search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 08:17
MENU CLOSE

Τσαβούσογλου-Κυπριακό: Επίμενει στη «λύση» των δύο κρατών, επιτίθεται στους Κύπριους

20.08.2021 20:33
cavusoglu_new

Τις γνωστές μαξιμαλιστικές και εκτός αποφάσεων του ΟΗΕ θέσεις της Τουρκίας για το Κυπριακό επανέλαβε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Εμμονή στη λύση των δύο κρατών

Σε συνέντευξη που έδωσε στην ιαπωνική εφημερίδα Nikkei Asia ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν να μοιραστούν με τους Τουρκοκύπριους την εξουσία και τον πλούτο και γι αυτό οι διαπραγματεύσεις εδώ και χρόνια δεν οδήγησαν πουθενά. «Με τον ίδιο τρόπο και χιλιάδες φορές να δοκιμάσεις δεν θα μπορέσεις ν’ αλλάξεις το αποτέλεσμα».

Επανέλαβε ότι η Τουρκία είναι υπέρ μιας λύσης δύο κρατών στην Κύπρο που να βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα. «Οι Τουρκοκύπριοι είναι συνιδιοκτήτες του νησιού. Η Κύπρος είναι και δική τους πατρίδα. Για να υπάρξει πρόοδος πρέπει αυτές οι απλές αρχές α γίνουν αποδεκτές», ανέφερε. Ωστόσο, συνέχισε, οι Ελληνοκύπριοι δεν βλέπουν ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι συνιδιοκτήτες. Εξαιτίας αυτής της νοοτροπίας, εδώ και 50 χρόνια δεν έγινε εφικτό να δημιουργηθεί ένας συνεταιρισμός στο νησί.

Για τον κ. Τσαβούσογλου ο μόνος λογικός δρόμος για επίτευξη προόδου στο Κυπριακό είναι μια λύση δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας. Η χώρα του, πρόσθεσε, υποστήριζε από την αρχή μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στην Κύπρο και συνέβαλε προς αυτή την κατεύθυνση μαζί με τους Τουρκοκύπριους στις διεθνείς προσπάθειες που καταβλήθηκαν για τον σκοπό αυτό. «Είμαστε εποικοδομητικοί, όμως ταυτοχρόνως θέλουμε να δούμε αποτελέσματα».

Αρνήθηκε την ύπαρξη κρυφής ατζέντας

Παράλληλα, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία δεν έχει κρυφή ατζέντα στην Κύπρο καθώς σε ερώτηση αν σε περίπτωση που αποτύχουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις υπάρχει ρίσκο η Τουρκία να προσαρτήσει τελεσίδικα το ψευδοκράτος στα δικά της εδάφη, ο Τούρκος ΥΠΕΞ απάντησε ότι «η Τουρκία δεν έχει κρυφή ατζέντα σε σχέση με την Κύπρο. Όπως και στο παρελθόν, θα είμαστε πάντα στο πλευρό του τουρκοκυπριακού λαού και της “τδβκ” στον δίκαιο σκοπό τους».

Για την πρόταση Τατάρ περί δύο κρατών, ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι είναι μια πρόταση λύσης που βασίζεται στις πραγματικότητες του νησιού και θα μπορούσε να έχει αμοιβαίο κέρδος και για τις δύο πλευρές. «Υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί και δύο χωριστά κράτη στην Κύπρο. Αυτό είναι μια πραγματικότητα. Οι Τουρκοκύπριοι είναι έτοιμοι να διαπραγματευτούν ένα μοντέλο σχέσης στη βάση της συνεργασίας μεταξύ δύο κρατών». «Η προτεινόμενη λύση δύο κρατών θα καταστήσει εφικτή την βιώσιμη ειρήνη, σταθερότητα και συνεργασία τόσο στην Κύπρο όσο και στην περιοχή, σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ. Το να τοποθετείται η ετικέτα του αποτυχημένου σε αυτό το όραμα είναι η περιγραφή των πιθανών αποτυχιών», δήλωσε.

Διαβάστε επίσης

Βρετανία: Ζητούν την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την κρίση στο Αφγανιστάν

Κορωνοϊός: Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έκανε την τρίτη δόση εμβολίου

Αφγανιστάν: «Εξηγήσεις» για την επιχείρηση εκκένωσης δίνει ο Μπάιντεν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 08:15