search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 04:18
MENU CLOSE

Σουρεαλισμός α λα Ερντογάν: Για τα «χαμένα» 128 δισ. δολάρια φταίει η… αντιπολίτευση

21.04.2021 16:13
lira_new

Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση: μάλλον αυτό το… γνωμικό είχε στο μυαλό του ο Τούρκος πρόεδρος όταν αποφάσισε να απαντήσει στην αξιωματική αντιπολίτευση για τα «χαμένα» 128 δισ. δολάρια από τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας.

Το συγκεκριμένο ποσό λέγεται ότι χρησιμοποιήθηκε από την τουρκική Κεντρική Τράπεζα κατά το πρώτο δεκάμηνο του 2020, όταν υπουργός Οικονομικών της χώρας ήταν ο γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράκ Αλμπαϊράκ, προκειμένου να στηριχθεί η λίρα η οποία βρισκόταν σε ελεύθερη πτώση.

Επιστροφή στη νομισματική «ορθοδοξία»

Τελικά στις αρχές Νοεμβρίου ο Ερντογάν τοποθέτησε στη θέση του Κεντρικού Τραπεζίτη της Τουρκίας τον Νατσί Αγκμπάλ, ο οποίος ακολούθησε «ορθόδοξη» νομισματική πολιτική, αυξάνοντας τα επιτόκια και σταθεροποιώντας τη λίρα, η οποία, μάλιστα, άρχισε να ανατιμάται έναντι του δολαρίου.

Λίγες ημέρες μετά ο Τούρκος πρόεδρος έκανε δεκτή και την παραίτηση Αλμπαϊράκ, ωστόσο το κακό είχε ήδη γίνει, καθώς η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας είχε μείνει με μόλις 43 δισ. δολάρια συναλλαγματικό απόθεμα, γεγονός που την καθιστούσε ευάλωτη σε νέα αναταρχή στην οικονομία.

«Πού πήγαν τα 128 δισ. δολάρια;»

Η αναταραχή δεν άργησε, καθώς ο Ερντογάν «αποκεφάλισε» τον Αγκμπάλ στα τέλη Μαρτίου, βάζοντας στη θέση του τον Σαχάπ Καβτσίογλου, ο οποίος φαίνεται ότι έχει την ίδια άποψη με τον Τούρκο πρόεδρο, ότι, δηλαδή, τα υψηλά επιτόκια αυξάνουν και τον πληθωρισμό.

Ωστόσο, το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) που είναι αξιωματική αντιπολίτευση εξαπέλυσε επίθεση στον Ερντογάν για τα «χαμένα» 128 δισ. με τον πρόεδρο του κόμματος και τα στελέχη να αρχίζουν καμπάνια με κεντρικό σύνθημα «Πού πήγαν τα 128 δισ. δολάρια;».

Φταίει η… αντιπολίτευση

Πιεσμένος ο Ερντογάν, καθώς οι οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν νέα κρίση στην οικονομία της Τουρκίας, επιχείρησε να αντιστρέψει το ερώτημα και να επιτεθεί στο CHP, κατηγορώντας το ότι προσπαθεί να αξιοποιήσει ένα θέμα το οποίο δεν υφίσταται.

Μιλώντας στην Εθνοσυνέλευση, ο Ερντογάν είπε ότι «στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει τίποτα αληθές για αυτά που έχουν ειπωθεί, δεδομένου ότι δεν υπάρχει πραγματικά κατανόηση για την “τύχη” των 128 δισ. δολαρίων. Ούτε ο αριθμός είναι σωστός ούτε η έννοια που αποδίδεται είναι σωστή, ούτε η καμπάνια που διεξάγεται πάνω από αυτόν τον αριθμό είναι σωστή. Ψέμα από την αρχή μέχρι το τέλος, λάθος. Άγνοια από την αρχή έως το τέλος».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την αντιπολίτευση ένας από τους λόγους απομάκρυνσης του Αγκμπάλ από τη θέση του Κεντρικού Τραπεζίτη της Τουρκίας ήταν και το γεγονός ότι είχε επιχειρήσει να κάνει έρευνα σχετικά με το ποσό που «κάηκε» στην προσπάθεια να σταθεροποιηθεί η λίρα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 00:06