search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:34
MENU CLOSE

Κίνα προς G7: Οι «μικρές» ομάδες χωρών δεν κυβερνούν τον κόσμο

13.06.2021 10:49
G7_new

Η Κίνα επεσήμανε με έμφαση στους ηγέτες της Ομάδας των 7 (G7) ότι τελείωσαν οι ημέρες κατά τις οποίες «μικρές» ομάδες χωρών καθόριζαν την τύχη του κόσμου, ανταπαντώντας στις πλουσιότερες δημοκρατίες του κόσμου που αναζητούν μια κοινή στάση απέναντι στο Πεκίνο.

«Οι ημέρες κατά τις οποίες οι παγκόσμιες αποφάσεις υπαγορεύονταν από μια μικρή ομάδα χωρών έχουν παρέλθει», δήλωσε εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στο Λονδίνο.

«Ανέκαθεν πιστεύαμε ότι οι χώρες, μικρές ή μεγάλες, δυνατές ή αδύναμες, φτωχές ή πλούσιες, είναι ίσες και ότι τα παγκόσμια ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται μέσω διαβούλευσης από όλες τις χώρες».

Βόλτες και μπάρμπεκιου στην παραλία και… στο βάθος εμβόλια και ανάπτυξη

Οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν στην ανάγκη για κοινή προσέγγιση της Κίνας που πωλεί εξαγωγές σε αθέμιτα χαμηλές τιμές και για τις καταχρήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε το Σάββατο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Ο αξιωματούχος, που μίλησε ζητώντας να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι οι ηγέτες των Επτά μεγαλύτερων προηγμένων οικονομιών του κόσμου συμφώνησαν επίσης στην ανάγκη συντονισμού σχετικά με την ανθεκτικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας ώστε να διασφαλιστεί ότι οι δημοκρατίες αλληλοϋποστηρίζονται.

“Θα έλεγα ότι υπάρχει ομοφωνία όσον αφορά τη βούληση για καταγγελία των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των παραβιάσεων των θεμελιωδών ελευθεριών που επικαλούνται τις κοινές αξίες μας”, δήλωσε ο αξιωματούχος.

“Υπήρχε δέσμευση για ανάληψη δράσης ώστε να ανταποκριθούμε σε αυτό που βλέπουμε”. Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η G7 προχώρησε πολύ σε σχέση με πριν από τρία χρόνια, όταν το τελικό ανακοινωθέν δεν είχε καμιά αναφορά για την Κίνα.

Σύμφωνα με τη νομική δομή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ο χαρακτηρισμός της Κίνας ως “οικονομία εκτός αγοράς” επιτρέπει στους εμπορικούς της εταίρους, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, να χρησιμοποιήσουν ένα ειδικό πλαίσιο για να καθορίσουν εάν οι εξαγωγές της Κίνας πωλούνται σε αθέμιτα χαμηλές τιμές, εάν αυτό ισχύει, να επιβληθούν πρόσθετοι δασμοί αντιντάμπινγκ.

Επεισόδιο με τουρκικό σκάφος στη Λέσβο: Παρενόχλησε περιπολικό του ελληνικού Λιμενικού (Video)

Νεαρός Γεωργιανός ο άντρας που έχασε τη ζωή του χθες στην Πολίχνη, όταν παρασύρθηκε από ρέμα

Kαθηγητής καρδιολογίας: «Ο Έρικσεν πέθανε και επανήλθε – Δύσκολο να ξαναπαίξει»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:31