search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 11:49
MENU CLOSE

Ο Κιάνου Ριβς φτιάχνει τις μοτοσικλέτες της ελευθερίας

19.06.2021 07:00
Keanu_Reeves_new

Ο Κιάνου Ριβς, είναι μια παράξενη υπόθεση.

Γεννήθηκε στη Βηρυτό, μεγάλωσε στον Καναδά, η μητέρα του Πατρίτσια Τέιλορ είναι ενδυματολόγος από το Έσεξ της Αγγλίας, και ο πατέρας του Σάμιουελ Νόουλιν Ριβς είναι αυτόχθων από τη Χαβάη, με ρίζες που κρατούν από την Κίνα, την Αγγλία, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

Όταν το ζευγάρι χώρισε, το 1966, η μητέρα πήρε την οικογένεια στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, και αργότερα στη Νέα Υόρκη όπου γνώρισε και παντρεύτηκε τον σκηνοθέτη του Μπρόντγουέϊ και του Χόλυγουντ, Πολ Άρον. Τότε το ζευγάρι μετακόμισε στο Τορόντο του Καναδά, μέχρι το χωρισμό του το 1971.

Όταν ο Κιάνου ήταν 9 ετών συμμετείχε σε μια θεατρική παράσταση και ο πατριός του, Πολ Άρον, βλέποντας το ταλέντο του, τον ενθάρρυνε να ασχοληθεί με το θέατρο. Έτσι, άνοιξε για τον νεαρό Κιάνου Ριβς μια δημιουργική περίοδος μαθητείας, με μικρούς ρόλους στους οποίους, όμως, διακρινόταν από το κοινό.

Η μεγάλη καριέρα

Όλα άλλαξαν το 1991, με την ταινία «My Own Private Idaho», του Γκας Βαν Ζαντ, όπου ο Κιάνου πρωταγωνίστησε μαζί με τον Ρίβερ Φίνιξ, σε μια ιστορία προσωπικής αναζήτησης. Η ιστορία έχει κάποιους χαλαρούς δεσμούς με τον Ουίλιαμ Σαίξπηρ, αφού ο Βαν Ζαντ υποστήριξε ότι άντλησε έμπνευση από τα έργα Ερρίκος Δ΄ (1 ο μέρος) Ερρίκος Δ΄(2 ο μέρος) και Ερρίκος Ε΄, του Άγγλου βάρδου.

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο 48ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, ενώ την ίδια χρονιά ακολούθησε και το θεατρικό ανέβασμά της στις ΗΠΑ. Ύστερα το 1992, έπαιξε στον «Δράκουλα» του Φράνσις Φορντ Κόπολα, αλλά ταυτόχρονα έπαιζε και μουσική.

Ακολούθησαν το «Speed» με την Σάντρα Μπούλοκ και τον Ντένις Χόπερ, μετά το κυβερνοπάνκ έργο «Johnny Mnemonic» βασισμένο στο μυθιστόρημα του Ουίλιαμ Γκίμπσον, ύστερα ο «Δικηγόρος του Διαβόλου» με τον Αλ Πατσίνο και την Σαρλίζ Θερόν, και το 1999, το «Matrix» που τον απογείωσε.

Το βήμα πίσω και η σέλα της μοτοσικλέτας

Παρόλα αυτά, ο Κιάνου, έβρισκε πάντα τον τρόπο να κάνει ένα βήμα πίσω, να απομακρύνεται από την τρέλα της επιτυχίας, και να βρίσκει την ισορροπία του απολαμβάνοντας τα απλά πράγματα στη ζωή, είτε βρίσκοντας το χρόνο να παίξει Σαίξπηρ σε κάποιο θέατρο της Μανιτόμπα, είτε παίζοντας μουσική με τους φίλους του στο συγκρότημα «Dogstar», είτε κάνοντας βόλτες με τη μοτοσικλέτα του.

Photo: Arch

Τότε ακριβώς, ο Κιάνου Ριβς ψάχνοντας να φτιάξει μια καινούρια σέλα για τη μοτοσικλέτα του, συνάντησε τον Γκαρτ Χόλιντζερ, που είχε ένα συνεργείο μοτοσυκλετών που ειδικευόταν σε ειδικές (custom) κατασκευές. Έτσι, γεννήθηκε μια φιλία και το πάθος για τις μοτοσυκλέτες οδήγησε τους δύο άντρες να δημιουργήσουν τη δική τους εταιρεία μοτοσικλετών. Το όνομα της εταιρείας είναι «Arch Motorcycles» με έδρα την Καλιφόρνια, και οι μοτοσυκλέτες που φτιάχνουν είναι πραγματικά έργα τέχνης.

Η δύναμη της «Αψίδας»

Το όνομα «Arch» (αψίδα) το διάλεξε ο Κιάνου, αφού η αψίδα διαθέτει δύναμη, καμπυλότητα, και τον τρόπο να συνδέει δύο μέρη ανοίγοντας πάντα το δρόμο για το ταξίδι. Το πρώτο μοντέλο που έφτιαξαν ήταν το «KRGT-1» εμπνευσμένο από τα αρχικά των ονομάτων τους.

Photo: Arch

Πρωτότυπα σχέδια και σκελετοί μονοκόκ, θηριώδεις κινητήρες της «S&S» (V Twin), με κυβισμό 2.032 cc, ρόδες της «BST» από κάρμπον, αναρτήσεις της «Οhlins», μανέτες και όργανα «Rizoma», και ένα ντεπόζιτο 5 γαλονιών (23 λίτρα), ώστε να κοιτάζει κανείς τον ανοιχτό ορίζοντα χωρίς να ψάχνει κάθε λίγο για βενζινάδικο. Κάθε μοτοσικλέτα «στήνεται» από ένα και μόνο άτομο, ώστε να υπάρχει η απαιτούμενη αφοσίωση στην τελειότητα.

Αέναη αναζήτηση της ελευθερίας

Η μοτοσικλέτα δεν είναι βέβαια φτηνή, αφού η τιμή αρχίζει από 80.000 δολάρια, αλλά η παραγωγή είναι μικρή, και η ποιότητα ασυναγώνιστη. Μετά, ο Κιάνου αρχίζει τις βόλτες προς τα βουνά της Σάντα Μόνικα, και βρίσκει τους φίλους του για μερικές μπίρες ή για να παίξουν μουσική. Κι αυτό είναι που χαρακτηρίζει τον Κιάνου, αυτή η αέναη αναζήτηση της ελευθερίας.

Photo: Arch

Το όνομα «Κιάνου», στην τοπική διάλεκτο της Χαβάης, σημαίνει: «αύρα που κατεβαίνει από τα βουνά», και ειλικρινά δεν ξέρω πολλούς ανθρώπους που να εκφράζουν, και να εκφράζονται από το όνομα που έχουν, όπως ο Κιάνου Ριβς.

Photo: Wikipedia

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 11:48