search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:32
MENU CLOSE

Ερντογάν: «Θα είμαι σε ανοικτή γραμμή με τον Μητσοτάκη» – Τι αποκάλυψε σε Τούρκους δημοσιογράφους

22.06.2021 11:04
MITSOTAKIS_ERDOGAN_NEW

Iκανοποίηση επικρατεί στην Αγκυρα για το σημείο που βρίσκονται σήμερα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Μετά την κρίση του 2020, και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκαλύπτει πως μετά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την άποψή του ξεκινάει μια νέα εποχή συνεννόησης στις δύο όχθες του Αιγαίου.

Αναλυτές εκτιμούν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχοντας μαζί τους μόνο τους συμβούλους τους και όχι τους υπουργούς Εξωτερικών, έδειξαν πως θέλουν να αναλάβουν οι ίδιοι την πολιτική πρωτοβουλία των εξελίξεων, καθώς οι προσπάθειες που έγιναν μέχρι σήμερα από άλλους φαίνεται πως δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με την Καθημερινή σε δηλώσεις του προς τους Τούρκους δημοσιογράφους, ο κ. Ερντογάν αποκάλυψε και μια σημαντική λεπτομέρεια, πως ο εκπρόσωπος και σύμβουλός του Ιμπραχίμ Καλίν δεν ήταν στην αίθουσα για απλή διερμηνεία όπως κάποιοι θέλησαν να παρουσιάσουν, αλλά αντιθέτως μαζί με την κ. Ελένη Σουρανή, από εδώ και πέρα θα καθορίζουν τα επόμενα βήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και την επαφή μεταξύ των δύο ηγετών.

Ο κ. Ερντογάν στο ταξίδι της επιστροφής από το Αζερμπαϊτζάν δήλωσε προς τους δημοσιογράφους: «Συναντηθήκαμε με τον Μητσοτάκη του είπα “όπως και σήμερα ας μη βάλουμε μεταξύ μας τρίτα πρόσωπα, οργανισμούς και κράτη. Αν θα κάνουμε κάτι, να το κάνουμε μαζί. Η δική σου ειδική απεσταλμένη, με τον δικό μου ειδικό απεσταλμένο, ας συναντηθούν και ας μας ενημερώσουν. Και μετά να συναντηθούμε εμείς. Και να κάνουμε τα ανάλογα βήματα”. Το σημαντικότερο θέμα που συμφωνήσαμε ήταν αυτό. Αν θέλει o Θεός, με την Ελλάδα θα συνεννοούμαστε όχι μέσω άλλων κρατών, οργανισμών αλλά μέσω του ειδικού απεσταλμένου μου, Ιμπραχίμ Καλίν, και της ειδικής απεσταλμένης του κ. Ελένη (σ.σ. Σουρανή) και θα κάνουμε τα βήματά μας. Η συνάντησή μας με τον Μητσοτάκη, γι’ αυτούς ήταν ευχάριστο γεγονός. Είναι σημαντικό. Καλή ήταν. Ηταν καλή συνάντηση. Εύχομαι και από εδώ και πέρα να πάει καλά».

Εντύπωση προκάλεσε πως ο κ. Ερντογάν στις δηλώσεις του δεν έκανε καμία αναφορά στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου όπως και στον Νίκο Δένδια, αλλά ούτε και στους υπουργούς Αμυνας των δύο χωρών.

Οι διαφορές των δύο χωρών στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο και σε πολλά άλλα ζητήματα παραμένουν και ούτε έχει διαπιστωθεί κάποια ιδιαίτερη σύγκλιση. Ωστόσο η αποκλιμάκωση και η επανέναρξη του διαλόγου θεωρείται πως έχουν φέρει σταθερότητα, την οποία και οι δύο ηγέτες θεωρούν χρήσιμη. Μια σημαντική λεπτομέρεια από τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας, είναι πως ενώ ρωτήθηκε για την παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη, αλλά και για την επίσκεψη πολλών υπουργών του στην Τρίπολη, σε αντίθεση με το παρελθόν δεν έκανε καμία αναφορά στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, απλώς μίλησε για ενδυνάμωση των σχέσεων με τη Λιβύη, προσθέτοντας ότι «εξετάζουμε τις μεταξύ μας συμφωνίες».

Πάντως, η συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Τζο Μπάιντεν, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, αλλά και οι συνομιλίες που είχε με τον Εμανουέλ Μακρόν, την Αγκελα Μέρκελ, τον Μπόρις Τζόνσον και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως και τα θετικά μηνύματα που έστειλε σχετικά με τις επαφές του, θεωρούνται δείγματα της αλλαγής της εξωτερικής πολιτικής που επιχειρεί ο Τούρκος πρόεδρος για τη χώρα του.

Όπως γράφει στην Καθημερινή ο Ανταποκριτής της Καθημερινής Μανώλης Κωστίδης, στην Τουρκία, πολλοί αναλυτές εκτιμούν πως η Ελλάδα είχε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην απομόνωση της Τουρκίας καθώς η κρίση του προσφυγικού στον Εβρο και στην Ανατολική Μεσόγειο με το «Ορούτς Ρέις» είχαν ξυπνήσει πολλά αντανακλαστικά, των Ευρωπαίων αλλά και των Αμερικανών. Θεωρούν πως η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων μπορεί να βοηθήσει στην επαναπροσέγγιση που επιχειρεί η Τουρκία με τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον, και τονίζουν πως η συμπεριφορά απέναντι στην Αθήνα ενδέχεται να παίξει σημαντικό ρόλο για τις μελλοντικές εξελίξεις.

Δένδιας: Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ θα επαναλάβω τη δεδηλωμένη άποψη για την Τουρκία

Ο Ερντογάν «ξαναχτυπά»: Πώς θα διεξάγεται ο διάλογος Ελλάδας-Τουρκίας και ο ρόλος Καλίν και Σουρανή

Τούρκον είδες, γρόσι θέλει

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:31