search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:48
MENU CLOSE

Βατόμουρα: Γιατί να τα εντάξετε στη διατροφή σας

12.04.2021 19:26
batomoura

Τα βατόμουρα είναι πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών, γεγονός που τα καθιστά υγιεινή και ωφέλιμη προσθήκη στη διατροφή.

Η συχνή κατανάλωσή τους, ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, βοηθά στην αντιμετώπιση της διάρροιας, μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου και βελτιώνει την υγεία της στοματικής κοιλότητας.

Η φλούδα τους έχει επουλωτική δράση και τα φύλλα του φυτού χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση ποικίλων παθήσεων του πεπτικού.

Βατόμουρα: 9 λόγοι για να τα εντάξετε στη διατροφή σας

Δείτε τους 9 λόγους για τους οποίους πρέπει να τα εντάξετε στην διατροφή σας:

Αντικαρκινική δράση: Τα βατόμουρα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, υδατάνθρακες και βιταμίνη C. Η συχνή κατανάλωσή τους προστατεύει τα κύτταρα από τις τοξίνες, μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Αντιμετωπίζουν τη διάρροια: Η βερβερίνη μειώνει τον κίνδυνο βακτηριακών λοιμώξεων, όπως αυτές που προκαλούνται από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, και τα επεισόδια διάρροιας, καθώς επιβραδύνει τις κενώσεις.

Υψηλή θρεπτική αξία: Ένα τέταρτο φλιτζανιού αποξηραμένα βατόμουρα παρέχει 89 θερμίδες, ένα γραμμάριο πρωτεΐνης, ένα γραμμάριο λίπους, 18 γραμμάρια υδατανθράκων, τρία γραμμάρια φυτικών ινών, ενώ καλύπτει το 213% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη C και το 15% σε σίδηρο.

Αντιμικροβιακή δράση: Τα βατόμουρα είναι πλούσια σε ψευδάργυρο, μαγγάνιο και χαλκό, μέταλλα τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό και μειώνουν τον κίνδυνο λοιμώξεων.

Μειώνουν τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου: Το μεταβολικό σύνδρομο, είναι μια σύνθετη παθολογική κατάσταση που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, ισχαιμικού εγκεφαλικού και διαβήτη τύπου 2. Η συχνή κατανάλωση βατόμουρων μειώνει τα συμπτώματα του μεταβολικού συνδρόμου βελτιώνοντας την υγεία.

Μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη: Η συχνή κατανάλωση βατόμουρων έχει αποδεχθεί ότι μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, προλαμβάνοντας τον διαβήτη και συμβάλλοντας στην διαχείριση των συμπτωμάτων του.

Βελτιώνουν την καρδιακή και εγκεφαλική λειτουργία: Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ανθοκυανίνες ενισχύουν την υγεία της καρδιάς και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Οι ανθοκυανίνες μειώνουν την πηκτικότητα του αίματος και εμποδίζουν τον σχηματισμό θρόμβων.

Βελτιώνουν τη στοματική υγεία: Η συχνή κατανάλωση βατόμουρων μειώνει τον κίνδυνο φλεγμονωδών παθήσεων της στοματικής κοιλότητας, όπως είναι η συσσώρευση πλάκας και η ουλίτιδα. Μελέτες έδειξαν ότι η χρήση οδοντικού τζελ με γεύση βατόμουρου για 21 ημέρες, μείωσε σημαντικά την πλάκα και τον κίνδυνο ουλίτιδας.

Αντιφλεγμονώδη δράση: Τα βατόμουρα είναι πλούσια σε βερβερίνη, μια βιοδραστική ουσία η οποία μειώνει τα επίπεδα σακχάρου και την κακή χοληστερόλη. Η συχνή κατανάλωσή τους βοηθά στην απώλεια βάρους, προστατεύει την υγεία της καρδιάς και μειώνει τα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό.

Πηγή: onmed.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:47