search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:48
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Ανατριχιαστική προειδοποίηση Π.Ο.Υ. – «Είμαστε στην αρχή νέου κύματος»

14.07.2021 20:53
corona_mask_new

Γκρεμίζονται οι ελπίδες όσων -αισιόδοξων- πίστευαν ότι η πανδημία του κορωνοϊού βρίσκεται σε ύφεση.

Με μια ανατριχιαστική δήλωση, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους ξεκαθάρισε ότι ο κόσμος βρίσκεται στο αρχικό στάδιο ενός νέου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού. «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στα πρώιμα στάδια του τρίτου κύματος» δήλωσε ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού, μιλώντας στην Γενεύη στην συνεδρίαση της επιτροπής του ΠΟΥ για έκτακτές καταστάσεις που σχετίζονται με την Covid-19.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ επέστησε την προσοχή στην αύξηση της νοσηρότητας που καταγράφηκε σε όλο τον κόσμο την προηγούμενη εβδομάδα -λόγω της μετάλλαξης Δέλτα– καθώς και στην θνητότητα από τις συνέπειες του κορωνοϊού. Μάλιστα ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε για πρώτη φορά μετά την συνεχιζόμενη τις 10 προηγούμενες εβδομάδες μείωση τους.

Κυριαρχεί η μετάλλαξη Δέλτα

«Η μετάλλαξη Δέλτα είναι ένας από τους κύριους παράγοντες της τωρινής αύξησης των δεικτών μεταδοτικότητας, που υποθάλπεται από τις αυξηθείσες κοινωνικές επαφές και την κινητικότητα, καθώς και από την ασυνέπεια στην εφαρμογή των δοκιμασμένων μέτρων στον τομέα της ιατρικής περίθαλψης και των κοινωνικών μέτρων» δήλωσε ο Γκεμπρεγέσους.

Υπογράμμισε, δε, ότι «η παραλλαγή Δέλτα αυτή την στιγμή είναι παρούσα σε περισσότερες από 111 χώρες» και εξαιτίας αυτού ο ΠΟΥ αναμένει ότι «σύντομα θα καταστεί το κυρίαρχο στέλεχος, που θα κυκλοφορεί στον κόσμο, εάν δεν έχει ήδη καταστεί».

Σοκάρει η ανισότητα πρόσβασης σε εμβόλια

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ χαρακτήρισε σοκαριστική την ανισότητα που υπάρχει ως προς την πρόσβαση στα εμβόλια. Ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού του πλανήτη εξαιτίας της έλλειψης αυτής της πρόσβασης «βρίσκεται σε πλήρη εξάρτηση από τον κορωνοϊό», είπε , υπενθυμίζοντας ότι πολλές χώρες «δεν έχουν λάβει ακόμη κανένα εμβόλιο» ενώ η πλειοψηφία των κρατών «δεν έχουν λάβει επαρκείς ποσότητες εμβολίων». Παρότι ο διεθνής μηχανισμός COVAX, «μπορεί να λειτουργήσει» είπε ο Γκεμπρεγεσούς, οι κλίμακες της δραστηριότητας του «παραμένουν ακόμη πολύ μικρές», καθώς μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί μέσω του μηχανισμού αυτού «λίγο περισσότερες από 100 εκατομμύρια δόσεις».

Διαβάστε ακόμα

Εμβόλιο J&J: «Αυξημένος κίνδυνος» εμφάνισης του συνδρόμου Guillain-Barré

Κορωνοϊός: Ανακοινώσεις ΕΜΑ για νέες παρενέργειες των εμβολίων

Η απουσία ήπιων παρενεργειών μετά από εμβόλιο mRNA δεν σημαίνει ότι αυτό δεν «δουλεύει»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:47