search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 23:38
MENU CLOSE

Καφές: Πότε μπορεί να γίνει επικίνδυνος για την υγεία

19.08.2021 20:52
coffee_new

Ο καφές, εκτός ότι αποτελεί ένα… ξυπνητήρι για πολλούς ανθρώπους, ταυτόχρονα είναι και ένα υγιεινό ρόφημα και καλή πηγή αντιοξειδωτικών.

Ωστόσο, επιστήμονες που μελέτησαν τις συνήθειες πολλών ανθρώπων διαπίστωσαν ότι αν πίνετε τον καφέ σας με έναν συγκεκριμένο τρόπο, θα μπορούσατε να αυξήσετε σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου. Αν σας αρέσει να ξεκινάτε το πρωί σας με ένα καυτό φλιτζάνι καφέ, ενδέχεται να αυξήσετε άθελά σας τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου.

Μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Cancer ανέλυσε μια ομάδα 50.045 ενηλίκων μεταξύ 45 και 75 ετών για 10 χρόνια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έπιναν 700ml τσάι την ημέρα σε θερμοκρασία 60°C και πάνω είχαν 90% μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του οισοφάγου σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν τα ποτά τους σε θερμοκρασίες που λογίζονται “χλιαρό” και κάτω.

Αν και η μελέτη εξέτασε συγκεκριμένα όσους πίνουν τσάι, ήταν η θερμοκρασία του ροφήματος που φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο, οπότε τα αποτελέσματα είναι πιθανώς παρόμοια και για όσους πίνουν καφέ. Εάν θέλετε να απολαύσετε τον καφέ ή το τσάι σας χωρίς να θέσετε σε κίνδυνο την υγεία σας, η αναμονή λίγων λεπτών μέχρι να κρυώσει μπορεί να κάνει μια σημαντική διαφορά στον κίνδυνο καρκίνου που προκύπτει.

«Η κατανάλωση πολύ ζεστού τσαγιού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου και συνεπώς είναι σκόπιμο να περιμένετε μέχρι να κρυώσει λίγο πριν το πιείτε», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης δρ. Farhad Islami, επιστημονικός διευθυντής για την έρευνα καρκίνου στο American Cancer Society.

Δεν σας αρέσει να περιμένετε να κρυώσει ο καφές ή το τσάι σας από μόνο του; Η προσθήκη κρύου γάλακτος, ή το πολύ σε θερμοκρασία δωματίου μπορεί να μειώσει επαρκώς τη θερμοκρασία του ποτού σας σε σημείο που δεν αποτελεί πλέον κίνδυνο για το πεπτικό σας σύστημα, ενώ ενδείκνυται η αποφυγή της ζάχαρης.

Επίσης, σύμφωνα με μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention, η κατανάλωση μόνο ενός ή δύο φλιτζανιών καφέ την ημέρα συνδέθηκε με τη μείωση κατά 26 % του κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου.

Πηγή: iatropedia.gr

Διαβάστε επίσης

Προαυλικός κολπίσκος: Τι είναι η μικροσκοπική τρύπα που έχουν κάποιοι πάνω από το αυτί

Σεξ: Το τεστ που αποκαλύπτει πόσο αντέχει η… καρδιά σας

Αίμα στο σπέρμα: 8 αιτίες που μπορεί να εμφανίζεται

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 23:36