search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 20:10
MENU CLOSE

Άδειες σε… αναστολή

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2181
10-6-2021
12.06.2021 07:00
metro-new

Εναλλακτικά σενάρια εξετάζει το υπουργείο Εργασίας για παράταση του υπόλοιπου οφειλόμενου τμήματος της ετήσιας κανονικής άδειας του 2020 των εργαζομένων που τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης λόγω της πανδημίας.


Πιο συγκεκριμένα, το αρμόδιο υπουργείο ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση που θα αφορά τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει τεθεί σε αναστολή από τον Μάρτιο του 2020 και συνεχίζει να τελεί σε αναστολή αδιαλείπτως ή κατά διαστήματα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020 και το σύνολο ή το υπόλοιπο των δικαιούμενων ημερών της ετήσιας κανονικής άδειας του έτους 2020.


Η σχετική τροπολογία αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά.
Υπενθυμίζεται ότι οι επιχειρήσεις οφείλουν να χορηγήσουν έως τις 30 Ιουνίου 2021 τα υπόλοιπα αδειών στους εργαζόμενους, κάτι όμως που δημιουργεί προβλήματα για τις επιχειρήσεις κυρίως του τουρισμού και της εστίασης, που άνοιξαν το προηγούμενο διάστημα. Έτσι στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επεξεργάζονται και τα εξής εναλλακτικά σενάρια:
● Χορήγηση των υπόλοιπων ημερών άδειας του 2020 μέχρι τέλος του 2021.
● Χορήγηση των υπόλοιπων ημερών άδειας του 2020 μέχρι το 2022.
● Απόσβεση των υπόλοιπων ημερών άδειας του 2020 μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, κατ’ εξαίρεση και κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων περί ετήσιας άδειας, το σύνολο ή το υπόλοιπο οφειλόμενο τμήμα της ετήσιας κανονικής άδειας και του επιδόματος αδείας έτους 2020 των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε αναστολή κατά το διάστημα από Μάρτιο του 2020 έως Δεκέμβριο του 2020, είτε στο σύνολό του είτε τμηματικά, μπορεί να μεταφερθεί στο επόμενο ημερολογιακό έτος και πάντως όχι αργότερα από την 30ή Ιουνίου 2021.


Ο χρόνος αναστολής υπολογίζεται ως χρόνος εργασίας για τα δικαιώματα στην ετήσια άδεια και το επίδομα αδείας και η μεταφορά τους δεν επηρεάζει τα αντίστοιχα δικαιώματα του έτους 2021. Ενδεχόμενη συμφωνία για μη χορήγηση της ετήσιας άδειας είναι άκυρη.

Σε περίπτωση που ο εργοδότης αρνείται να χορηγήσει την ετήσια άδεια ανάπαυσης που ζήτησε ο εργαζόμενος, τότε οφείλει την πληρωμή της σε χρήμα με προσαύξηση 100%, συμπληρώνει η ΓΣΕΕ.
Αν και κάθε χρόνο ο εργοδότης υποχρεούται να γνωστοποιεί ηλεκτρονικά στο πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ΣΕΠΕ-ΟΑΕΔ-ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, στην «Εργάνη», εντός του Ιανουαρίου στοιχεία των εργαζομένων που έλαβαν την ετήσια άδεια και το επίδομα αδείας κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος, φέτος, λόγω του ότι παρατάθηκε η χορήγηση της ετήσιας άδειας 2020 μέχρι τέλος Ιουνίου 2021, παρατείνεται και η ηλεκτρονική υποβολή του σχετικού εντύπου.

Τσακωμός Πορτοσάλτε – Προέδρου φαρμακοποιών για τα… self test (Video)

Δολοφονία στην Αγία Βαρβάρα: «Θέλουμε δικαιοσύνη για τη μάνα μας – Ζητάμε την παραδειγματική τιμωρία του δράστη»

Σύλληψη σωφρονιστικού και άλλων δύο για εισαγωγή ναρκωτικών στον Κορυδαλλό

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 20:04