search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 08:52
MENU CLOSE

Τέλος στο «θρίλερ»: Πράσινο φως από την κυβέρνηση Μπάιντεν για πώληση F-35 στα ΗΑΕ

16.04.2021 18:56
F-35_NEW

Δεν είναι γνωστό αν αυτό που βάρυνε είναι το τεράστιο μέγεθος του προγράμματος ή γεωπολιτικές αναλύσεις, ωστόσο, το γεγονός είναι ένα: οι ΗΠΑ μετά από σχεδόν τρεις μήνες αναμονής άναψαν το πράσινο φως για την πώλησει μαχητικών F-35 και επιθετικών drones στα ΗΑΕ.

Τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία ΗΠΑΗΑΕ για το τερατώδες εξοπλιστικό πρόγραμμα του Άμπου Ντάμπι, ύψους άνω των 23 δισ. δολαρίων, είχε υπογραφεί κυριολεκτικά μία ώρα πριν την αποχώρηση του Ντόναλντ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο, ωστόσο, όταν ανέλαβε πρόεδρος των ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν, αποφάσισε να την επανεξετάσει.

Η συμφωνία προβλέπει την πώληση από τις ΗΠΑ στα ΗΑΕ 50 μαχητικών 5ης γενιάς F-35, 18 επιθετικών drones και μεγάλης ποσότητας πυραύλων και βομβών. Ωστόσο, μέλη των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο είχαν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους για τη συμφωνία εκτιμώντας ότι θα μπορούσε να αλλάξει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή.

Επιφυλάξεις

Επίσης, το Ισραήλ, το οποίο διαθέτει F-35, εξέφρασε επιφυλάξεις για την αγοραπωλησία, ωστόσο, τελικά υπαναχώρησε με ειδικούς να εκτιμούν ότι οι ΗΠΑ έδωσαν συγκεκριμένα ανταλλάγματα στο Τελ Αβίβ, ώστε να διατηρήσει την αμυντική υπεροχή του έναντι των άλλων χωρών της περιοχής.

Σημειώνεται ότι λίγο πριν την αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο, ο νυν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είχε δηλώσει ότι η συμφωνία με τα ΗΑΕ «θα είναι κάτι που θα μελετήσουμε πολύ, πολύ προσεκτικά», ενώ στα τέλη Ιανουαρίου, η συμφωνία «πάγωσε» με εντολή Μπάιντεν.

Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η αμερικανική κυβέρνηση έχει την πρόθεση να προχωρήσει στην πώληση, «παρότι συνεχίζουμε να επανεξετάζουμε τις λεπτομέρειες και να συζητάμε με αξιωματούχους» των ΗΑΕ για τη χρήση των όπλων αυτών, όπως σημείωσε εκπρόσωπός του.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 08:50