search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 09:35
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση για πολιτικό γάμο για όλους και νομική αναγνώριση της γυναικοκτονίας (Video)

25.06.2021 19:00
agathopoulou_new

Σχέδιο νόμου για τον πολιτικό γάμο και την παιδοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια έθεσε σε δημόσια διαβούλευση ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανακοίνωσε η Ειρήνη Αγαθοπούλου, αναπληρώτρια τομεάρχης Δικαιοσύνης.

Η ανακοίνωση έγινε κατά την διάρκεια της συζήτησης της επίκαιρης επερώτησης με θέμα: «Υποβάθμιση των Πολιτικών Ισότητας των Φύλων στους 20 μήνες Διακυβέρνησης της ΝΔ» που είχαν καταθέσει 56 βουλευτές και βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Ειρήνη Αγαθοπούλου κατά την εισαγωγική της ομιλία τόνισε ότι η υποβάθμιση των πολιτικών ισότητας, εντοπίζεται σε όλο το φάσμα των πολιτικών που ασκεί η ΝΔ, αρχής γενομένης από την απαξίωση των δύο βασικών της φορέων, της ΓΓΙΦ και του ΚΕΘΙ, της μη απόδοσης αρμοδιοτήτων στην υφυπουργό Μαρία Συρεγγέλα και κυρίως μέσα από την υπαγωγή των πολιτικών ισότητας στην δημογραφική και οικογενειακή πολιτική.

Υπογράμμισε ότι η επιδοματική πολιτική των 2000 ευρώ, «τύπου χαρτζιλίκι», δεν προωθεί την ισότητα, ούτε επηρεάζει, όπως είπε «την απόφαση των νέων ανθρώπων να κάνουν ή να μην κάνουν οικογένεια, αφού γι’ αυτό χρειάζονται οριζόντιες πολιτικές και συνολικότερη στήριξη, τόσο οικονομική όσο και εργασιακή, κάτι που εσείς δυστυχώς αποδομείτε συνεχώς, με αποκορύφωμα το τελευταίο αντεργατικό σας νομοσχέδιο».

Η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε επίσης στην πάγια τακτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη να ξηλώνει ουσιαστικά μέτρα και θετικές δράσεις υπέρ των γυναικών, που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Πολιτικός γάμος και παιδοθεσία για ΛΟΑΤΚΙ

Όσον αφορά στις πολιτικές ΛΟΑΤΚΙ, τόνισε ότι αυτές εξαντλούνται στην διαφήμιση ομοφυλόφιλων Yπουργών, ως εάν «αυτό συνιστά κατόρθωμα από μόνο του», ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει την δέσμευση και την προσήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην προώθηση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ, λέγοντας ότι «σήμερα βγάζει σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τον πολιτικό γάμο και την παιδοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, που είχε προαναγγείλει ο πρόεδρός μας, Αλέξης Τσίπρας, κάποιους μήνες πριν».

Επισήμανε παράλληλα ότι αντί η ΝΔ, να δίνει την αιγίδα της σε ακροδεξιάς λογικής συνέδρια, και να καταψηφίζει το δικαίωμα στην άμβλωση ως απαράδεκτο, θα έπρεπε να προωθήσει ουσιαστικές πολιτικές ισότητας και ισόρροπης συμμετοχής ανδρών και γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, όχι για λόγους επικοινωνιακούς, αλλά «για να ακουστεί πλέον η φωνή μας», «για να μην υπερισχύσουν οι πατριαρχικές φωνές που ξεπλένουν τη ματσίλα, λέγοντας ότι μπορεί ένας άνδρας να κακοποιεί τη γυναίκα του, αλλά ταυτόχρονα να είναι καλός πατέρας» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η γυναικοκτονία να αναγνωριστεί ως αδίκημα

«Να αναγνωριστεί νομικά η γυναικοκτονία και να εισαχθεί στον Ποινικό Κώδικα ως νέο αδίκημα» ζήτησε η αναπληρώτρια τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων, Μερόπη Τζούφη, η οποία αναφέρθηκε στην συζήτηση που γίνεται γύρω από τον όρο γυναικοκτονία και που μάλιστα προκαλεί δυσανεξία σε αρκετούς. Μάλιστα οι εναλλακτικοί δεξιοί και ακροδεξιοί αμφισβητούν ευθέως τον όρο, προσπαθώντας μάταια να μετριάσουν την εγκληματική πράξη λόγω του φύλου.

Όπως τόνισε στην ουσία το πρόβλημα δεν είναι γλωσσικό, ούτε είναι ζήτημα ορολογίας. «Είναι βαθιά πολιτικό και αντανακλά την προσπάθεια να υποκρύψουν πως πρόκειται για την κοινωνική, πολιτισμική συνθήκη της πατριαρχίας, που διαπερνά την οικογένεια, τους μηχανισμούς κοινωνικού ελέγχου, το σχολείο και τις συμπεριφορές των ανθρώπων. Συσκοτίζει την ιδιαιτερότητα και τη γενεσιουργό αιτία του εγκλήματος που είναι η έμφυλη ανισότητα».

Υπογράμμισε ότι πρόκειται για εκείνους που θεωρούν τη γυναίκα κτήμα του πατρός ή του ανδρός, υποχρεωμένη να κάνει παιδιά, να δουλεύει μόνο επικουρικά για να συνεισφέρει επικουρικά στον προϋπολογισμό της οικογένειας και να θεωρεί τη χειροδικία και το ξύλο από τον άνδρα – αφέντη συμβατή με το γυναικείο της ρόλο.

Αναφερόμενη στα στοιχεία του ΟΗΕ σημείωσε ότι γίνονται 137 γυναικοκτονίες κάθε μέρα σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην Ελλάδα είχαμε 13 το 2019, 8 το 2020 και το πρώτο 6μηνο του 2021 είχαμε 4 γυναικοκτονίες. «Είναι λοιπόν επιτακτικό να ικανοποιηθεί το αίτημα του γυναικείου κινήματος, να αναγνωριστεί και νομικά και να εισαχθεί στον Ποινικό Κώδικα ως νέο αδίκημα» κατέληξε η Μερόπη Τζούφη.

Διαβάστε ακόμα

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ δεν θα δεχθεί ποτέ λύση δύο κρατών για την Κύπρο

Ηλιόπουλος: Η ΝΔ ετοιμάζεται να τζογάρει συντάξεις και ασφαλιστικές εισφορές

Μητσοτάκης για μετάλλαξη Δέλτα: Κινδυνεύουν οι ανεμβολίαστοι, αλλά δεν χρειάζονται πρόσθετοι περιορισμοί

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 09:34