search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 13:12
MENU CLOSE

Βουλή-Τσίπρας: Γιατί ζήτησε συγγνώμη ο Μητσοτάκης, αν μας ζητά να του υποδείξουμε τι έγινε λάθος; (Video)

25.08.2021 13:17
tsipras_new

Με σκληρό λόγο σχολιασε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ την εισαγωγική ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλη για τις καταστροφικές πυρκαγιές.

«Ήταν προκλητικό επί 55 λεπτά σ’ αυτό το βήμα ο κ. Μητσοτάκης με τη στάση, την τοποθέτηση και το ύφος του να δείχνει ότι δεν έχει καταλάβει τίποτα. Προκαλεί θλίψη για μια ακόμη φορά, μπροστά σε μια τραγωδία που όλους μας έχει συνταράξει, έχει επιλέξει την πεπατημένη της επικοινωνίας, της συγκάλυψης, της υποκρισίας, της απόσεισης, και της μετάθεσης των βαρύτατων ευθυνών του», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρωτολογία του στη συζήτηση για τις φωτιές.

«Μας ζήτησε να του υποδείξουμε πού έγινε το λάθος κι έτσι πήρε πίσω την ψεύτικη συγγνώμη που είπε στον ελληνικό λαό τις ώρες της καταστροφής. Αν ο πρωθυπουργός της χώρας μετά από 15 μέρες έρχεται στο βήμα της Βουλής και αναρωτιέται αν έγινε κάποιο λάθος και μας ζητά να του το υποδείξουμε, τότε γιατί ζήτησε συγγνώμη;».

Σεβασμός στους ανθρώπους της πρώτης γράμμης

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τον «βαθύτατο σεβασμό» του στους ανθρώπους της πρώτη γραμμής, πυροσβέστες, εθελοντές, κατοίκους, ανθρώπους του μόχθου και της αγάπης για τον τόπο τους, που δεν δίστασαν και δεν διστάζουν να σταθούν απέναντι στο θηρίο της πυρκαγιάς, τους 18αρηδες και τους 20αρηδες στην Εύβοια, την Αττική, την Πελοπόννησο, «που για μήνες ο κ. Μητσοτάκης, η κυβέρνηση του, και η προπαγάνδα του, βάφτιζαν ανεύθυνους και στιγμάτιζαν ως υπαίτιους για το ξέσπασμα της πανδημίας». Σημείωσε ότι «είναι ανάγκη το πένθος, η απελπισία, ο θυμός, να γίνουν δύναμη ελπίδας, αναγέννησης, ανοικοδόμησης και επανεκκίνησης».

Τόνισε ότι χωρίς κυνήγι μαγισσών «που τόσο εύκολα χρησιμοποίησε παλιότερα ο κ. Μητσοτάκης από τα έδρανα της αντιπολίτευσης», πρέπει να απαντηθεί τι και ποιος φταίει που πάνω από ένα εκατομμύριο τριακόσιες χιλιάδες στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη, ζωές, ζώα, σπίτια, περιουσίες, έγιναν κάρβουνο. Τόνισε ότι δεν απαντήθηκε από τον κ. Μητσοτάκη, όμως πρέπει να απαντηθεί, «γιατί χωρίς αυτό το πολιτικό μας σύστημα απλώς θα προετοιμάζει την επόμενη τραγωδία».

Κατά μέτωπον επίθεση

«Θαρρώ πως έρχεται η στιγμή κύριε Μητσοτάκη, που θα υπάρξει ένα διαφορετικό μήνυμα εκκένωσης στο 112. Όχι από σας για τους πολίτες, αλλά από τους πολίτες για σας», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε: «Εκπροσωπείτε την αποτυχία, την ειδωλολατρία της ιδιωτικοποίησης και του κέρδους, την περιφρόνηση της κοινωνικής πλειοψηφίας προς όφελος των ελίτ, που σας στηρίζουν και στηρίζετε.Αποτύχατε στην πανδημία και προαναγγέλλετε ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.

Αποτύχατε στις φωτιές και προαναγγέλλετε ιδιωτικοποίηση των δασών. Αποτύχατε στην προστασία και την ασφάλεια του πολίτη και προαναγγέλλετε μέτρα αυταρχισμού και διχασμού. Θαρρώ πως έρχεται η στιγμή κύριε Μητσοτάκη, που θα υπάρξει ένα διαφορετικό μήνυμα εκκένωσης στο 112. Όχι από σας για τους πολίτες, αλλά από τους πολίτες για σας».

Ζήτημα αποτελεσματικότητας

Έκανε λόγο για «μια πρωτοφανή απουσία συναίσθησης για την πραγματικότητα, τους κινδύνους, και το δράμα των ανθρώπων και της κοινωνίας. Εσείς δεν είστε ο αυτουργός του πανάκριβου επιτελικού κράτους, που το διαφημίσατε ως την επιτομή της σύγχρονης διοίκησης; Πού ήταν αυτό το κράτος τις μέρες της φωτιάς; Όταν η απελπισία και η οργή έφτασαν μέχρι το τελευταίο σπίτι; Εσείς δεν συγκεντρώσατε όλες τις εξουσίες στο γραφείο σας, εν ονόματι της αποτελεσματικότητας;

Πού ήταν η αποτελεσματικότητά σας; Εσείς δεν δηλώνατε στις 11 Μαΐου : “Έχουμε περισσότερο προσωπικό φέτος, καλύτερα μέσα ατομικής προστασίας για τους πυροσβέστες μας, καλύτερη οργάνωση των μέσων αεροπυρόσβεσης, και καλύτερη συνολική οργάνωση του Σώματος αλλά και της Πολιτικής Προστασίας”;

Πού ήταν όλα αυτά όταν οι πολίτες εκλιπαρούσαν για βοήθεια; Όταν καίγονταν πάνω από 1,3 εκατομμύρια στρέμματα; Πού ήταν και πού ήσασταν όταν γίνονταν στάχτη πάνω από 500.000 στρέμματα στην Εύβοια; Και 40.000 άνθρωποι λάβαιναν εντολή εκκένωσης; Εσείς δεν επανήλθατε στις 24 Μαΐου, δηλώνοντας “Έχει εκπονηθεί ένα ειδικό, μάλλον ένα ακόμη πιο εξειδικευμένο σχέδιο για την προστασία των περιαστικών δασών της Αττικής τα οποία τόσο μεγάλη σημασία έχουν για το περιβαλλοντικό μικροκλίμα ολόκληρου του Λεκανοπεδίου”. Πού ήταν αυτό το εξειδικευμένο σχέδιο όταν καίγονταν ανεξέλεγκτα για δέκα μέρες οι Αδάμες, η Βαρυμπόμπη, το Τατόι, οι Θρακομακεδόνες, οι Αφίδνες, το Κρυονέρι;

Πριν έρθει το κακό στην υπόλοιπη Αττική, στα Βίλια και την Κερατέα; Λυπάμαι που θα το πω, αλλά εσείς είστε πίσω από όλα αυτά, κύριε Μητσοτάκη. Ή πιο σωστά, Εσείς είστε όλα αυτά. Έχετε ακέραια και απόλυτα την πολιτική ευθύνη για τις πυρκαγιές».

Διαβάστε επίσης

Βουλή LIVE – Μητσοτάκης: Σε μια πύρινη επίθεση κατορθώσαμε να μη θρηνήσουμε θύματα – Τα μέτρα αποκατάστασης και στήριξης

Σπανός: Ουδέποτε ισχυρίστηκα ότι δεν ήθελαν να σβήσουν τη φωτιά στην Εύβοια

Στην Καμπούλ ο πρέσβης της Ελλάδας στο Ισλαμαμπάντ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 13:11