search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31.05.2024 22:04
MENU CLOSE

Σύνοδος Κορυφής: Εμβόλια και πιστοποιητικό εμβολιασμού στο επίκεντρο – Και ο Μπάιντεν στην τηλεδιάσκεψη

25.03.2021 13:48
synodos_koryfis

Οι δυσκολίες στην προμήθεια εμβολίων της ΕΕ και το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα κυριαρχήσουν σήμερα στις συνομιλίες των 27. Στη Σύνοδο Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης, θα συμμετάσχει και ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σε μια ισχυρή ένδειξη της ανανέωσης της διατλαντικής σχέσης.

Καθώς αρκετές χώρες της ΕΕ ενισχύουν εκ νέου τους περιορισμούς που επιβάλλουν στον πληθυσμό για να αντιμετωπιστεί ένα τρίτο κύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, η βραδύτητα εκστρατειών εμβολιασμού και τα προβλήματα στις παραδόσεις της AstraZeneca τροφοδοτούν απογοητεύσεις στους κόλπους του ευρωπαϊκού μπλοκ.

Σε απάντηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενίσχυσε έναν μηχανισμό ελέγχου των εξαγωγών εμβολίων κατά της COVID-19 που συστάθηκε τον Ιανουάριο. Η κίνηση αυτή προκάλεσε επικρίσεις από το Λονδίνο, πρώτη χώρα προορισμού των δόσεων που εξάγονται από την ήπειρο, αλλά οι δύο πλευρές έδειξαν χθες Τετάρτη το βράδυ τη βούλησή τους να βρεθεί λύση.

Μέρκελ: Το πιστοποιητικό πρέπει να παρουσιαστεί μέχρι το καλοκαίρι

Μιλώντας νωρίτερα σήμερα στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο ενόψει της Συνόδου, η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε πως στο αποψινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητηθεί και η δημιουργία ψηφιακού «πράσινου πιστοποιητικού».

«Το πιστοποιητικό πρέπει να παρουσιαστεί μέχρι το καλοκαίρι» και με αυτό «θα είναι εφικτό να καταγραφεί εντός ΕΕ εάν κάποιος είναι εμβολιασμένος ή έχει υποβληθεί σε τεστ», ανέφερε χαρακτηριστικά η Άνγκελα Μέρκελ.

Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρόσθεσε, έχει ξεκινήσει τις εργασίες για την τεχνική εφαρμοσιμότητά του – τα ίδια τα κράτη – μέλη και η Γερμανία. 

«Δεν είναι εύκολο έργο, με 27 κράτη – μέλη θα χρειαστούμε ακόμη μερικές εβδομάδες, διότι πρέπει να δούμε με μεγάλη ακρίβεια ποια δικαιώματα θα συνδέονται με αυτό το πιστοποιητικό. Η τεχνική εφαρμογή είναι σχετικά απλή αλλά αυτό το θέμα είναι ασφαλώς μεγάλης σημασίας», εξήγησε η γερμανίδα καγκελάριος.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31.05.2024 22:00