search
ΣΑΒΒΑΤΟ 19.07.2025 01:40
MENU CLOSE

Γαλατόπιτα με χωριάτικο φύλλο από το Καρπενήσι

25.02.2021 05:00
Γαλατόπιτα με χωριάτικο φύλλο από το Καρπενήσι - Media

Η γαλατόπιτα, με φύλλο ή χωρίς, ανοιχτή ή σκεπαστή είναι ένα από τα αγαπημένα γλυκά της Αποκριάς, απλό, οικονομικό και με υλικά που υπάρχουν στο σπίτι. Παραδοσιακά καταναλώνεται την εβδομάδα της Τυρινής ή Τυροφάγου αλλά είναι ιδανική και για το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης.

 

Υλικά

8 φύλλα χωριάτικα

1 λίτρο φρέσκο γάλα

300 γραμμάρια ζάχαρη

100 γραμμάρια βούτυρο (κατά προτίμηση φρέσκο)

150 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό

5 αυγά

1 πρέζα αλάτι

1 κάψουλα βανίλιας

Κανέλα κατά βούληση

Αχνοζάχαρη για το πασπάλισμα

Ελαιόλαδο για το άλειμμα του ταψιού και των φύλλων

Εκτέλεση

Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο με το γάλα και μόλις ζεσταθούν ελαφρώς βάζουμε τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι και το αλάτι.

Ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις μέχρι να πήξει η κρέμα και όταν είναι έτοιμη αφήνουμε στην άκρη για να χλιαρύνει.

Χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε στην κρέμα, ανακατεύοντας καλά, μέχρι να ενσωματωθούν σε αυτήν. Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε τα φύλλα, λαδώνοντάς τα κι αυτά καλά και πασπαλίζοντάς τα κι αυτά με λίγη κανέλα.

Περιχύνουμε με την κρέμα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 30-40 λεπτά. Προσοχή, αν είναι δυνατός ο φούρνος μας να μην μας αρπάξει από πάνω η κρέμα. Όταν είναι έτοιμη και κρυώσει , πασπαλίζουμε με αχνοζάχαρη και κανέλα και σερβίρουμε!

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 19.07.2025 00:55