search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:58
MENU CLOSE

Κροτωνογενής εγκεφαλίτιδα: Κρούσματα και στην Ελλάδα – Συστάσεις σε αγρότες, κτηνοτρόφους, ξυλοκόπους, κυνηγούς

15.06.2021 17:58
provata

Ήπια συμπτώματα εμφανίζουν τα περιστατικά κροτωνογενούς εγκεφαλίτιδας που καταγράφονται στην χώρα μας σε ανθρώπους, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η Προϊσταμένη του Τμήματος Υγείας Ζώων και Κτηνιατρικής Αντίληψης, Φαρμάκων και Εφαρμογών και αν. προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Σοφία Βασιλειάδου.

Καθώς, ωστόσο, η νόσος προσβάλλει τον άνθρωπο και τα ζώα και προκαλείται από το τσίμπημα ενός είδους τσιμπουριού, η κ. Βασιλειάδου υπογραμμίζει την ανάγκη ενημέρωσης των επαγγελματικών ομάδων που έρχονται σε επαφή με έντομα, όπως οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι κυνηγοί και οι ξυλοκόποι, ώστε να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα βιοασφάλειας.

Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί επίσημα πέντε εγχώρια κρούσματα Κροτωνογενούς εγκεφαλίτιδας (Tick-borne Encephalitis TBE) σε ανθρώπους: ένα στην Ανατολική Μακεδονία το 2014, ένα στην Πελοπόννησο το 2015 και τρία κρούσματα στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας για το 2021, καθώς και δύο εισαγόμενα (ταξιδιώτες από χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης).

Η κ. Βασιλειάδου επισημαίνει ότι τα εγχώρια περιστατικά αφορούν άτομα με επαγγελματικές δραστηριότητες αυξημένου κινδύνου (κτηνοτρόφους-βοσκούς) ενώ αναφέρει ότι η Διεύθυνση ενημερώθηκε και για ένα ακόμη περιστατικό, το έκτο κατά σειρά, σε κτηνοτρόφο στη Ροδόπη.

«Στην Ελλάδα κάτι τέτοιο δεν είναι σύνηθες, ωστόσο στις χώρες της κεντρικής, της βόρειας και της ανατολικής Ευρώπης υπάρχουν αρκετά περιστατικά» σχολιάζει. Για τον τρόπο εμφάνισης των κρουσμάτων της νόσου στην Ελλάδα εκτιμά ότι προφανώς το μολυσμένο τσιμπούρι έφτασε στη χώρα μας κατά τη μεταφορά ζώων. Για το λόγο αυτό υπογραμμίζει ότι είναι απαραίτητο να διενεργούνται αποπαρασιτώσεις και απεντομώσεις ώστε να αποφεύγεται η μετάδοση ασθενειών όπως η οζώδης δερματίτιδα των βοοειδών και η ευλογιά για τα αιγοπρόβατα.

Σε κάθε περίπτωση, διευκρινίζει ότι «ο γενικός πληθυσμός δεν κινδυνεύει από τη στιγμή που δεν έρχεται σε επαφή με εκμεταλλεύσεις ζώων γιατί εκεί υπάρχουν τσιμπούρια» και τονίζει ότι στις εγκαταστάσεις με ζώα θα πρέπει να γίνονται απεντομώσεις με τα κατάλληλα μέσα, τακτικές αποπαρασιτώσεις των ζώων αλλά και μυοκτονίες, αφού τα μικρά τρωκτικά είναι οι φυσικοί υποδοχείς του ιού. Επιπλέον οι χώροι στις αγροτικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να διατηρούνται καθαροί ενώ η επεξεργασία των ζωικών προϊόντων θα πρέπει να γίνεται με τον κατάλληλο τρόπο (π.χ. παστερίωση).

Σε ό,τι αφορά την ύπαιθρο, αναφέρει ότι αν μια περιοχή δεν βρίσκεται κοντά σε μια κτηνοτροφική μονάδα δεν είναι τόσο μεγάλος ο κίνδυνος προσβολής ενός ανθρώπου από τη νόσο μέσω τσιμπήματος από τσιμπούρι, ωστόσο συνιστά την προσεκτική απομάκρυνση του εντόμου αν αυτό εντοπιστεί στο ανθρώπινο δέρμα. Παραπέμπει, τέλος, σε πληροφορίες που έχει δημοσιοποιήσει ο ΕΟΔΥ αναφορικά με τη μετάδοση της νόσου της κροτωνογενούς εγκεφαλίτιδας στους ανθρώπους και τα ζώα.

Κορωνοϊός: Στα 835 τα νέα κρούσματα, 343 οι διασωληνωμένοι

Pfizer: Ήδη 4.000 βιογραφικά για τις πρώτες 100 θέσεις στο 2ο Κέντρο της Θεσσαλονίκης

Αυγά: Δείτε γιατί πρέπει να τρυπάτε το τσόφλι πριν τα βράσετε!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:56