search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 08:30
MENU CLOSE

Χρυσοχοΐδης: Ειδικό σώμα με σύμπραξη ιδιωτικών εταιριών για τη φύλαξη επισήμων

09.04.2021 11:58
xrisoxoidis_new

«Νομοθετική πρωτοβουλία για τη φύλαξη επισήμων από ειδικό σώμα με συνεχή εκπαίδευση, και με χρήση και ιδιωτικών εταιριών».

Αυτό προανήγγειλε την Παρασκευή στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στον απόηχο της υπόθεσης του Μένιου Φουρθιώτη απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Γιώργου Καμίνη.

Ο υπουργός ανέφερε ότι στο «νέο περιβάλλον βίας και αιτημάτων ασφάλειας το θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα παραμένει παλιό. Καλό για το 2000, όχι επαρκές σήμερα» και πρόσθεσε πως «χρειάζεται ειδικό σώμα της αστυνομίας, το οποίο θα έχει συνεχή εκπαίδευση. Θα νομοθετηθεί», είπε.

«Θα νομοθετήσουμε τώρα με τόλμη και φαντασία και πολύ διάλογο», υποσχέθηκε ο υπουργός από το βήμα της Βουλής, τονίζοντας ότι «θα μεταφέρουμε καλές πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών, που έδρασαν στο θέμα νωρίτερα από εμάς».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης παραδέχθηκε ότι υπάρχει μεγάλη πίεση ζήτησης για προστασία επισήμων, υπογραμμίζοντας ότι για να καλύψει η αστυνομική δύναμη τα αιτήματα φύλαξης «θα έπρεπε να είναι δεκαπλάσια και συνεχώς αυξανόμενη».

Για την κάλυψη αυτής της δυσανάλογης ζήτησης το υπουργείο προτίθεται να στραφεί και στον ιδιωτικό τομέα: «Αφού η Αστυνομία δεν αρκεί και δεν πρέπει να αναλώνεται σε αυτό τον στόχο, χρειάζεται να προσφύγουμε στην αγορά, στις υπηρεσίες φύλαξης που παρέχουν ιδιωτικές εταιρείες», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης και διερωτήθηκε: «Γιατί υπουργεία και δημόσιες αρχές χρειάζονται τόσες αστυνομικές δυνάμεις και δεν προστρέχουν σε ιδιωτικές εταιρείες, δημιουργώντας μικτά σχήματα που θα εξοικονομήσουν αστυνομικές δυνάμεις;»

«Ποτέ δεν φύλαξαν 14 αστυνομικοί τον τηλεπαρουσιαστή, δεν υπήρξαν τεθωρακισμένα»

Όσο για την περίπτωση του τηλεπαρουσιαστή Μένιο Φουρθιώτη, τόνισε ότι «ποτέ δεν φύλαξαν 14 (αστυνομικοί) τον τηλεπαρουσιαστή, όπως χαιρέκακα και μονότονα σκορπίζεται από τον ανεμιστήρα της λάσπης. Ποτέ δεν υπήρξαν τεθωρακισμένα αυτοκίνητα. Στους 10 από τους 11 μήνες, δηλαδή στο 90% του χρονικού διαστήματος φύλαξης, είχε ένα ή δύο άτομα χωρίς αυτοκίνητο. Για λιγότερο από μήνα, δηλαδή τον Μάρτιο, είχε προσωρινή συνοδευτική φύλαξη από 4 άτομα». Για τη διάψευση της αστυνομίας επισήμανε ότι αφορούσε «τις τερατολογικές δηλώσεις του αντιδημάρχου Πικερμίου, ότι “7 περιπολικά και 2 τεθωρακισμένα φυλάνε τον τηλεπαρουσιαστή”.

Ποτέ η αστυνομία δεν διέψευσε τη φύλαξη, θα ήταν άλλωστε παράλογο», είπε χαρακτηριστικά. «Δεν υπάρχει καμιά αντίφαση ανάμεσα στην εντολή που έδωσα εγώ να συνεδριάσει εκτάκτως η Επιτροπή, πριν το καθορισμένο τρίμηνο, για να επανεξετάσει την αναγκαιότητα των μέτρων φύλαξης για τον συγκεκριμένο, με την ανακοίνωση της ΓΑΔΑ.

Η έρευνα που διέταξα για να δούμε τι έγινε σε κάθε στάδιο της διαδικασίας είναι, όχι μόνο για να ελεγχθούν τυχόν παρατυπίες, αλλά κυρίως για να χρησιμοποιηθεί η ανάλυση αυτής της περίπτωσης στις νομοθετικές βελτιώσεις που θα προτείνουμε».

Από την πλευρά του, ο κ. Καμίνης είπε ότι ακόμα και το FBI ανακοινώνει τον αριθμό των αστυνομικών που φυλάσσουν τον Πρόεδρο της χώρας, το Κογκρέσο, τον Λευκό Οίκο και τις πρεσβείες, ζητώντας την ενημέρωση της Βουλής με ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία για τη δύναμη φύλαξης.

Για την υπόθεση του τηλεπαρουσιαστή είπε ότι «σκανδάλισε την κοινή γνώμη, που μπορεί να μην δικαιούται να γνωρίζει ποιος φυλάσσεται και για ποιους λόγους, αλλά με αυτή την ξαφνική απόφαση αφαίρεσης ολοσχερώς της δύναμης [..] καταλαβαίνουμε ότι ο υπουργός στην ουσία δεν ελέγχει τι συμβαίνει στο υπουργείο του, σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα. Επίσης ανέφερε ότι στις προηγούμενες θητείες του, ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Χρυσοχοΐδης κατήργησε την επιτροπή που γνωμοδοτούσε στον αρχηγό της ΕΛΑΣ για τα προς φύλαξη πρόσωπα. Απαντώντας ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι η επιτροπή υπάρχει και λειτουργεί.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 08:26