search
ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 03:41
MENU CLOSE

Πέθανε στη φυλακή ο Μπέρνι Μάντοφ, ο «εγκέφαλος» της μεγαλύτερης επενδυτικής απάτης (Video)

14.04.2021 21:11
bernie_madoff_new

Νεκρός στη φυλακή -όπου βρισκόταν από το 2009, καταδικασμένος σε κάθειρξη 150 ετών- βρέθηκε ο επενδυτής και επιχειρηματίας Μπέρνι Μάντοφ, σε ηλικία 82 ετών.

Ο Μάντοφ ήταν ο «εγκέφαλος» της μεγαλύτερης επενδυτικής απάτης στην ιστορία των ΗΠΑ, με χιλιάδες θύματα, ανάμεσά τους θεσμικοί επενδυτές και μεγάλες τράπεζες παγκοσμίως, που υπέστησαν ζημιές 65 δισ. δολαρίων.

Το «αεροπλανάκι του Μπέρνι»

Ο Μάντοφ δήλωσε ένοχος το 2009 για ένα «αεροπλανάκι» που σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 και εξαπάτησε έως και 37.000 ανθρώπους σε 136 χώρες μέσα σε 4 δεκαετίες. Ο Μάντοφ συνελήφθη στις 11 Δεκεμβρίου 2008, αφού οι δύο γιοι του τον κατέδωσαν.

Στα θύματα περιλαμβάνονταν διάσημες προσωπικότητες, όπως ο σκηνοθέτης Στίβεν Σπίλμπεργκ, ο ηθοποιός Κέβιν Μπέικον, ο πρώην ιδιοκτήτης των New York Mets Φρεντ Γουίλπον, ο πίτσερ Σάντι Κούφαξ και ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Έλι Βίζελ, αλλά και απλοί επενδυτές, όπως ο Μπερτ Ρος, ο οποίος έχασε 5 εκατομμύρια δολάρια.

Η μεγάλη απάτη

Στη διάρκεια της δίκης του, ο Μάντοφ είχε ισχυριστεί ότι η απάτη άρχισε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν, όπως είπε, «η αγορά σταμάτησε λόγω της έναρξης της ύφεσης και του πολέμου του Κόλπου». «Πίστευα ότι αυτό θα ήταν μόνο μια βραχυπρόθεσμη συναλλαγή, η οποία θα μπορούσε να αναπληρωθεί μόλις η αγορά γινόταν ευνοϊκή», έγραψε σε e-mail προς το CNBC το 2013.

Ωστόσο, όπως αποκάλυψαν οι διωκτικές αρχές, ο Μάντοφ δεν εκτέλεσε ούτε μία συναλλαγή για τους πελάτες του για χρόνια. Αντί να εφαρμόσει τη λεγόμενη στρατηγική μετατροπής σε split-strike, όπως ισχυριζόταν, απλώς κατέθετε τα κεφάλαια των επενδυτών σε έναν τραπεζικό λογαριασμό της Chase.

Παράλληλα, εξοφλούσε νέους πελάτες με κεφάλαια από προηγούμενους πελάτες και εμφανίζοντας παραποιημένες καταστάσεις λογαριασμών, ενώ οι επενδυτικές «αποδόσεις» που εμφανίζονταν σε αυτές τις καταστάσεις, περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια, δεν υπήρχαν.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Μάντοφ για περισσότερα από 50 χρόνια ήταν διάσημος στη Wall Street, ίδρυσε τη δική του εταιρεία σε ηλικία 22 ετών και έγινε μη εκτελεστικός πρόεδρος του Nasdaq το 1990. Του πιστώθηκε η συμβολή του στην ανάπτυξη ορισμένων από τα συστήματα και τις δομές της αγοράς.

H υπόθεση Μάντοφ είχε προκαλέσει και έντονες πολιτικές αναταράξεις καθώς τα χρόνια της δόξας του, ο επιχειρηματίας ήταν σημαντικός χρηματοδότης των Δημοκρατικών, έχοντας, μάλιστα, στηρίξει και την προεκλογική εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον για να εκλεγεί Γερουσιαστής.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 02:16