search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:31
MENU CLOSE

Οι Πρέσπες, το μπούμερανγκ και ο Καραμανλής

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2173
15-4-2021
17.04.2021 07:00
karamanlis-new

Μπούμερανγκ τείνει να αποβεί για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η επιλογή του το 2019 να αντιπαρατεθεί σκληρά με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τη Συμφωνία των Πρεσπών, παρότι έτσι κέρδισε φυσικά και ένα κομμάτι ακραίων δεξιών ψηφοφόρων, που του έδωσαν την αυτοδυναμία.


Σήμερα ο πρωθυπουργός βρίσκεται αντιμέτωπος με την επιλογή του αυτή, καθώς στο κόμμα του έχει ξεσπάσει ένα πραγματικό αντάρτικο γύρω από την κύρωση των διμερών συμφωνιών Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Το Μέγαρο Μαξίμου, γνωρίζοντας εξαρχής ότι αυτό το θέμα θα φέρει σημαντικές τριβές στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, επιχείρησε να το παραπέμψει στο απώτερο μέλλον, μόνο που, απ’ ό,τι φαίνεται, ο χρόνος κυλάει γρήγορα και η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να κυρώσει τα μνημόνια συνεργασίας το επόμενο χρονικό διάστημα.
Οι πληροφορίες έλεγαν ότι το θέμα θα ερχόταν στην Βουλή στα τέλη του μηνός με βασικό εισηγητή τον Δημήτρη Καιρίδη. Όμως, φαίνεται ότι και αυτός ο προγραμματισμός δεν πρόκειται να τηρηθεί, καθώς πληθαίνουν οι αντιδράσεις απ όλα τα εσωκομματικά μέτωπα της Ν.Δ.

Οι κόκκινες γραμμές


Οι τελευταίες πληροφορίες λένε λοιπόν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αποκλείεται να επιλέξει τελικά να φέρει τις συμφωνίες στην Βουλή στα τέλη Ιουλίου – λίγο πριν κλείσει η Βουλή για καλοκαίρι – προκειμένου να μην έρθει αντιμέτωπος με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, τον Αντ. Σαμαρά και τον Κώστα Καραμανλή, που εμφανίζονται αρνητικοί στο να ψηφίσουν τις συμφωνίες.


Η αλήθεια είναι ότι τη στάση του Αντ. Σαμαρά την περίμεναν στο Μέγαρο Μαξίμου. Αυτός που φαίνεται ότι τους αιφνιδίασε είναι ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος, με αφορμή την απάντησή του σε όσα είπε ο Κώστας Σημίτης, τράβηξε τις δικές του κόκκινες γραμμές για τα εθνικά θέματα φέρνοντας πονοκέφαλο στο πρωθυπουργικό περιβάλλον.


Στην απάντηση που έδωσε στον Σημίτη τάχθηκε μάλιστα κατά της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αφού απέρριψε κάθε συζήτηση για το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης, χωρίς τον καθορισμό της οποίας δεν μπορεί να οριοθετηθεί η υφαλοκρηπίδα, τη στιγμή που η κυβέρνηση εμφανίζεται να συζητάει το θέμα της Χάγης.


Σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών οι πληροφορίες από την πλευρά Καραμανλή λένε ότι, ακόμα και αν τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, ο πρώην πρωθυπουργός δεν πρόκειται να πειθαρχήσει και να ψηφίσει τα μνημόνια, ενώ συνομιλητές του αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται ακόμα και να παραδώσει τη βουλευτική του έδρα.

Στελέχη που βρίσκονται κοντά στον πρώην πρωθυπουργό λένε πάντως ότι το τελευταίο πράγμα που επιθυμεί ο Καραμανλής είναι να δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση. Από την πρώτη στιγμή άλλωστε έδειξε ότι στις προθέσεις του δεν είναι να αποτελέσει έναν κομματικό πόλο μέσα στη Ν.Δ. ή μια εναλλακτική λύση για τους δυσαρεστημένους δεξιούς ψηφοφόρους.


«Αυτό όμως είναι ανεξάρτητο από την νομιμοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών με την ψήφο του Κώστα Καραμανλή» λένε οι ίδιοι άνθρωποι.

Ανάχωμα στην Άκρα Δεξιά


Προφανώς οι συνεργάτες του Μητσοτάκη δεν αξιολόγησαν όσο θα έπρεπε το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει ένα βαρύ όνομα στον χώρο της Ν.Δ., το οποίο δεν του επιτρέπει να κάνει ούτε μισό βήμα πίσω από αυτά που έχει πει μέχρι σήμερα για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Δηλαδή, αντίθετα με το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο εμφανίζεται να έχει αποδεχθεί πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών και να παλεύει για την εφαρμογή της, ο Βορειοελλαδίτης πολιτικός δεν εμφανίζεται διατεθειμένος – και για λόγους υστεροφημίας – να την αποδεχθεί με οποιονδήποτε τρόπο.


Οι πληροφορίες λένε πάντως ότι και οι δυο πρώην πρόεδροι της Ν.Δ. δεν πρόκειται να ζητήσουν από τους βουλευτές που επηρεάζουν να τους ακολουθήσουν σε αυτή την ιστορία, καθώς δεν θέλουν να επωμιστούν το βάρος μιας εσωκομματικής κρίσης.


Με δεδομένο πάντως ότι στη βόρεια Ελλάδα μικρότερα κόμματα που κινούνται στον χώρο της ευρύτερης Δεξιάς μέχρι και τα άκρα – όπως η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου ή κόμματα με ακροδεξιές αναφορές – εμφανίζονται να κερδίζουν έδαφος έναντι της Ν.Δ. πατώντας στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, οι αντιδράσεις των δύο στελεχών της Ν.Δ. μπορούν να λειτουργήσουν και ως ανάχωμα στις διαρροές ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος προς τα μικρότερα κόμματα της δεξιάς παράταξης.


Τόσο ο Σαμαράς πάντως όσο και ο Καραμανλής εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από τη στάση που μέχρι σήμερα έχει κρατήσει το Μέγαρο Μαξίμου απέναντί τους. Οι πληροφορίες λένε ότι ο Μητσοτάκης δεν έχει καμία κίνηση προσέγγισης του Σαμαρά, ενώ από την άλλη στον πρόσφατο ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός αξιοποίησε ελάχιστα στελέχη του καραμανλικού στρατοπέδου στην κυβέρνησή του.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:27