search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 01:03
MENU CLOSE

Γροιλανδία: Έπεσε για πρώτη φορά στην ιστορία βροχή αντί για χιόνι

20.08.2021 16:41
groilandia new

Βροχή αντί για χιόνι έπεσε για πρώτη φορά στην καταγεγραμμένη μετεωρολογική ιστορία στην κορυφή ον φλοιό πάγου της Γροιλανδίας.

Το ακραίο για τα δεδομένα της περιοχής φαινόμενο συνέβη το περασμένο Σάββατο σε μια περιοχή με υψόμετρο 3.216 μέτρων όπου η θερμοκρασία σπανίως ανεβαίνει πάνω από το μηδέν.

Επιστήμονες επιβεβαίωσαν την Τετάρτη ότι στον Θερινό Σταθμό, μια ερευνητική μονάδα εγκατεστημένη πάνω στον φλοιό του πάγου, η οποία λειτουργεί ολόκληρο το χρόνο από το National Science Foundation, για πρώτη φορά στην καταγεγραμμένη ιστορία σημειώθηκε βροχόπτωση ενώ για τρίτη φορά σε λιγότερο από δέκα χρόνια κατεγράφησαν θερμοκρασίες άνω του μηδενός. 

Οι θερμοκρασίες ανέβηκαν τόσο που ο θερμός αέρας τροφοδότησε τη σφοδρή βροχόπτωση κατά τη διάρκεια της οποίας έπεσαν 7 δισεκατομμύρια τόνοι νερού στην χιονισμένη βουνοκορυφή, ικανοί να γεμίσουν σχεδόν 250.000 φορές μια πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων.

Είναι η τρίτη μεγαλύτερη απώλεια πάγου στην Γροιλανδία μέσα σε μία ημέρα από το 1950. Τα δύο προηγούμενα ρεκόρ είχαν καταγραφεί το 2012 και το 2019.

Και ήταν η μεγαλύτερη βροχόπτωση επάνω στον φλοιό πάγου από το 1950 που άρχισαν οι σχετικές καταγραφές.

Ο όγκος του πάγου που χάθηκε από τη βροχόπτωση ήταν επτά φορές μεγαλύτερος του μέσου ημερησίου ημερήσιο αυτήν την εποχή του χρόνου, όπως αναφέρει η Καθημερινή.

ιαβάστε επίσης

Βρετανία: Ζητούν την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την κρίση στο Αφγανιστάν

Κορωνοϊός: Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έκανε την τρίτη δόση εμβολίου

Αφγανιστάν: «Εξηγήσεις» για την επιχείρηση εκκένωσης δίνει ο Μπάιντεν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 00:52