search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:36
MENU CLOSE

Καταργεί – με υπουργική απόφαση – την πολιτογράφηση των αλλοδαπών ο Βορίδης

28.04.2021 12:44
voridis_new

Στην – επί της ουσίας – κατάργηση της πολιτογράφησης των αλλοδαπών προχωρά με απόφαση που υπέγραψε την Παρασκευή 16 Απριλίου και δημοσιεύθηκε στις 22 του μήνα ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

Η υπουργική απόφαση ρυθμίζει τα τεκμήρια από τα οποία συνάγεται η οικονομική και κοινωνική ένταξη των αιτούντων για πολιτογράφηση.

Συγκεκριμένα προβλέπει πως «για τους αιτούντες που απαιτείται να συμπληρώνουν τρία έτη προηγούμενης νόμιμης διαμονής πρέπει να αποδεικνύουν επαρκές εισόδημα και τα τρία αυτά έτη. Για όσους απαιτείται να συμπληρώνουν επτά έτη πρέπει να αποδεικνύουν επαρκές εισόδημα για τουλάχιστον τα τελευταία 5 έτη πριν την υποβολή της αιτήσεως. Για όσους απαιτείται να συμπληρώνουν δώδεκα έτη πρέπει να αποδεικνύουν επαρκές εισόδημα για τουλάχιστον τα τελευταία 7 έτη πριν την υποβολή της αιτήσεως»

Ουσιαστικά ο νομοθέτης ζητάει από έναν αλλοδαπό να μην έχει περιέλθει ποτέ σε καθεστώς ανεργίας την τελευταία επταετία προκειμένου να μπορεί να είναι υποψήφιος προς πολιτογράφηση. Ενώ παράλληλα δεν αναγνωρίζεται κανένα κανένα επίδομα (ανεργίας, ΚΕΑ κτλ) ως εισόδημα του αιτούντος.

Στη συνέχεια η απόφαση του Μάκη Βορίδη σημειώνει πως «για τους αιτούντες αλλοδαπούς που έχοντας υποβάλει αίτηση με την προ ισχύουσα διάταξη του άρθρου 25 του ν.3838/2010 (Α΄49) απαιτείται να συμπληρώνουν πέντε έτη νόμιμης διαμονής στη χώρα πριν την ημερομηνία δημοσίευσης του ανωτέρω νόμου (24-3-2010) πρέπει να αποδεικνύουν επαρκές εισόδημα για πέντε τουλάχιστον έτη που να αφορούν στη χρονική περίοδο από το έτος 2015 και εντεύθεν».

Τι κάνει εδώ δηλαδή το Υπουργείο Εσωτερικών; Ενώ δεν έχει εξετάσει αιτήσεις πολιτογράφησης – σε κάποια μέρη της Βόρειας Ελλάδας ξεπερνούν τα δέκα χρόνια οι αιτήσεις – μετακυλίει τις οικονομικές, φορολογικές, κοινωνικές υποχρεώσεις των αιτούντων αλλοδαπών μία δεκαπενταετία μπροστά.

Παράδειγμα

Αν ένας αλλοδαπός έχει κάνει την αίτησή του για πολιτογράφηση το 2014 με όλα όσα χρειάζονται στην αίτηση και αυτή ακόμα δεν έχει εκδοθεί καλείται με την Υπουργική απόφαση να επανεξεταστεί η αίτησή του και να διαπιστωθεί αν τώρα έχει στην κατοχή του όλα όσα του ζητούνται ειδάλλως η αίτησή του απορρίπτεται. Δηλαδή, έρχεται το κράτος και λέει: Κατέθεσες με άλλο καθεστώς, έδωσε παράβολο 700 ευρώ για να καταθέσεις αλλά τώρα καλείσαι να κάνει αίτηση με άλλα μέτρα. Και ποια είναι αυτά τα μέτρα; Οι γραπτές εξετάσεις αλλά και επαρκές εισόδημα για το 2015 και μετά. Ουσιαστικά δεν αναγνωρίσει την προηγούμενη αίτηση και κάνει πιθανή την απόρριψη της ισχύουσας.

Ποιοι όμως, στην Ελλάδα του 2021, είχαν σταθερή εργασία για 3, 5 ή 7 χρόνια; Η απόφαση του Μάκη Βορίδη παραβλέπει επιδεικτικά την κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα της Ελλάδας τα τελευταία 11 χρόνια. Όλες οι νομοτεχνικές βελτιώσεις που έγιναν τον προηγούμενο Οκτώβριο καταργήθηκαν πριν καν εφαρμοστεί το νέο σύστημα.

Το επαρκές εισόδημα

Και ποιο είναι αυτό το επαρκές εισόδημα που αναφέρεται στην υπουργική απόφαση; «Το ύψος του επαρκούς ετήσιου εισοδήματος συναρτάται με τις ετήσιες αποδοχές του αμειβόμενου υπαλλήλου και εργατοτεχνίτη της χώρας όπως αυτές προσδιορίζονται με την εκάστοτε ισχύουσα υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζεται το ύψος του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου». Αυτό είναι περίπου 7500 ευρώ το έτος συν 10% για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.

Γραπτές εξετάσεις

Σε οκτώ πόλεις θα διεξαχθούν οι πρώτες γραπτές εξετάσεις για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας. Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, συνολικά είναι οκτώ τα εξεταστικά κέντρα που θα φιλοξενήσουν τις πρώτες πανελλήνιες εξετάσεις Επάρκειας Γνώσεων Πολιτογράφησης, που θα πραγματοποιηθούν στις 16 Μαΐου 2021. Τα κέντρα αυτά θα λειτουργήσουν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Κομοτηνή, Ιωάννινα, Πάτρα, Τρίπολη και Ηράκλειο.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη διεξαγωγή των εξετάσεων σε κάθε εξεταστικό κέντρο είναι η συμπλήρωση τουλάχιστον 25 αιτήσεων. Σε περίπτωση που ο αριθμός των αιτήσεων είναι μικρότερος του προβλεπόμενου, οι διαγωνιζόμενοι θα καλούνται να διαγωνιστούν σε άλλο εξεταστικό κέντρο.

Οι επόμενες εξετάσεις για το Πιστοποιητικό Επάρκειας Γνώσεων Πολιτογράφησης καθορίστηκε να διεξαχθούν στις 7 Νοεμβρίου 2021. Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι θα κληθούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις ιστορίας, γεωγραφίας, πολιτικών θεσμών και πολιτισμού, ενώ θα εξεταστεί και η επάρκεια γνώσης της ελληνικής γλώσσας.

Δείτε την υπουργική απόφαση του Μάκη Βορίδη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:34