search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 07:19
MENU CLOSE

Ανάσταση πριν τα μεσάνυχτα, πολλαπλές ακολουθίες: Τα σενάρια που εξετάζονται για το Πάσχα (Video)

17.04.2021 20:56
anastasi_lampades_new

«Στο γύψο» βάζει το εκκλησιαστικό τελετουργικό του Πάσχα η απαγόρευση κυκλοφορίας στις 21:00, η οποία έχει συμπληρώσει ήδη πέντε ολόκληρους μήνες σε ισχύ.

Εάν δεν υπάρξει κάποια αλλαγή ως προς τον συγκεκριμένο περιορισμό, η γενικευμένη «ασφυξία» που έχει προκαλέσει σε εκτεταμένα κοινωνικά στρώματα θα επηρεάσει και τις ακολουθίες του Πάσχα, καθώς ως γνωστόν η λειτουργία της Ανάστασης τελείται αργά το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, έως τα μεσάνυχτα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN, κάποιες από τις εναλλακτικές που εξετάζονται, τουλάχιστον από την πλευρά της Εκκλησίας, περιλαμβάνουν το ενδεχόμενο η αναστάσιμος ακολουθία να τελεστεί πριν τα μεσάνυχτα, ενώ την Μεγάλη Πέμπτη και τη Μεγάλη Παρασκευή να τελεστούν πολλαπλές ακολουθίες.

Εξετάζεται ακόμη η δυνατότητα τέλεσης υπαίθριων λειτουργιών, ενώ ιερείς, ψάλτες και νεωκόροι δηλώνουν πρόθυμοι να πραγματοποιήσουν τεστ.

Είναι πιθανό ακόμα η περιφορά του Επιταφίου να λάβει χώρα στο εσωτερικό του κάθε ναού ή στο προαύλιο.

Σημειώνεται ότι σε νέα ΚΥΑ επισημαίνεται ότι «εξαιρετικώς την Τετάρτη 21 Απριλίου 2021, την Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021, το Σάββατο 24 Απριλίου και την Κυριακή 25 Απριλίου 2021, σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας (κάθε είδους και κάθε νομικού, κανονικού και εν γένει θρησκευτικού καθεστώτος ναών και παρεκκλησίων, ευκτηρίων οίκων, τεμενών, συναγωγών κ.λπ) κάθε δόγματος και θρησκείας τηρείται η αναλογία ενός (1) ατόμου ανά 25 τ.μ. με ανώτατο όριο τα είκοσι (20 άτομα)».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 07:11