search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 09:45
MENU CLOSE

Ποινές «χάδια» προβλέπει ο νόμος σε περιστατικά όπως της Νέας Σμύρνης- Έως 1 χρόνο φυλακή ή πρόστιμο

07.05.2021 14:57
NEASMIRNI

Ποινές «χάδια» προβλέπει ο ποινικός κώδικας σε περιπτώσεις προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας δηλαδή παρόμοιες με την υπόθεση του 22χρονου στη Νέα Σμύρνη που φέρεται να ακολούθησε την 25χρονη Δανάη στο σπίτι της με το μόριο του σε κοινή θέα.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την παράγραφο ένα του Άρθρου 337 η επίδειξη γεννητικού οργάνου σε άτομο άνω των δώδεκα ετών προβλέπει ποινή φυλάκισης έως ενός έτους ή ακόμα και μόνο με χρηματικό πρόστιμο.

Μάλιστα αν ο δράστης έχει καθαρό ποινικό μητρώο το τελευταίο δωδεκάμηνο δηλαδή δεν έχει καταδικαστεί για κάποια αξιόποινη πράξη, η ποινή αυτή θα έχει ανασταλτικό χαρακτήρα που σημαίνει ότι ο δεν θα εκτίσει την όποια ποινή του επιβάλει το δικαστήριο.

Υποχρεωτική η έγκληση από το θύμα

Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι για να πάει σε δικαστήριο όποιος προβαίνει σε αντίστοιχη πράξη είναι υποχρεωτική η έγκληση του από το θύμα.

Δηλαδή μπορεί κάποιος να κυκλοφορεί και να επιδεικνύει τα γεννητικά του όργανα και αν κάποιος δεν του κάνει έγκληση ο πρώτος δεν θα έχει καμία επίπτωση

 Συγκεκριμένα το άρθρο 337 για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας προβλέπει ότι:

 1. Όποιος με χειρονομίες γενετήσιου χαρακτήρα, με προτάσεις που αφορούν γενετήσιες πράξεις, με γενετήσιες πράξεις που τελούνται ενώπιον άλλου ή με επίδειξη των γεννητικών του οργάνων, προσβάλλει βάναυσα την τιμή άλλου, τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος ή χρηματική ποινή. Για την ποινική δίωξη απαιτείται έγκληση.

 2. Με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή τιμωρείται η πράξη της προηγουμένης παραγράφου, αν ο παθών είναι νεότερος των δώδεκα ετών.

 3. Ενήλικος, ο οποίος μέσω διαδικτύου ή άλλων μέσων ή τεχνολογιών πληροφορικής αποκτά επαφή με πρόσωπο που δεν συμπλήρωσε τα δέκα πέντε έτη και με χειρονομίες ή προτάσεις, προσβάλλει την τιμή του ανηλίκου στο πεδίο της γενετήσιας ζωής του, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών. Αν επακολούθησε συνάντηση ο ενήλικος τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών.

 4. Όποιος προβαίνει σε χειρονομίες γενετήσιου χαρακτήρα ή διατυπώνει προτάσεις για τέλεση γενετήσιων πράξεων σε πρόσωπο που εξαρτάται εργασιακά από αυτόν ή εκμεταλλευόμενος την ανάγκη ενός προσώπου να εργαστεί, τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή. Για την ποινική δίωξη απαιτείται έγκληση.

Ο 22χρόνος εμπίπτει στην πρώτη κατηγορία όπου θα εκτίσει, αν βεβαίως καταδικαστεί ανώτατη ποινή ενός έτους ή με χρηματικό πρόστιμο.

Μάλιστα για το χρηματικό πρόστιμο λαμβάνεται υπόψη η οικονομική κατάσταση του ίδιου αλλά και των μελών που συντηρεί, ενώ το δικαστήριο μπορεί να συνδυάσει αν θέλει τη φυλάκιση με το χρηματικό πρόστιμο.

Όμως αν προκύψει έγκληση και από άλλες κοπέλες για παρόμοια περιστατικά τότε το αδίκημα θα θεωρηθεί κατ’ εξακολούθηση και εκεί το δικαστήριο θα πρέπει να ελέγξει αν υπήρξαν άλλες πιο σοβαρές πράξεις όπως για παράδειγμα αν προσπάθησε να τις αγγίξει ή αν στοιχειοθετείται απόπειρα βιασμού.

Σε μία τέτοια περίπτωση η ποινή του φερόμενου δράστη θα αλλάξει και μπορεί να είναι πολύ βαρύτερη.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 09:44