search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 16:52
MENU CLOSE

Αθήνα: Μία πόλη με πολλά κρυμμένα μυστικά (Photos/Video)

27.05.2021 07:00
ATHENS NEW

Είναι ενα φαινομενικό αθώο καπάκι στο πεζοδρόμιο. Βρίσκεται σε κεντρικό δρόμο της Αθήνας. Όταν το σηκώσεις όμως βρίσκεσαι σε ένα υπόγειο καταφύγιο του 1938. Ενα καταφύγιο με τοίχους από σκληρό μπετόν αρμέ σε βάθος πολλών μέτρων κάτω από την επιφάνεια της γης. Πρόκειται για ένα από τα καλά κρυμμένα μυστικά της πρωτεύουσας.

Μερικά από τα παράξενα και άγνωστα μυστικά της Αθήνας και των περιχώρων μοιάζει να βρίσκονται εδώ, δίπλα μας και κάτω από το έδαφος που περπατάμε.

Μυστικά καταφύγια, δαιδαλώδεις υπόγειες στοές, κρυμμένοι θησαυροί αλλά και μυστικοί καταρράκτες συνθέτουν ένα πάζλ μυστικών που κρύβει η πόλη μας. Αρκεί να έχει όρεξη κανείς να τα ανακαλύψει.

Κάτω από το Attica

Για παράδειγμα όλοι γνωρίζουν το πολυκατάστημα attica. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σε έκταση πολυκατάστημα της Ελλάδας. Κανείς ωστόσο δεν ξέρει ότι κάτω από τους ορόφους με τα ρούχα, τα καλλυντικά και τα είδη για το σπίτι κρύβεται ένα τεράστιο καταφύγιο.

Το συγκεκριμένο κτίριο στην Πανεπιστημίου κατασκευάστηκε το 1938 , ως “Μέγαρο Μετοχικού Ταμείου Στρατού”, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Λεωνίδα Μπόνη, ο οποίος είχε σχεδιάσει το REX και άλλα διάσημα κτίρια της εποχής.

Οι κατασκευαστές είχαν προνοήσει, ειδικά σε αυτό το καταφύγιο, να χτίσουν τους τοίχους με πάχος ενός μέτρου από μπετόν αρμέ, ενώ οι επίσημες προδιαγραφές έλεγαν ότι αρκούσε πάχος 30 εκατοστών. Αυτό σημαίνει πως το συγκεκριμένο καταφύγιο ήταν τρεις φορές πιο ισχυρό από τα υπόλοιπα της Αθήνας.

Μάλιστα, ο Στρατός αντιλήφθηκε αυτή την ιδιαιτερότητα και επίταξε ένα μέρος του καταφυγίου, προκειμένου να στεγάσει υπηρεσίες τηλεπικοινωνίας και άλλες νευραλγικές υποδομές.

Στο συγκεκριμένο καταφύγιο δεν επιτρέπεται η είσοδος. Πλέον, είναι μία τεράστια αποθήκη. Το μόνο που μαρτυράει την παλιά του χρήση, είναι αν κάποιος πάει μπροστά από το Άττικα, εκεί που βρίσκεται το περίπτερο, αριστερά και δεξιά στο πεζοδρόμιο θα δει τις δύο εξόδους κινδύνους με τις σκάλες. Αν κοιτάξει ανάμεσα στις γρίλιες, θα δει ακόμη και τις σιδερένιες σκάλες που οδηγούν στο καταφύγιο.

Το μεγαλύτερο καταφύγιο της Αττικής, ωστόσο είναι άλλο: Στον λόφο του Αρδηττού, με ονομαστική δυνατότητα φιλοξενίας περίπου 1.300 ατόμων.

«Δεν ήταν απλή η διαδικασία κατασκευής ενός καταφυγίου. Η νομοθεσία που θεσπίστηκε επί Μεταξά ήταν πολύ αυστηρή και οι προδιαγραφές υψηλών απαιτήσεων» λένε οι ιστορικοί.

Τα μυστικά του Στρέφη και του Λυκαβηττού

Αλλά και οι λόφοι της Αθήνας κρύβουν αρκετά καλά τα μυστικά τους. Στο λόφο του Λυκαβηττού – προσέξτε, την επόμενη φορά που θα ανεβείτε, την πόρτα στο δεξί δρομάκι της διχάλας (το αριστερό οδηγεί στο θέατρο) – που διαθέτει 150 μ. στοές και αποτελούσε «τα μάτια και τα αφτιά της πόλης και ήταν ενεργό ώς τη δεκαετία του ’70».

Ο λόφος του Στρέφη κρύβει σπήλαιο με βωμό αρχαίου ναού στην είσοδο του οποίου έχει κτιστεί ένα από τα ωραιότερα, ψηλά και ευάερα νεοκλασικά της περιοχής με την ονομασία «Αίολος».

Η Αθήνα κρύβει στα έγκατά της, όπως και πολλές άλλες μεγάλες πόλεις στον κόσμο, εκτός από καταφύγια και υπόγειο σύστημα τούνελ. Το σύστημα συνδέει περιοχές όπως Ακρόπολη, Λυκαβηττός, Αρδηττός, Πνύκα, Φάληρο.

Θρύλοι και μυστικά της Πεντέλης

Τα βουνά του λεκανοπέδιο είναι τέσσερα. Το πιο μυστηριώδες όμως, αυτό που κρύβει τα περισσότερα μυστικά και τους περισσότερους μύθους είναι αυτό της Πεντέλης.

Οι γεροντότεροι ποιμένες στην Πεντέλη μιλούσαν για περίεργα, χλωμά φώτα που έβγαιναν από τα ανοίγματα των σπηλαίων μετά τη Δύση και χάνονταν στον βραδινό αέρα. Πολλοί άκουγαν, περνώντας έξω από αυτά τα σπήλαια, μηχανικούς θορύβους σαν αυτούς που ακούγονται όταν φτιάχνουν τους δρόμους.

Στην περιοχή του ανακτόρου της Δούκισσας της Πλακεντίας οι περαστικοί μπορεί να νιώσουν μία παράξενη αίσθηση, να νομίσουν ότι βλέπουν ένα κοριτσάκι περίπου 10 χρονών με πολύ μακριά μαλλιά που μοιάζουν να ανασηκώνονται στον αέρα από μία μαγνητική δύναμη. Η μορφή έρχεται καταπάνω τους, τους διαπερνά και χάνεται.

Η σπηλιά του Σωκράτη

Στο κάτω μέρος της Ακρόπολης, ακριβώς δίπλα στην οδό Αποστόλου Παύλου, υπάρχει η σπηλιά του Σωκράτη. Πολλοί λένε ότι εκεί ήταν η φυλακή όπου ήπιε το δηλητήριο. Η σπηλιά είναι παντοτινά κλειστή με μία νεοκλασική, σιδερένια πόρτα κλειδωμένη με πολλές αλυσίδες και λουκέτα.

Υπάρχει σύστημα υπόγειων διαδρομών με πολλές διακλαδώσεις που αρχίζουν από τα έγκατα της Βουλής και τρέχουν κάτω από τον Εθνικό Κήπο και το Ζάππειο. Λέγεται μάλιστα ότι είχε δοθεί εντολή να καθαριστούν μήπως τυχόν χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν το 2009-2010, τις εποχές των γιγαντιαίων διαδηλώσεων κατά των μέτρων λιτότητας επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου.  

Στο Βατραχονήσι, το σημείο όπου βρίσκεται το παλιό κολυμβητήριο, υπάρχει ο βράχος με την εκκλησία της Αγίας Φωτεινής, στη θέση του βωμού των Ιλισιάδων Μουσών, με την Κρήνη που ονομαζόταν Καλλιρρόη και από αυτήν έπαιρναν νερό για τις θρησκευτικές τους τελετές οι αρχαίοι Αθηναίοι, κυρίως τα νεαρά κορίτσια για τις τελετές του γάμου τους.

Το κυνήγι του θησαυρού

Κάπου ανάμεσα στο Λαγονήσι και το Κερατοβούνι, οι θρύλοι λένε ότι, σε διάφορα διασκορπισμένα σημεία, είναι κρυμμένος ο αποθεματικός χρυσός της Ελλάδας από την περίοδο των Χριστουγέννων του 1940.

Τα σημεία ήταν γνωστά μόνο σε έναν ταγματάρχη που ηγείτο της στρατιωτικής αποστολής η οποία είχε αναλάβει το έργο, και είχε εξαφανίσει όλες τις σηματοδοτήσεις της διαδρομής.

Ο ταγματάρχης μετά από λίγες μέρες σκοτώθηκε στο αλβανικό μέτωπο παίρνοντας τα μυστικά σημεία μαζί του.

Ο μυστικός καταρράκτης

Τέλος, η τσιμεντούπολη, όσο και εάν φαίνεται απίστευτο διαθέτει σε απόσταση αναπνοής ένα καταρράκτη.  Ο καταρράκτης των 6 μέτρων βρίσκεται στο Ντράφι, στην Πεντέλη, και καταλήγει σε μια μικρή λιμνούλα.

Το καλό νέο είναι ότι (αν και η διαδρομή είναι απότομη και κατηφορική) μόλις φτάσετε και αντικρίσετε αυτό το μοναδικό θέαμα θα αποζημιωθείτε και με το παραπάνω για τη μικρή ταλαιπωρία σας.

Ειδήσεις σήμερα

Κηφισιά: Αγριογούρουνο επιτέθηκε σε μητέρα με μωρό στο καρότσι (Videos)

Εμβόλιο Pfizer: Αυτό το φάρμακο μειώνει την αποτελεσματικότητά του

Ακίνητα: Αυτές είναι οι 10 πιο περιζήτητες περιοχές σε Αττική και Θεσσαλονίκη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 16:52