποίες είτε εδρεύουν στην περιοχή της Θράκης είτε στα νησιά του Αιγαίου κατά μήκος της ελληνοτουρκικής θαλάσσιας οριογραμμής.

Το ίδιο ισχύει επίσης και για τους στρατιώτες που υπηρετούν στην ΕΛΔΥΚ. Σε ό,τι αφορά τους στρατιώτες που είναι υπόχρεοι μειωμένης θητείας (πολύτεκνοι, προστάτες οικογενειών κτλ) αυτή πλέον καθορίζεται στους 8.

Την Παρασκευή 21/1 ο αρμόδιος υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος διευκρίνισε ότι οι νέες ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ από τον Μάιο και δεν αφορούν όσους ήδη υπηρετούν τη θητεία τους.

«Η εν λόγω Υπουργική Απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο των εξαγγελιών του πρωθυπουργού σχετικώς με τη συνολική αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων σε μέσα και προσωπικό, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων από τη φθίνουσα απόδοση των κλάσεων σε Στρατευσίμους», υπογράμμισε ο υπουργός Άμυνας.

Την αύξηση της θητείας είχε προαναγγείλει από τον περασμένο Σεπτέμβρη, στη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Κοιτάμε όλες τις πτυχές της θητείας. Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας πως δεν πρόκειται να αυξηθεί πέραν των 12 μηνών», είχε τονίσει ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Μάλιστα δεν είχε αποκλείσει, μελλοντικά, και το ενδεχόμενο της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18. «Είναι θέμα το οποίο το συζητάω και το συζητά η κυβέρνηση, αλλά δεν είμαι έτοιμος να πω κάτι παραπάνω», είχε αναφέρει ο Κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα με την επίσημη πλέον αύξηση της θητείας, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσει στην πρόσληψη συνολικά 15.000 Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) και Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ). Ο προγραμματισμός είναι μέσα στο 2021 να καταταχθούν οι πρώτοι 1.600 ΕΠΟΠ και 1.000 ΟΒΑ, επικαλούμενη και την συνεχιζόμενη ένταση με την Άγκυρα.

Το 2009 η πρόσληψη ΕΠΟΠ έφερε «δώρο» την μείωση της θητείας

Όμως προκύπτει το εξής εύλογο ερώτημα. Το 2009 οι προσλήψεις 10.000 ΕΠΟΠ συνοδεύτηκε με την εξαγγελία και την μείωση της θητείας. Τότε από τους 12 μήνες είχε «πέσει» στους 9. Τώρα, παρά την πρόσληψη 15.000 ΕΠΟΠ-ΟΒΑ ακολουθείται η ακριβώς αντίθετη «διαδρομή»!

«Οι φαντάροι θα πληρώσουν τελικά τον ανταγωνισμό των ολιγαρχιών Ελλάδας και Τουρκίας για τις ΑΟΖ και τους ενεργειακούς πόρους, καθώς και τις φιλοδοξίες της κυβέρνησης και του αστικού πολιτικού μπλοκ για αυξημένο ρόλο του ελληνικού στρατού ως “παρόχου ασφαλείας” στο κεφάλαιο και τις πολυεθνικές, ως συμμέτοχου-συνένοχου σε ιμπεριαλιστικές αποστολές και επεμβάσεις, ως φύλακα των συνόρων της Ευρώπης-φρούριο κατά προσφύγων και μεταναστών. {…} Εμείς καλούμε σε κλιμάκωση των κοινωνικών αντιστάσεων, σε ένταση του Κινήματος Μέσα και Έξω από τον Στρατό ενάντια στην αστική πολιτική, τους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς, τον εθνικισμό και ρατσισμό», αναφέρει στην τοποθέτησή του το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος και Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων, συλλογικότητες που παλεύουν για να δικαιώματα των κληρωτών φαντάρων και για την καλυτέρευση των συνθηκών συνολικά στο στράτευμα.

Η απόφαση για αύξηση της θητείας, εν μέσω μάλιστα της πανδημίας του κορωνοϊού, έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις, ειδικά σε ένα μεγάλο κομμάτι της νεολαίας αλλά και της εκπαιδευτικής κοινότητας.

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για μία ακόμα φορά επιλέγει να βάλει στο στόχαστρο τη νέα γενιά, αυξάνοντας σε 12 μήνες την στρατιωτική θητεία στον στρατό ξηράς (όπου υπηρετεί η πλειοψηφία των στρατεύσιμων). Επικαλούμενη ελλείψεις στην επάνδρωση των ελληνικών στρατοπέδων, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δημιουργεί στρατιωτικές μονάδες με ποσοστά επάνδρωσης που επιτυγχάνονται σε καιρούς πολέμου έπειτα από γενική επιστράτευση», δηλώνει στο topontiki.gr το μέλος της Γραμματείας του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, Σταμάτης Χονδρορίζος.

«Αν αναλογιστεί κανείς τις άθλιες συνθήκες που βιώνουν οι φαντάροι, οι οποίοι στοιβάζονται στα ελληνικά στρατόπεδα αυτή τη στιγμή, εύκολα μπορεί να φανταστεί τι έπεται… Σε μια περίοδο που οι δείκτες της ανεργίας και της φτώχειας στη χώρα διαγράφουν μια ξέφρενη ανοδική πορεία, οι λαϊκές οικογένειες καλούνται να επωμιστούν τα έξοδα τριών επιπλέον μηνών θητείας», προσθέτει.

«Η κυβέρνηση, τεχνηέντως, αυξάνοντας κατά 30.000 των αριθμό των φαντάρων στη χώρα, επιχειρεί να παρουσιάσει μια εικονική μείωση της ανεργίας στους νέους ως κομμάτι ενός νέου success story. Ως Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ θα σταθούμε απέναντι σε οποιαδήποτε αύξηση της στρατιωτικής θητείας, η νέα γενιά θα βάλει φραγμό στην προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να παγιώσει την αδικία, τον φόβο και τον εθνικισμό», καταλήγει ο Σταμάτης Χονδρορίζος.

«Η αύξηση της θητείας εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο αυταρχικών και κατασταλτικών μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της παρούσας συγκυρίας της πανδημίας. Δεν είναι άσχετη με την κλιμακούμενη αστυνομοκρατία αλλά και την πρόταση δημιουργίας πανεπιστημιακής αστυνομίας. Καλλιεργώντας ένα κλίμα φόβου και αίσθημα πολιορκούμενης κοινωνίας, η κυβέρνηση αξιοποιεί το κλίμα έντασης του περασμένου καλοκαιριού με την Τουρκία για να νομιμοποιήσει μέτρα τα οποία υπό άλλες συνθήκες θα συναντούσαν τεράστιες αντιδράσεις», προσθέτει από την πλευρά του ο Αντώνης Χατζηκυριάκου. Διδάσκων Οθωμανικής και Τουρκικής Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Όπως εξηγεί στο topontiki.gr ο Αντώνης Χατζηκυριάκου, η κυβέρνηση «αντί να χρηματοδοτεί την υγεία και την παιδεία, επιλέγει να διοχετεύσει τεράστια κονδύλια για εξοπλισμούς, για να αυξήσει τον αριθμό εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές, να προσλάβει επαγγελματίες οπλίτες και εν τέλει να αυξήσει και την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία».

Ζητήσαμε επίσης και από δύο φοιτητές του ΕΚΠΑ να μας πουν πως βλέπουν την αύξηση της θητείας και πώς την ερμηνεύουν.

«Η αύξηση της θητείας αποτελεί επίθεση στα δικαιώματα της νεολαίας. Η κυβέρνηση θέλοντας να παρουσιάζει την εικόνα της συνεχούς επιφυλακής αυξάνει την θητεία και στέλνει κόσμο στην παραμεθόριο. Δεν θα τους περάσει!», δηλώνει στο topontiki.gr o Στράτος Στράτης, φοιτητής Πληροφορικής ΕΚΠΑ.

«Η κυβέρνηση αυξάνει σε δωδεκάμηνο το όριο της υποχρεωτικής θητείας, την ίδια στιγμή που οι λαϊκές οικογένειες δεν έχουν λεφτά να στείλουν το παιδί τους φροντιστήριο ή για σπουδές. Οικογένειες που αντιμετωπίζουν ανεργία, απολύσεις και δυσβάσταχτα έξοδα αναγκάζονται τώρα να δώσουν λεφτά που δεν έχουν για να στείλουν τα παιδιά τους δώδεκα μήνες στρατό. Θέλουμε μόρφωση-δουλειά αξιοπρεπή ζωή, όχι περισσότερους μήνες στα χακί!», προσθέτει ο Νικηφόρος Ζυλάλης, φοιτητής ΕΜΜΕ ΕΚΠΑ.

Υποχρεωτική στράτευση στην ΕΕ

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι μια από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν υποχρεωτική στράτευση. Στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης οι νόμοι για την στράτευση ποικίλλουν.

Για παράδειγμα, η Ισπανία κατήργησε την υποχρεωτική θητεία το 2001, η Γαλλία το 1996, η Γερμανία το 2011, το Βέλγιο το 1994 και το Ηνωμένο Bασίλειο από το 1963. Η Ισλανδία δεν έχει καθόλου στρατό, ενώ η Ιρλανδία δεν είχε ποτέ υποχρεωτική θητεία.

Στην Κύπρο, η υποχρεωτική θητεία ειναι στους 14 μήνες. Η Αυστρία έχει υποχρεωτική θητεία στο στρατό διάρκειας 6 μηνών για όλους τους άνδρες από 18 έως 35 ετών. Στην Φινλανδία η θητεία είναι υποχρεωτική και ανάλογα με το πόστο ξεκινά από 5,5 μήνες και φτάνει μέχρι και τους 12. Στην Ελβετία, η βασική θητεία διαρκεί 18 με 21 εβδομάδες και μετά ακολουθούν ετήσια σεμινάρια τριών εβδομάδων μέχρι να φτάσουν σε ένα συγκεκριμένο αριθμό ημέρων που διαφέρει ανάλογα με τον βαθμό. Η Δανία έχει κι αυτή υποχρεωτική θητεία η οποία διαρκεί 4 μήνες και υπηρετούν όλοι οι άνδρες μεταξύ 18 και 27 ετών. Η Εσθονία έχει υποχρεωτική στρατιωτική θητεία από 8 έως και 11 μήνες, ανάλογα με την ακαδημαϊκή εκπαίδευση των στρατεύσιμων. Τέλος, η Λιθουανία κατήργησε την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία το 2008, αλλά την επανέφερε το 2015, αρχικά για 5 χρόνια. Η στρατολόγηση δεν είναι καθολική και αφορά 3.500 εθελοντές και κληρωτούς κάθε χρόνο, με την θητεία να διαρκεί 9 μήνες. 

Παράλληλα, στην Ελλάδα δεν υπάρχει πρόβλεψη θητείας κοινωνικής εργασίας παρά μόνο για τους αντιρρησίες συνείδησης οι οποίοι υπηρετούν 3 μήνες περισσότερο, ενώ πρέπει να αποδείξουν γιατί είναι αντιρρησίες συνείδησης, με τις περισσότερες φορές αυτό να γίνεται για θρησκευτικούς λόγους.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 11:18