search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 04:59
MENU CLOSE

Κύμα συμπαράστασης για τη Μυρτώ της Πάρου, μετά τη νέα απόρριψη του αιτήματος για αποζημίωση

07.05.2021 12:38
MYRTO

Εννέα χρόνια μετά τη φρικτή κακοποίηση που υπέστη η 15χρονη Μυρτώ στην Πάρο, η εφιαλτική της ιστορία επανέρχεται ξανά στο προσκήνιο. Κι αυτό γιατί το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας αρνήθηκε να ανατρέψει την πρωτόδικη απόφαση, η οποία απέρριπτε το σχετικό αίτημα της οικογένειας της Μυρτούς για αποζημίωση από το Ελληνικό Δημόσιο.

Τι ζήτησε η οικογένεια, τι απόφασισε το δικαστήριο

Συγκεκριμένα, η μητέρα της Μυρτούς, ως δικαστική συμπαραστάτρια της κόρης της, όπως και η αδελφή της, με την αγωγή τους διεκδίκησαν αποζημίωση για ηθική βλάβη την οποία υπέστησαν λόγω του βαρύτατου τραυματισμού της Μυρτώς, αποτέλεσμα, όπως υποστήριξαν, παραλείψεων δημόσιων οργάνων και συγκεκριμένα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Συγκεκριμένα, η οικογένεια ζήτησε να καταβληθεί στην Μυρτώ ποσό 200.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης για τη ζημιά που υπέστη από τον βαρύτατο τραυματισμό της. Επίσης, διεκδίκησαν την καταβολή ποσού 2.977,81 ευρώ κάθε μήνα , αρχής γενομένης από τον Ιούνιο του 2017 και για όσο διαρκεί ο βίος της. Το ποσό αυτό, σύμφωνα με την αγωγή, θα έπρεπε να επιδικαστεί στη νεαρή κοπέλα για τα έξοδα διαβίωσης, καθημερινής φροντίδας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Επιπρόσθετα, η μητέρα και η αδελφή της νεαρής γυναίκας ζήτησαν να επιδικαστεί στην καθεμία τους ποσό 50.000 ευρώ ως αποζημίωση λόγω της ηθικής βλάβης.

Στην αγωγή τους υποστήριξαν ότι η Ελληνική Αστυνομία όφειλε να είχε λάβει όλα τα μέτρα που θα απέτρεπαν την παράνομη είσοδο του δράστη στην Ελλάδα. Επιπρόσθετα, από τη στιγμή που ο δράστης εισήλθε παράνομα στη χώρα, οι αστυνομικές αρχές ήταν υποχρεωμένες να τον συλλάβουν, να τον παραπέμψουν στη Δικαιοσύνη, ή να τον επαναπροωθήσουν στη χώρα προέλευσης ή καταγωγής του.

Ωστόσο το Διοικητικό Εφετείο, στην απόφαση που εξέδωσε αναφέρει, ότι η άγρια κακοποίηση της ανήλικης και ο βαρύτατος τραυματισμός της είναι το αποτέλεσμα των πράξεων του βιασμού και της απόπειρας ανθρωποκτονίας που τέλεσε ο καταδικασμένος σε βάρος της. Οι πράξεις δε αυτές δεν μπορούν να αποδοθούν «κατά τη συνήθη πορεία των πραγμάτων» στο γεγονός της παράνομης εισόδου του στη χώρα και της διετούς παραμονής του σε αυτή. Με το σκεπτικό αυτό το Εφετείο έκρινε πως «δεν υπάρχουν παραλείψεις των οργάνων του εφεσίβλητου Ελληνικού Δημοσίου που να βρίσκονται σε αιτιώδη συνάφεια» με τον βαρύτατο τραυματισμό της Μυρτώς απόρριπτοντας έτσι το αίτημα για αποζημίωση.

Κύμα συμπαράστασης

Η απόφαση προκάλεσε την αντίδραση της μητέρας της και δημιούργησε κύμα συμπαράστασης στα social media.

Με το hashtag #Για_τη_Μυρτώ το twitter εκφράζει την οργή του για την απόφαση και ζητά να αποζημιωθεί η οικογένεια της κοπέλας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 01:20