search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 18:37
MENU CLOSE

«Απουσία σχεδίου»

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2189
05-08-2021
07.08.2021 07:00
Fofi Gennimata_new

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησε η Φώφη Γεννηματά, κάνοντας λόγο για αποτυχημένο σύστημα πολιτικής προστασίας αναφορικά με τη μεγάλη φωτιά στη Βαρυμπόμπη αλλά και τις υπόλοιπες, εξίσου μεγάλες, πυρκαγιές σε πολλές περιοχές της χώρας. Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, μάλιστα, καταλόγισε στην κυβέρνηση απουσία σχεδίου πρόληψης και άμεσης ανταπόκρισης ενώ επέκρινε τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς για την εικόνα τους να αλληλοσυγχαίρονται.

«Η καταστροφή που προκάλεσαν οι πυρκαγιές στις περιουσίες των πολιτών και στο περιβάλλον σε όλη τη χώρα είναι τεράστιες. Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές» σημείωσε η Γεννηματά στη δήλωσή της, συμπληρώνοντας πως «το σύστημα πολιτικής προστασίας δοκιμάστηκε και για μια ακόμα φορά απέτυχε. Τόσο στην Αττική, όσο στην Αχαΐα και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας».

Για την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής «η κυβέρνηση δεν διαθέτει σχέδιο πρόληψης και άμεσης ανταπόκρισης. Είναι τραγικά καθυστερημένες οι αντιδράσεις των μηχανισμών, με αποτέλεσμα να χάνεται ο έλεγχος, όπως έγινε χαρακτηριστικά χωρίς ανέμους στη Βαρυμπόμπη». Η Γεννηματά, μάλιστα, τονίζει χαρακτηριστικά πως «η επικοινωνιακή εικόνα πρωθυπουργού και υπουργών που αλληλοσυγχαίρονται δεν μπορεί να κρύψει τις σοβαρές ευθύνες και τις ανεπάρκειές τους. Σκεφθείτε τι θα είχε γίνει αν υπήρχαν και άνεμοι».

Σε αυτό το πλαίσιο, η Γεννηματά υπενθύμισε πως το Κίνημα Αλλαγής είχε παρουσιάσει, από τον κοινοβουλευτικό τομεάρχη Πολιτικής Προστασίας Γ. Καμίνη και τον γραμματέα του αντίστοιχου τομέα Π. Καρκατσούλη τον Ιανουάριο του 2020, την πρόταση του κόμματος για την Εθνική Ασφάλεια και την Πολιτική Προστασία.

«Είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει και καταθέσει ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης και προστασίας. Το αγνόησαν. Το επαναφέρουμε, γιατί τα προβλήματα λόγω της κλιματικής αλλαγής θα συνεχιστούν. Και δεν αντιμετωπίζονται με συγκεντρωτισμό και επικοινωνιακή διαχείριση» επισήμανε η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη.

Πλέον «η αποκατάσταση πρέπει να προχωρήσει άμεσα. Οι καταστροφές στα σπίτια, στις επιχειρήσεις, στις καλλιέργειες να αποζημιωθούν. Να υπάρξει αυστηρό σχέδιο για την αναδάσωση και το περιβάλλον. Καμία καθυστέρηση δεν είναι ανεκτή» υποστήριξε η Γεννηματά.

Και καταλήγοντας στη δήλωσή της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής εξέφρασε την αμέριστη «συμπαράστασή μας στους πληγέντες και τη στήριξή μας στο ανθρώπινο δυναμικό της πυροσβεστικής, της αστυνομίας, των δήμων και στους εθελοντές, που έδωσαν – και δίνουν – μάχη για να μας προστατεύσουν».

«Μεγάλες ευθύνες»

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κίνημα Αλλαγής είχε ασκήσει σκληρή κριτική πριν από λίγες ημέρες με αφορμή τη μεγάλη πυρκαγιά στην Αχαΐα. «Στη Ζήρεια αναδείχθηκε για μια ακόμη φορά η ανικανότητα του δήθεν επιτελικού κράτους. Με επικίνδυνες συνέπειες για τους πολίτες, τις περιουσίες τους και το περιβάλλον» υποστήριξαν από τη Χαριλάου Τρικούπη.

Για το Κίνημα Αλλαγής «όσο και αν ο αρμόδιος υπουργός – εκτός πραγματικότητας – τα βρίσκει όλα καλά, η αλήθεια αποδεικνύει την απόλυτη έλλειψη σχεδίου και τις μεγάλες ευθύνες του κυβερνητικού συστήματος, με εγκληματικές διαστάσεις». Από τη Χαριλάου Τρικούπη, μάλιστα, σημείωναν πως «οι ευθύνες είναι ιδιαίτερα σοβαρές και καμία επικοινωνιακή διαχείριση δεν μπορεί να τις αποκρύψει».

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά στην Εύβοια: Μάχη με τις φλόγες από χωριό σε χωριό – «Θα καεί όλο το νησί, θα θρηνήσουμε ανθρώπους»

Καιρός σήμερα: Υποχωρεί ο καύσωνας, ενισχύονται επικίνδυνα οι άνεμοι (Videos)

Φωτιά στην Αττική: Εκρήξεις σε εργοστάσιο στις Αφίδνες (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 18:34