search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:34
MENU CLOSE

Αποκαΐδια ξανά και ξανά

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2189
05-08-2021
05.08.2021 07:00
pyrkagia-new (2)

Η διάχυτη μυρωδιά από τα αποκαΐδια σε κάθε γωνιά της πρωτεύουσας και το νέφος που απλώθηκε επάνω από το λεκανοπέδιο το πρωί της Τετάρτης είναι το «πιστοποιητικό» της ανεπάρκειας σε επίπεδο σχεδιασμού και πρόληψης της κρατικής μηχανής στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Πρέπει να σημειωθεί πως την ώρα που πήγαινε το «Π» στο τυπογραφείο είχε δοθεί εντολή εκκένωσης της Αρχαίας Ολυμπίας, λόγω της «πύρινης λαίλαπας» στην περιοχή, ενώ επρόκειτο να φτάσουν εκεί τόσο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης όσο και η υπουργός Πολιτισμού Λινά Μενδώνη. Την ίδια στιγμή, στο πύρινο μέτωπο της Εύβοιας οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους και τους τουρίστες στις Ροβιές να συγκεντρωθούν όλοι στην παραλία, το χωριό εκκενώθηκε ενώ ο κόσμος απομακρύνθηκε με φέρυ μποτ.

Έτσι, λοιπόν, Βαρυμπόμπη, Μάνη, Μεσσηνία, Κως, Καλάβρυτα, Γρεβενά, τα ανεξέλεγκτα πύρινα μέτωπα στην Εύβοια και στην Αρχαία Ολυμπία και λίγες μέρες νωρίτερα η πυρκαγιά στην Αχαΐα συνθέτουν την εικόνα της αποτυχίας του, λεγόμενου, «επιτελικού κράτους».

Τα παράπονα και οι καταγγελίες των κατοίκων για αργή ανταπόκριση στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη είναι ενδεικτικά της κατάστασης που επικράτησε από το μεσημέρι της Τρίτης και αργότερα. Για μια φωτιά που, για πρώτη φορά, εκδηλώθηκε σε πυκνοκατοικημένη, αστική περιοχή, έστω και με τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει η συγκεκριμένη έκταση γης.

Για μια κατάσταση που διαμορφώθηκε με γνωστές, από μέρες, τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, με ακραίο καύσωνα αλλά χωρίς – σε καμία περίπτωση – να πνέουν ισχυροί άνεμοι, και σε μια περιοχή που ούτε δυσπρόσιτη μπορεί να χαρακτηριστεί ούτε δύσβατη και, τουλάχιστον, θεωρείται γνωστή στους επιχειρησιακούς παράγοντες για την επικινδυνότητά της. Πυκνό δάσος με χαμηλή βλάστηση και τριγύρω βασικές υποδομές για την παροχή νερού και ηλεκτρισμού και μια ανάσα από τη βιομηχανική ζώνη αλλά και το στρατόπεδο του Τατοΐου.

«Δόξα τω Θεώ δεν είχαμε καμία απώλεια ζωής και το σύστημα εκκενώσεων δούλεψε υποδειγματικά» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Κινητό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων «Όλυμπος» στην περιοχή της Βαρυμπόμπης το πρωί της Τετάρτης. «Οι κρίσιμες υποδομές μας άντεξαν, από δω και στο εξής θα ξεκινήσει άμεσα η δουλειά της καταγραφή των ζημιών. Τα σπίτια θα ξαναφτιαχτούν, το δάσος με τον χρόνο θα ξαναγίνει, όμως τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ολοκληρώνοντας τη δήλωσή του ο Μητσοτάκης τόνισε πως «έχουμε κάποιες μέρες ακόμα καύσωνα, μετά θα αρχίσουν οι άνεμοι, οπότε θα ζητήσω από όλες και από όλους να παραμείνουμε σε απόλυτη εγρήγορση έτσι ώστε η ζημιά που θα γίνει από εδώ και στο εξής να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη. Και πάλι ένα πολύ μεγάλο “ευχαριστώ” σε όλες και σε όλους, στο πυροσβεστικό σώμα, στην αστυνομία, τους εθελοντές μας, που με τόση αυταπάρνηση αντιμετώπισαν μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση».

Η αναφορά Μητσοτάκη πως «το σύστημα εκκενώσεων δούλεψε υποδειγματικά» προφανώς τονίζει το πιο σημαντικό όλων. Ότι δεν υπήρξε απώλεια ζωής στο πύρινο μέτωπο της Βαρυμπόμπης. Ακόμα και έτσι όμως, με όλα αυτά γνωστά και δεδομένα, το περιλάλητο σύστημα Πολιτικής Προστασίας που έχει χτιστεί, όπως αναφέρει σε κάθε ευκαιρία το «επιτελικό κράτος», σε σύγχρονα πρότυπα και κώδικες, βασιζόμενο μάλιστα σε προηγούμενες τραγωδίες, όπως στο Μάτι, έτρεχε σαφώς πίσω από τις εξελίξεις και σίγουρα πίσω από τις φλόγες. Προσπαθώντας να προλάβει το ενδεχόμενο μιας μεγαλύτερης καταστροφής, που θα συνέβαινε μάλιστα εντός του λεκανοπεδίου.

Λάθη…

Τα λάθη και οι παραλείψεις στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών δείχνουν να «στοιχειώνουν» και τη «γαλάζια» κυβέρνηση. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη – που εκλέχτηκε έχοντας στην προμετωπίδα της προεκλογικής της ατζέντας τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, τονίζοντας από εκεί και ύστερα ότι θα βάλει σε σύγχρονα μονοπάτια τους μηχανισμούς της Πολιτικής Προστασίας της χώρας – υπηρετεί ακόμα την επιλογή Καραμανλή να αφαιρέσει τη δασοπυρόσβεση από τα δασαρχεία και να καταργήσει τους δασοπυροσβέστες.

Μια επιλογή που πλήγωσε ανεπανόρθωτα τη χώρα και συνεχίζει να την πληγώνει. Αυτοί που γνωρίζουν δεν χάνουν ευκαιρία να τονίζουν τις τεράστιες διαφορές που έχει μια προσπάθεια κατάσβεσης πυρκαγιάς σε δασική έκταση από πυροσβέστες, ήρωες αφενός, αλλά αφετέρου όχι κατάλληλα προετοιμασμένους να σβήνουν φωτιές σε δάση, καθώς ο κρίσιμος ρόλος τους είναι για την πόλη και τα κτήρια.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση κουβαλάει ακόμα στην πλάτη της την καταστροφική «Μήδεια» του χειμώνα, με τις τότε αστοχίες και παραλείψεις. Παράλληλα, όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της Πολιτικής Προστασίας δεν έλαβαν το μήνυμα στην αρχή του καλοκαιριού, με την ολική καταστροφή που σημειώθηκε από την πυρκαγιά που κατέκαψε τα Γεράνια Όρη.

Ο ίδιος ο Μητσοτάκης στα τέλη Μαΐου τόνιζε σε ευρεία σύσκεψη για την αντιπυρική περίοδο με 11 δημάρχους της Αττικής, στους οποίους υπάγονται 18 περιοχές που έχουν χαρακτηριστικά επικινδυνότητας, πως «η Αττική προφανώς είναι στο επίκεντρο της προσοχής μας και διότι είναι η Αττική και διότι έχουμε να διαχειριστούμε τις πληγές της “Μήδειας” ως προς τον μεγάλο όγκο κομμένων δέντρων, τα οποία εξακολουθούν να μην έχουν καθαριστεί».

Και είχε προσθέσει τότε πως «και χρειαζόμαστε ειδικά επιχειρησιακά σχέδια και για τις 18 αυτές περιοχές, τα οποία αντιλαμβάνομαι ότι έχουν εκπονηθεί. Προφανώς το πρώτο μας και το κύριό μας μέλημα, πάντα, θα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας».

Είχε σημειώσει μάλιστα σε εκείνη τη σύσκεψη ο πρωθυπουργός πως «έχουμε κάνει την καλύτερη δυνατή προετοιμασία σε επίπεδο κεντρικού κρατικού μηχανισμού και σε επίπεδο πυροσβεστικής και πιστεύω ότι η συνεργασία μας και φέτος θα είναι άψογη, έτσι ώστε να περιορίσουμε στο ελάχιστο – τουλάχιστον στην Αττική – τον αντίκτυπο οποιασδήποτε πυρκαγιάς μπορεί να χρειαστεί να διαχειριστούμε».

… και διαχείριση

Η καταστροφική πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη άφησε πίσω της, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, 12.500 στρέμματα γης καμένα, με 76 σπίτια να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Επίσης, 18 σπίτια έχουν μερικές ζημιές, ενώ υπάρχουν 27 επιχειρήσεις με σοβαρές βλάβες και 82 οχήματα που καταστράφηκαν ολοσχερώς. Ακόμα, 64 οχήματα έχουν υποστεί μερικές ζημίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εικόνα της καταστροφής στη Βαρυμπόμπη συμπληρώθηκε από τις καταγγελίες κατοίκων της περιοχής για πλιάτσικο επιτήδειων στα άδεια σπίτια και στις περιουσίες μετά την εντολή εκκένωσης που δόθηκε από τις αρμόδιες αρχές εξαιτίας της επικινδυνότητας της κατάστασης.

Πριν υπάρξει όμως αυτός ο απολογισμός εμφανίστηκαν σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, το βράδυ της Τρίτης, οι αρμόδιοι υπουργοί Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Νίκος Χαρδαλιάς, προκειμένου να εξηγήσουν την κατάσταση όπως διαμορφωνόταν εκείνη την, ιδιαίτερα κρίσιμη, ώρα.

«Θέλω να τονίσω ότι αυτές οι πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες δεν μας βρίσκουν απροετοίμαστους. Τα σχέδιά μας είναι προσαρμοσμένα στις δύσκολες συνθήκες που φέρνει η κλιματική αλλαγή και οι υπηρεσίες κάθε μέρα λειτουργούν υποδειγματικά» σημείωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Και τόνισε ο Χρυσοχοΐδης πως είναι «υποδειγματικές οι εκκενώσεις κατοικιών που γίνονται συντονισμένα, οι υπηρεσίες είναι παρούσες κάθε στιγμή για να προστατεύσουν τους πολίτες».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε πως «οι ώρες είναι κρίσιμες και οι συνθήκες που αντιμετωπίζουμε όλοι μας είναι εξαιρετικά επικίνδυνες, η χώρα μας βιώνει ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο τις τελευταίες ημέρες, έναν από τους χειρότερους καύσωνες των τελευταίων 40 ετών».

Θέλοντας μάλιστα να περιγράψει τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε η επιχείριση κατάσβεσης της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη ο Χαρδαλιάς επισήμανε πως στην περιοχή επικράτησαν θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 45 βαθμών Κελσίου και χαμηλή υγρασία, μόλις 10%, ως αποτέλεσμα του κύματος καύσωνα, ενώ έπνεαν άνεμοι με ριπές έως και 6 μποφόρ, με αποτέλεσμα να επικρατήσουν συνθήκες δύσκολες.

Η επόμενη μέρα της καταστροφής στη Βαρυμπόμπη

Κυβερνητικό κλιμάκιο θα πραγματοποιήσει σήμερα Πέμπτη, στις 11.30 το πρωί, σύσκεψη στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής, προκειμένου να δρομολογηθούν τα μέτρα στήριξης και ανακούφισης των πληγέντων από την πυρκαγιά σε περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο θα αποτελείται από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για Θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιο Πέτσα, τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό Θόδωρο Λιβάνιο, τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Αμυρά, τον γενικό γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής Χρήστο Τριαντόπουλο, τον γενικό γραμματέα Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Θα συμμετέχουν, επίσης, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, καθώς και οι δήμαρχοι Αχαρνών Σπύρος Βρεττός, Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος και Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης.

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά στην Ηλεία: Εκκενώνεται η Αρχαία Ολυμπία – Πληροφορίες για εγκλωβισμένους στο Πελόπιο (Videos)

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Ένα ενεργό μέτωπο – «Μάχη» για να οριοθετηθεί

Φωτιά στην Εύβοια: Δραματικές ώρες στις Ροβιές – Κάηκαν σπίτια – Απομάκρυνση εγκλωβισμένων μέσω θαλάσσης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:28