search
ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 03:16
MENU CLOSE

Γιατί καθυστερούν οι «ενεργειακές» ιδιωτικοποιήσεις: Τα προβλήματα σε ΔΕΔΔΗΕ-ΔΕΠΑ

20.03.2021 07:00
ENERGY_NEW

Συνεχείς παρατάσεις παίρνουν οι προθεσμίες για τις δεσμευτικές  προσφορές των ενδιαφερόμενων επενδυτών στις ΔΕΠΑ Εμπορίας, ΔΕΠΑ υποδομών και ΔΕΔΔΗΕ, με αποτέλεσμα να πηγαίνουν συνεχώς πίσω τα τελικά χρονοδιαγράμματα των εν λόγω ιδιωτικοποιήσεων. 

Ιδιαίτερα στη ΔΕΠΑ Εμπορίας το «πάγωμα» αναμένεται να διαρκέσει μέχρι να τελεσεδικήσει η δικαστική διένεξη της εταιρείας με την ELFE καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποτιμά ως υψηλό τον κίνδυνο η όλη ιδιωτικοποίηση να καταλήξει σε ναυάγιο εάν συνεχιστεί με αυτό το βαρίδι στην πλάτη.

Δεδομένου ότι η δικάσιμος των δύο εφέσεων που άσκησαν αμφότερες ELFE και ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει οριστεί για το Σεπτέμβριο, η διαδικασία υποβολής δεσμευτικών προσφορών εκτιμάται ότι δεν πρόκειται να ξεπαγώσει πριν τα τέλη του έτους.

Προς παράταση και η ΔΕΠΑ Υποδομών

Σε πρόσφατη  τηλεδιάσκεψη αξιολογήθηκε και η πορεία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Υποδομών και σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκε η παράταση της προθεσμίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών για μετά το Πάσχα και πιθανότατα για τον Ιούνιο. Υπουργείο και ΤΑΙΠΕΔ διαπίστωσαν ότι η ένταση της πανδημίας στη χώρα μας προκαλεί σοβαρές δυσχέρειες στις μετακινήσεις των ενδιαφερόμενων επενδυτών για την φυσική παρουσία τους στο VDR της εταιρίας, ενώ η μεσολάβηση των εορτών του Πάσχα μεταφέρει την νέα προθεσμία για τον Ιούνιο. 

Mετά τον Ιούνιο ξεκαθαρίζουν οι μνηστήρες και για ΔΕΔΔΗΕ

Πρόσφατα ξεκαθάρισαν οι 11 «μνηστήρες» που εκδήλωσαν ενδιαφέρον αλλά η επικράτηση του fund που θα πάρει το 49% του ΔΕΔΔΗΕ αναμένεται να ξεκαθαρίσει μετά τον Ιούνιο. Το τίμημα που θα πρέπει να προσφέρει στην ΔΕΗ ο επενδυτής όποιος και αν είναι, δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο καθώς αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

Η εισροή αυτών των κεφαλαίων είναι κομβική για την ΔΕΗ, καθώς θα ολοκληρωθεί η κεφαλαιακή αναδιάρθρωση, η οποία είναι σε σημαντικό σημείο εξέλιξης 500 εκατ. ευρώ την εβδομάδα που διανύουμε.

Για την αποτίμηση του ΔΕΔΔΗΕ, υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις από τις χρηματιστηριακές, από 3- 4,4 δισ. ευρώ, ενώ η αποτίμηση που έχει δοθεί από τους αναδόχους (Eurobank και Goldman) ανέρχεται στα 2,95 δισ. Σημειώνεται ότι ο ΔΕΔΔΗΕ, έχει δανεισμό 1,4 δισ.

Μεγάλη σημασία για την τελική αποτίμηση του 49% έχουν τα αποτελέσματα του ΔΕΔΔΗΕ, τα οποία ανέρχονται σε 400 εκατ. ευρώ σε επίπεδο EBITDA. Άρα για το 49%, θα πρέπει να υπολογίσει κανείς 200 εκατ. ευρώ EBITDA.

Παράλληλα, ο ΔΕΔΔΗΕ χρειάζεται μια σειρά επενδύσεων, όπως είναι οι έξυπνοι μετρητές αλλά και άλλες για την βελτίωση της υποδομής του δικτύου.

Το σημαντικό στοιχείο είναι ότι ενδιαφέρονται για την απόκτηση του 49% μεγάλα fund.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 01:02