search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 02:04
MENU CLOSE

Euro 2020: Ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό «πείραμα»

11.06.2021 07:00
euro2020-twitter

Και έφτασε το καλοκαίρι του 2021 για να καταφέρουμε τελικά να δούμε το… Euro2020.

Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά και τι δεν είναι περίεργο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο; Η πανδημία του κορωνοϊού είναι σαν να μας έκλεψε χρόνια από τη ζωή μας. Κάπως έτσι έκλεψε και την προσμονή μας πέρσι για τη μεγάλη (ποδοσφαιρική) ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Λίγο όμως τα εμβόλια, λίγο που πλέον γνωρίζουμε με το τι έχουμε να κάνουμε αναφορικά με τον ιό, λίγο τα «πειράματα» με διάφορα events που έγιναν για να βγουν συμπεράσματα σχετικά με τη μετάδοση του πολύ επίμονου αυτού ιού, τελικά το Euro2020 αρχίζει σήμερα και μάλιστα με κόσμο στα γήπεδα.

Το ήθελε η UEFA

Η φετινή διοργάνωση διαφέρει σε σχέση με παλαιότερες, καθώς θα διεξαχθεί σε 11 διαφορετικές πόλεις και γήπεδα. Σχεδιασμός, όχι ελέω κορωνοϊού αλλά επειδή αυτήν την ιδέα είχε η UEFA.

Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία έκανε από πολύ νωρίς ξεκάθαρη την πρόθεσή της να υπάρχει κόσμος στα γήπεδα. Ίσως να παίρνει ένα παραπάνω ρίσκο, καθώς χρειάζεται υγειονομικά πρωτόκολλα από 11 διαφορετικές χώρες – που βιώνουν διαφορετικά τον κορωνοϊό – αλλά έτσι τελικά θα διεξαχθεί το Euro2020.

Οι πόλεις που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες είναι: Ρώμη, Σεβίλλη, Λονδίνο, Γλασκώβη, Άμστερνταμ, Μόναχο, Κοπεγχάγη, Βουδαπέστη, Βουκουρέστι, Αγία Πετρούπολη, αλλά και το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.

Τα «πειράματα» Covid

Η απόφαση για παρουσία κόσμου στα γήπεδα αυτών των 11 πόλεων φαίνεται παρακινδυνευμένη, αλλά μάλλον η UEFA έχει στα χέρια της τα αποτελέσματα «πειραμάτων» από open events που πραγματοποιήθηκαν χωρίς μέτρα και αποστάσεις – παρά μόνο με διενέργεια τεστ – τα οποία ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

-Πρώτο πείραμα, συναυλία στη Βαρκελώνη τον περασμένο Μάρτιο χωρίς αποστάσεις, μόνο με μάσκες, παρουσία 5.000 θεατών που έφερε ως αποτέλεσμα μόλις έξι κρούσματα.

-Δεύτερο πείραμα, συναυλία στο Λίβερπουλ παρουσία 5.000 θεατών, χωρίς social distancing και δείκτη μετάδοσης μόλις 0,16%.

-Τρίτο πείραμα, αγώνας της Εθνικής Ολλανδίας με τη Λετονία στη Johan Cruijff Arena στο Άμστερνταμ, με διαχωρισμό των φιλάθλων σε «φούσκες» μετά από διενέργεια Covid τεστ, με τους μισούς να φορούν μάσκες και τους άλλους μισούς όχι. Δεν υπήρξε υπερμετάδοση του ιού.

Φυσικά, όλα τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι δεν θα πρέπει να τηρηθούν αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα στους αγώνες του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Ο τελικός του Champions League, όμως δεν ήταν και το καλύτερο παράδειγμα. Οι Άγγλοι που βρέθηκαν στο Πόρτο δεν τηρούσαν τα μέτρα ασφαλείας στους εξωτερικούς χώρους – σε μία χώρα που επλήγη σοβαρά από την πανδημία – με τους Πορτογάλους πολίτες να διαμαρτύρονται και την αστυνομία να επεμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις. Στο Dragao ωστόσο κρατήθηκαν μέτρα ασφαλείας και αποστάσεις, με την πλειονότητα των οπαδών όμως να μην φορά μάσκες, δεδομένου ότι ήταν εμβολιασμένοι.

Από τον τελικό του Champions League, δεν υπάρχουν αποτελέσματα για υπερμετάδοση ή όχι του κορωνοϊού.

Τα παράλογα

Η Ιταλία στην πρεμιέρα περιμένει στο πλευρό της τουλάχιστον 10.000 θεατές στο παιχνίδι με την Τουρκία. Σχεδόν 14.000 θεατές αναμένονται στο Μόναχο για τον αγώνα της Γερμανίας με τη Γαλλία την Τρίτη. Το Γουέμπλεϊ διαθέτει 90.000 θέσεις, αλλά θα γεμίσει μόνο κατά 25%.

Το πρόβλημα είναι ότι κάθε μία από τις 11 χώρες που εμπλέκονται στο Euro2020 έχει δική της νομοθεσία περί πανδημίας και επιμένει σε αυτή. Στο Λονδίνο ο οπαδός θα περάσει από υποχρεωτική καραντίνα, στο Μπακού δεν επιτρέπεται καν να ταξιδέψει εκτός αν αγωνίζεται η ομάδα του, ενώ από την άλλη πλευρά η Ουγγαρία καταργεί όλους τους περιορισμούς και θα είναι η μόνη χώρα που θα γεμίσει ασφυκτικά το στάδιο με 61.000 θεατές!

Σέντρα λοιπόν κι ας ελπίσουμε η μοναδική μετάδοση να είναι η τηλεοπτική.

To τραγούδι του Euro2020:

Photos: Twitter

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 01:15