search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 09:12
MENU CLOSE

Η Ουάσιγκτον θα δώσει «την αρμόζουσα απάντηση» για την επίθεση στο τάνκερ Mercer Street

01.08.2021 22:16
MV Mercer Street_new

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «είναι βέβαιες ότι το Ιράν ευθύνεται για την επίθεση εναντίον ενός τάνκερ στη θάλασσα του Ομάν, την περασμένη Πέμπτη», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, ακολουθώντας το παράδειγμα του Ισραήλ και της Βρετανίας.

«Αφού εξετάσαμε τις πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας, είμαστε βέβαιοι ότι το Ιράν εξαπέλυσε αυτήν την επίθεση, που στοίχισε τη ζωή σε δύο αθώα θύματα, χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη με εκρηκτικά, ένα φονικό όπλο που χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο στην περιοχή», ανέφερε ο Μπλίνκεν στην ανακοίνωσή του.

Η Ουάσινγκτον «ενεργεί συντονισμένα με τις κυβερνήσεις της περιοχής και πέραν αυτής, για να δώσει την αρμόζουσα, άμεση απάντηση», πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός.

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτήν την επίθεση, που ακολουθεί μια σειρά επιθέσεων και επιθετικών συμπεριφορών», κατέληξε.

Η Βρετανία και το Ισραήλ κατηγορούν επίσης το Ιράν για αυτήν την επίθεση, ενώ η Τεχεράνη αρνείται κάθε ανάμιξή της.

Την Πέμπτη, το πετρελαιοφόρο Mercer Street έγινε στόχος επίθεσης ενώ έπλεε στη θάλασσα του Ομάν. Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν, ένας Βρετανός, εργαζόμενος στην εταιρεία ασφαλείας Ambrey, και ένας Ρουμάνος, μέλος του πληρώματος, σύμφωνα με τη διαχειρίστρια εταιρεία Zodiac Maritime, η οποία έχει την έδρα της στο Λονδίνο και ανήκει στον Ισραηλινό επιχειρηματία Εγιάλ Οφέρ.

Το Λονδίνο κατηγορεί το Ιράν

Η Βρετανία πιστεύει ότι το Ιράν ευθύνεται για την επίθεση που σημειώθηκε στις 29 Ιουλίου εναντίον ενός υπό ισραηλινή διαχείριση τάνκερ στα ανοιχτά του Ομάν, κατά την οποία σκοτώθηκαν δύο μέλη του πληρώματος, ένας Βρετανός και ένας Ρουμάνος, και το Λονδίνο συνεργάζεται με τους εταίρους του για να δώσουν μια «συντονισμένη απάντηση».

«Το Ηνωμένο Βασίλειο καταδικάζει την παράνομη και ανάλγητη επίθεση εναντίον ενός εμπορικού πλοίου στα ανοιχτά του Ομάν, από την οποία σκοτώθηκαν ένας Βρετανός και ένας Ρουμάνος πολίτης» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ. «Πιστεύουμε ότι αυτή η επίθεση ήταν σκόπιμη, στοχευμένη και μια σαφής παραβίαση του διεθνούς δικαίου από το Ιράν», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Βρετανό ΥΠΕΞ, το Λονδίνο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είναι «πολύ πιθανόν» το Ιράν να επιτέθηκε στο τάνκερ χρησιμοποιώντας ένα ή περισσότερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεργάζεται με τους διεθνείς εταίρους του για μια συντονισμένη απάντηση σε αυτήν την απαράδεκτη επίθεση», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ συζήτησε το θέμα με τον Βρετανό ομόλογό του. Ο αντιστράτηγος Αβίβ Κοχάβι και ο Βρετανός αρχηγός του γενικού επιτελείου Νικ Κάρτερ «συζήτησαν τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή και τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και οι δύο χώρες» ανέφερε η ανακοίνωση του στρατού, χωρίς να αναφέρεται συγκεκριμένα στο συμβάν με το δεξαμενόπλοιο MV Mercer Street.

Διαβάστε επίσης:

Ρόδος: Σε εξέλιξη οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς (Photo | Video)

Ολυμπιακοί Αγώνες 2020: Θρίλερ με Λευκορωσίδα αθλήτρια που ζήτησε τη βοήθεια της αστυνομίας

Τουρκία: Στους οκτώ οι νεκροί από τις δασικές πυρκαγιές (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 09:11