ΤΡΙΤΗ 11.11.2025 05:16
MENU CLOSE

Φασόλια στιφάδο με μοσχαράκι στο φούρνο

30.05.2021 10:09

Τα πεντανόστιμα φασόλια χάντρες ενώνονται με το αγαπημένο κοκκινιστό μοσχαράκι με μπόλικα κρεμμύδια και κάνουν ένα χορταστικό και υπερπλήρες φαγητό που θα γίνει το αγαπημένο σας. Το φρέσκο χωριάτικο ψωμί και η πικάντικη φέτα είναι τα απαραίτητα συνοδευτικά του φανταστικού αυτού πιάτου.

1 κιλό φασόλια χάντρες

2 ξερά κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες

1 μεγάλο καρότο κομμένο σε ροδέλες (προαιρετικά)

2 – 3 μικρά δαφνόφυλλα

1 καυτερή πιπεριά ή ένα κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο (προαιρετικά)

Αλατοπίπερο κατά βούληση

Ελαιόλαδο

4 κουταλιές της σούπας σάλτσα ντομάτα

1 κουταλιά της σούπας τοματοπελτέ

Λίγη ζάχαρη (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρετε το κρέας σε δυνατή φωτιά, από όλες τις πλευρές για να το θωρακίσετε, μέχρι να πάρει χρώμα. Μόλις είναι έτοιμο αφαιρέστε το από την κατσαρόλα και συνεχίστε με το σοτάρισμα των λαχανικών, κρεμμύδια, σκόρδο καρότο μέχρι να γυαλίσουν τα κρεμμύδια. Στη συνέχεια προσθέστε τα δαφνόφυλλα, το μπούκοβο, τη σάλτσα ντομάτας, τον πελτέ, αλατοπίπερο και λίγο νεράκι και βράστε τα όλα μαζί για 5 λεπτά περίπου. Δοκιμάστε τις γεύσεις και αν χρειαστεί συμπληρώστε αλάτι ή προσθέστε λίγη ζάχαρη αν είναι ξινή η σάλτσα ντομάτας. Σε ένα πυρέξ ή ένα σκεύος για ψήσιμο στο φούρνο, βάλτε το σοταρισμένο μοσχάρι που έχετε αφήσει στην άκρη, την σάλτσα με τα λαχανικά που έχετε ετοιμάσει και προσθέστε και τις χάντρες. Ανακατέψτε  όλα τα υλικά καλά, βάλτε λίγο επιπλέον νερό και ψήστε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 220ο C μέχρι να μαλακώσουν οι χάντρες και το μοσχάρι και να μελώσει καλά η σάλτσα. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος τσεκάρετε τα υγρά και προσθέστε κι άλλο ζεστό νερό ή και ζωμό βοδινού, αν χρειαστεί.

Συμβουλή

Αν χρησιμοποιήσετε φασόλια χάντρες ή μαυρομάτικα δεν χρειάζονται μούλιασμα αποβραδίς, διαφορετικά για οποιοδήποτε άλλο τύπο φασολιού θα πρέπει να τα βάλετε σε νερό από το προηγούμενο βράδυ.

ΤΡΙΤΗ 11.11.2025 04:13
Exit mobile version