search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:38
MENU CLOSE

Ερντογάν: Παραμένουμε δεσμευμένοι στο τουρκολιβυκό σύμφωνο για τις θαλάσσιες ζώνες

12.04.2021 21:28
erdogan_dbeiba_new_1

Με μια δήλωση που θα συζητηθεί συνόδευσε ο Τούρκος πρόεδρος την κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε με τον μεταβατικό πρωθυπουργό της Λιβύης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Άγκυρα.

Συγκεκριμένα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά ότι Τουρκία και Λιβύη παραμένουν δεσμευμένες στο σύμφωνο οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο που υπέγραψαν το 2019 και το οποίο η Ελλάδα απορρίπτει ως παράνομο.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι το σύμφωνο αυτό διασφάλισε τα συμφέροντα και των δύο χωρών και υπογράμμισε ότι Άγκυρα και Τρίπολη συμφώνησαν σε ακόμα στενότερη συνεργασία και στο επίπεδο του συμφώνου για τις θαλάσσιες ζώνες, κάτι που προφανώς προβληματίζει την Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης Μητσοτάκη στη Λιβύη, ο Ντμπεϊμπά είχε δηλώσει έτοιμος να συζητήσει με την Ελλάδα για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών ενώ ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον Λίβυο αναπληρωτή πρωθυπουργό Χουσεΐν Ατίγια Αμπντούλ Χαφέεζ Αλ Κατράνι και σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά καλεί την λιβυκή να μην προχωρήσει σε προσπάθεια κύρωσης του τουρκολιβυκού μνημονίου στην λιβυκή Βουλή.

Κατά τα λοιπά, ο Ερντογάν ευλόγησε τα γένια του για την βοήθεια που η Τουρκία προσέφερε στην κυβέρνηση της Τρίπολης ώστε να αποκρούσει την επίθεση του «πραξικοπηματία» Χαφτάρ, όπως τον χαρακτήρισε, δεσμεύτηκε ότι θα υποστηρίξει την εθνική κυριαρχία, εδαφική ακεραιότητα και πολιτική ενότητα της Λιβύης και ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα στείλει 150.000 δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 στη Λιβύη.

Photo: Turkish Presidency

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:37